Protest spontan al comisarilor de la Protecţia Consumatorilor, de la ora 11
Comisarii bistriţeni de la Protecţia Consumatorilor sunt solidari cu acţiunile de protest spontan ale tuturor colegilor din ţară, anunţă CJPC Bistriţa-Năsăud, într-o informare de presă. Potrivit comisarului şef adjunct Iuliana Deneş, în intervalul orar 11-12, este anunţată la nivel naţional această formă de protest.
De altfel, şi Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, care reunește funcționarii publici din administrația publică centrală și locală și implicit colegi din sistemul instituțional al ANPC, se solidarizează cu angajații acestei instituții, comisari ai protecției consumatorilor, care protestează față de salarizarea deficitară de la nivelul acestui sistem instituțional, făcând practic ineficientă activitatea lor.
„Astfel, prin politica salarială, Guvernul Cioloș a slăbit semnificativ activitatea sistemului instituțional al ANPC, favorizând migrația funcționarilor publici către instituții publice cu o salarizare mai bună, descurajând recrutarea de personal, actualmente, la nivelul unor județe această instituție funcționează la cota de avarie cu până la două echipe de control, afectând astfel interesul consumatorilor. Acțiunea spontană de astăzi, a colegilor noștri, trage un semnal de alarmă și asupra discrepanțelor salariale existente între instituții similare de control, respectiv ANSVSA pe fondul negocierilor eșuate la nivel guvernamental, cu privire la înlăturarea discrepanțelor salariale dintre instituții publice cu activități similare”, se arată în comunicatul SNFP.
Printr-o scrisoare deschisă, adresată premierului Dacian Cioloş, vicepremierului Costin Borc şi şefului ANPC, comisarii atrag atenţia asupra faptului că, în prezent, comisarii ANPC au cele mai mici venituri dintre instituţiile de control deconcentrate, fiind discriminaţi faţă de inspectorii sanitari-veterinari sau cei de la fraudă fiscală. Mai mult, personalul a fost diminuat de trei ori în ultimii zece ani, în multe dintre judeţe lucrându-se cu doar două echipe de control. Deficitul de autoturisme, lipsa consumabilelor, dotările deficitare ale laboratoarelor de expertiză sunt alte probleme pe care le ridică comisarii de la Protecţia Consumatorilor.
La Bistriţa, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor are o schemă de personal formată din 4 comisari, un jurist şi comisarul şef adjunct. Peste două săptămâni, juristul pleacă la o altă instituţie. Practic, sunt doar două echipe care efectuează controale, iar despre concedii nici nu poate fi vorba.
Citiţi şi:
- Protest spontan al comisarilor bistriţeni de la Protecţia Consumatorilor
- Amenzi de peste 50.000 lei, aplicate de comisarii de la Protecţia Consumatorilor
- Legumele şi fructele proaspete, verificate de Protecţia Consumatorilor
- ANPC: Protejarea consumatorului român în contextul pandemiei! Un consumator european informat este un consumator protejat!
- Amenzi pentru comercianţii de legume şi fructe
Adaugă comentariu nou