Programul ,,Rabla” va reporni în februarie

Programul privind înnoirea parcului auto naţional va fi reluat în luna februarie. Şi în 2012, acest program se va derula după aceleaşi reguli, deja cunoscute, cel mai important aspect fiind legat de menţinerea facilităţii de utilizare a trei tichete valorice a câte 3.800 de lei fiecare pentru achiziţionarea unei maşini noi.

Beneficiari ai programului pot fi persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale, unităţile de învăţământ, instituţiile publice, organizaţiile neguvernamentale şi unităţile de cult.

Maşinile care pot fi date la casare (autoturisme şi autoutilitare uşoare) şi pentru care se vor elibera bonuri valorice trebuie să aibă o vechime mai mare de zece ani.

Cu toate acestea, nu pot fi casate prin intermediul acestui program maşinile înmatriculate în România începând din 1 ianuarie 2007 şi nici cele radiate din circulaţie din cauză că proprietarii nu au făcut demersuri pentru înlocuirea numerelor de înmatriculare şi/sau certificatelor de înmatriculare model vechi.

Prima etapă a programului va consta în validarea operatorilor economici autorizaţi să vândă autoturisme româneşti sau din import, imediat după acest moment posesorii de maşini mai vechi de zece ani putându-se înscrie pe listele de aşteptare deschise de firmele agreate de autorităţi. Apoi vor fi validate firmele de dezmembrări care au capacitatea tehnică de preluare a maşinilor casate şi care vor elibera efectiv tichetele valorice.

Va putea beneficia de prima de casare orice proprietar/moştenitor al unui autoturism uzat, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: s-a înscris la un producător validat pentru achiziţionarea unui autoturism nou; a predat autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat (unităţile tip REMAT) obţinând un certificat de distrugere; a radiat autoturismul uzat; achiziţionează un autoturism nou de la producătorul validat la care s-a înscris.

Procedura de urmat va fi următoarea: proprietarul predă maşina la REMAT şi prezintă certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a maşinii în copii legalizate; se întocmeşte un proces-verbal de custodie până la verificarea actelor; dacă actele sunt în regulă, REMAT eliberează certificatul de distrugere în baza căruia poate fi radiată maşina din circulaţie; cu certificatul de radiere în original, proprietarul se prezintă iarăşi la REMAT pentru a primi tichetul în valoare de 3.800 de lei.

C.B.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5