Dezbatere publică

Programul privind Complexul WONDERLAND – întâmpinat cu entuziasm de bistriţeni

Joi, 18 noiembrie, la Primăria Bistriţa s-a desfăşurat dezbaterea publică privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) WONDERLAND. Prin prezentarea Raportului de Mediu privind „Complexul Sportiv Polivalent în extravilanul localităţii componente Unirea – Zona Poligon” încheindu-se procedura de consultare; ulterior acesteia mai trebuie obţinut „acordul de mediu” din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud. Conform termenului legal, răspunsul aşteptat va fi la începutul lui decembrie.

La dezbatere au participat cetăţeni ai municipiului interesaţi de acest obiectiv important al oraşului, agenţi economici, reprezentanţi ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Cluj, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, specialişti în domeniu, consilieri municipali.

Primarul Ovidiu Creţu, moderatorul dezbaterii, a informat asupra etapelor parcurse până la acest moment, începând din 2008: finalizarea Planului urbanistic – 2009, studiul de impact solicitat de autoritatea de Mediu şi grupul de lucru constituit pentru acest obiectiv.

Complex sportiv polivalent Wonderland va dispune de amenajări pentru schi, patinaj, înot, călărie, baschet, handbal, tenis de câmp, badminton etc. – zonarea având în vedere o cât mai largă cuprindere de activităţi sportive şi de agrement.

Obiectivele din cele 7 „unităţi teritoriale de referinţă” (UTR) ale PUZ-ului – prezentate de Monica Pop, arhitectul şef al municipiului – edifică asupra a ceea ce doreşte titularul PUZ-ului – Primăria municipiului Bistriţa – în această zonă. Astfel, în UTR 4 – sporturi în aer liber sunt prevăzute 3 pârtii de schi (cea mai lungă de 1350 m.l.). În UTR 7 – Centru hipic, Patinoar în aer liber, Aqua Parc.

Bilanţul teritorial indică preponderenţa spaţiilor verzi; din cele 182 ha, 163 vor fi spaţii verzi (58%).

Raportul de mediu – elaborat de SC KVB Economic Filiala Cluj-Napoca – prezentat de Ana Maria Corpade, a evidenţiat, de o manieră exhaustivă, informaţii referitoare la PUZ (informaţii generale; conţinutul şi obiectivele principale – regimul terenului, propunerea de dezvoltare, zonificare funcţională, limite de protecţie, infrastructura rutieră şi edilitară etc.; starea actuală a mediului în arealul de impact al PUZ- aspecte ale cadrului natural, situaţia economică şi socială în contextul actual, calitatea factorilor de mediu, apei, aerului, zgomot, sol, componenţa biotică); analiza alternativelor – precum şi alte aspecte ce privesc evaluarea de mediu.

A fost menţionată existenţa câtorva fenomene de eroziune (ravene, ogaşe..) care pot fi înlăturate prin intervenţii.

Concluzia Raportului este aceea că neimplementarea Planului Urbanistic Wonderland ar însemna ratarea unor oportunităţi. Planul valorifică o zonă de agrement cu potenţial, atractivă.

Impactul implementării va fi şi unul de creştere a presiunii de utilizare a spaţiului vizat – aspect care poate fi ţinut sub control. Consumul de apă – care va fi mare, monitorizat pentru a nu depăşi limitele maxime admisibile. În ce priveşte aerul – o creştere a noxelor automobilistice. Atenuarea acestora se poate face prin stimularea transportului în comun, a mijloacelor de deplasare nemotorizate (sunt prevăzute piste de biciclete).

Va creşte şi artificializarea spaţiului, pentru care trebuie luată în considerare plantarea de arbori, vegetaţie ornamentală.

Titularul – concluzionează Raportul de mediu – îşi asumă măsuri de minimalizare a impactului negativ. Zona propusă pentru un asemenea complex este preferabilă altor locaţii aduse în discuţie.

Intervenţia reprezentantului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Rodica Mureşan, menţionează că „Ne aflăm în etapa de analiză a „Raportului de Mediu” şi constatăm că, se realizează analiza tuturor aspectelor semnificative… implicaţiile şi efectele asupra mediului prin funcţiunile propuse sunt în limite admisibile. Nu au fost contestaţii.

Calitatea analizei o pot considera bună”.

Bistriţenii salută WONDERLAND

Participanţii din rândul cetăţenilor, precum Bălan – cunoscut militant ecologist, Roman, Păcurar şi alţii au remarcat că: Wonderland este „un proiect cu viziune”; „tot plângem că Bistriţa este izolată… iată că ni se dă acest obiectiv”. „Primăria a ridicat o minge la fileu pentru Consiliul Judeţean… să facă o pârtie de schi şi la Tihuţa, la 1500 m…”

C-tin Rus – consilier municipal – a ridicat problema – „Ce se întâmplă cu locuitorii din Unirea care deţin animale pe păşunea din această zonă?”

Primarul Ovidiu Creţu: Acei, câţiva, care folosesc păşunea, proprietate a municipiului, nu vor fi încântaţi de utilizarea ce se va da acolo terenului. Dar sunt 5-6 persoane, iar interesul celor 84.000 de cetăţeni ai municipiului este normal să aibă câştig de cauză. Unirea a devenit… devine şi această localitate componentă, oraş… iar activităţile cu caracter agricol, precum păşunatul dispar din această zonă…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5