Proiect multilateral Comenius la ceas de bilanţ

Coordonator proiect, prof. Crina Clapou

Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Bistriţa a fost timp de doi ani (1 august 2011- 31 iulie 2013) parteneră în cadrul proiectului multilateral Comenius ”Du bestiaire européen à l’écriture collective de contes” (“De la poveştile europene cu animale la scrierea comuna unei povesti”) în colaborare cu opt unităţi şcolare din Europa: Ecole élémentaire de Saint Gérand-de-Vaux (şcoală coordonatoare) şi Ecole Primaire Felicien Barthoux Bellenaves din Franţa, Stepaside School, Pembrokeshire din Ţara Galilor (Marea Britanie), Zespół Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr. 13 Gdansk din Polonia, Circolo Didattico Trabia din Sicilia, Italia, Söğüt 100 Yıl Atatürk İlköğretim Okulu Bilecik din Turcia, 8th Gymnasio of Trikala din Grecia şi Şcoala cu clasele I-VIII Sînandrei, jud. Timiş, România.
Temele principale ale proiectului au fost educaţia ecologică şi interculturalitatea, iar obiectivele vizate au reprezentat motivarea copiilor de a învăţa prin metode de lucru moderne, colaborative şi de a se implica în activităţi comune cu alţi copii din Europa pentru protejarea mediului înconjurător.
Preşcolarii din grupele implicate în proiect au derulat cu entuziasm activităţi planificate şi organizate de echipa de proiect pe parcursul celor doi ani de desfăşurare. Au studiat cărţile de poveşti europene cu animale trimise de partenerii străini, au realizat fişe descriptive cu animale domestice şi sălbatice din ţara noastră, au creat poveşti având personaje animale europene şi au căutat soluţii pentru rezolvarea unor probleme ecologice prin scrierea unor poveşti comune cu partenerii lor. Toate aceste materiale (fişe descriptive, cărţi de poveşti primite şi create) au îmbogăţit biblioteca grădiniţei şi pentru generaţiile viitoare de copii. De asemenea, s-au creat jocuri educative interactive cu animale şi poveşti cu ajutorul softului educaţional Od@ceurope.
Modul de realizare a activităţilor din grădiniţă şi produsele concepute au fost prezentate de echipa de proiect în cadrul mobilităţilor la care au participat în şcolile din Italia şi Polonia (în primul an de proiect) şi din Ţara Galilor şi Timişoara, România (în al doilea an), toate acestea fiind expuse şi la centrul Comenius din unitate sau pe site-ul proiectului www.ani-europe-ani-tales.eu.
În cadrul parteneriatului au fost realizate pliante, DVD-uri, prezentări Power Point, calendare, diplome, jurnale de călătorie, albume foto, dar şi serbări sau activităţi de Ziua Europei.
Patru dintre cărţile de poveşti bilingve (franceză-engleză), scrise în comun cu partenerii europeni şi imprimate în Franţa, reprezentând produse finale ale proiectului, respectiv: „Roland, le cheval” (Calul Roland), „La quête de Marty” (Căutarea lui Marty), „The mule with the curly hair” (Măgăruşul cu coama creaţă) şi „The little squirrel” (Mica veveriţă), au fost donate secţiei de împrumut pentru copii de la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud în data de 18 iulie 2013, reprezentând o acţiune de diseminare pentru comunitate a realizărilor proiectului.
Echipa de proiect de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Bistriţa, în anii şcolari 2011-2013, a avut următoarea componenţă: Crina Clapou (coordonator), Lucica Moldovan (director), Ionela Lazea, Ana Maria Telcean, Florea Valentina, Liliana Rad, Georgeta Ganea, Andra Cadar, Ana Maria Toth şi Maria Fetti.
Derularea proiectului Comenius a fost o experienţă deosebită pentru unitatea de învăţământ, copii şi cadrele didactice implicate, deschizându-şi astfel porţile spre comunitatea şcolară europenă şi fiind un bun vector de imagine pentru educaţia preşcolară bistriţeană.
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5