”Profetul” din Bibliotecă. Scriitorii bistrițeni l-au sărbătorit pe Al.C Miloș și activitatea sa literară
Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” l-a sărbătorit ieri pe unul din poeții de marcă și trăitori în urbea de pe malurile Bistriței Ardelene: Al. C. Miloș, cel care nu cu puțin timp în urmă a împlinit 65 de ani.
Ideea sărbătoririi scriitorilor care activează în urbea bistrițeană îi aparține poetului Ioan Pintea, manager al Bibliotecii Județene, aceste evenimente literare ce au fost sau ce vor urma și în Anul Centenarului, nefiind, așa cum spune părintele Pintea, decât niște sărbători ale spiritului și literaturii.
Dubla lansare de carte: ”Poemele vidului” , respectiv volumul biblio-biografic ”Alexandru Cristian Miloș-65” a fost patronată de Ioan Pintea, gazdă, preot și poet, criticul literar Andrei Moldovan, scriitorii și jurnaliștii Zorin Diaconescu și Menuț Maximinian.
Încă de la început, Ioan Pintea a precizat că Miloș nu este chiar un poet oarecare, este un poet care și-a sacrificat viața personală pentru a sluji poezia. Pintea a mai apreciat în cuvântul său introductiv că Miloș, autodeclarat cosmopoet, poate spune liniștit sintagma pentru că, el chiar a găsit formule poetice noi, ceea ce nu este un lucru comun într-o lume a poeziei moderne tot mai săracă în trăiri adevărate.
”Putem fi, cumva, invidioși pe Miloș. Haideți să o spunem fără ipocrizie: Câți dintre noi ar refuza faptul ca un poem scris să ne fi amplasat într-un parc municipal sau la intrarea liceului, cimitir al tinereții noastre, vorba și versul unui alt mare poet. Alexandru Cristian Miloș este un poet funcțional, creștin, pentru că a spune că esti un ateu credincios nu este decât o profundă recunoaștere a credinței”, a spus Pintea.
Menuț Maximinian, scriitor dar și jurnalist a apreciat că există în sală oameni suficient de bine pregătiți, citiți și experimentați pentru a analiza pertinent poezia lui Al. C. Miloș: ” Mă voi limita în a vă spune că ar fi extraordinar dacă noi, dar și cei care vor veni după noi, îl vor descoperi și pe gazetarul Al. C. Miloș și pana luio acidă, zic că ar fi interesant (...) Vă mai spun că poetul nostru este un harnic, scrie pertinent despre actele de cultură din Bistrița, ne spune și nouă ultimele noutăți. Zic că este un câștig pentru Răsunetul”.
Zorin Diaconescu, scriitor dar mai întâi om de radio, a vorbit despre volumul biblio-biografic ”Alexandru Cristian Miloș-65” ca despre o ”călătorie în timp” , ” un alt timp al unei alte urbe, pentru că, Bistrița lui 2017, nu mai seamănă deloc cu Bistrița anilor 70 din secolul trecut, atunci când am ajuns prima dată pe aceste locuri, participând la lansarea unei cărți scrise de Olimpiu Nușfelean, Poziția Ființei”.
Cartea comprimă timpul
De altfel, Zorin Diaconescu a ținut să vorbească și despre Alexandru Cristian Miloș, cel care nu a trădat poezia, chiar dacă ” astăzi am fi putut participa cu toții la o lansarea de carte a doctorului Miloș, iar în sală ar fi fost plin de medici, iar poarta bibliotecii ar fi trebuit larg deschisă pentru a lăsa să treacă Mercedesul doctorului Alexandru Cristian Miloș. Dar nu, Miloș a ales să fie pot, unul adevărat, unul nu a fost niciodată interesat de aspectul material al vieții . El a vrut să scrie poezie, să respire poezie și a reușit acest lucru, ceea ce nu e deloc simplu”, a mai spus Zorin Diaconescu.
Nici poetul Victor Știr nu s-a lăsat mai prejos, dovedindu-se un cititor profesionist de poezie, în timp ce Gavrilă Moldovan a apreciat și el încăpăpățânarea poetică a lui Al. Cristian Miloș.
Ultima cu voia dumneavostră a fost vocea criticii literare a profesorului Andrei Moldovan, cel care a subliniat că dincolo de sintagmele mai ieșite din comun ale lui Alexandru Cristian Miloș, ” toate navele acelea venite din spațiu sau de oriunde altundeva cădeau prin șanțuri dacă nu erau inserate cu poezie, nu făceau parte din structuri poetice adevărate și, care ne spun că Miloș e poet, înainte de-a fi cosmopoet, aceasta fiind cea mai mare calitate a sa”.
La final, părintele Ioan Pintea a creionat pentru zilele următoare ce se va întâmpla la Biblioteca Județeană, evenimente importante fiind propuse de Bibliotecă pînă la Marele Praznic al Nașterii Domnului Nostru Isus Hristos.
Citiţi şi:
- Poetul Gavril Moldovan, aniversat la 75 de ani de Biblioteca Judeţeană
- Aniversările Bibliotecii: Alexandru Cristian Miloș- 65
- Scriitorul Ioan Groşan – invitat la „Salonul Scriitorilor”
- Festivalul de Poezie Serile de la Casa Poetului
- Al. C. Miloş, aniversat la 65 de ani, la Cenaclul literar G. Coşbuc din Bistriţa
Adaugă comentariu nou