Protopopul Țării Năsăudului, preotul Ovidiu Sermeşan, model pentru comunitate
În comunităţile omeneşti, legătura între OM şi Dumnezeu este Preotul. El este reprezentantul lui Dumnezeu în comunitate. Preotul este un Om cu Har. Harul preoţiei este o povară care apasă greu asupra conştiinţei acestuia, dar dă un sens etern existenţei sale. Preotul poartă Crucea lui Hristos, dar şi măreţia Lui. Este smerit şi într-o stare de pocăinţă toată viaţa. Este etalon în comunitate prin cultură, ţinută, autoritate morală, prin munca colosală pe care o desfăşoară în interesul acesteia. El se jertfeşte pentru comunitate. Preotul are curajul să se roage lui Dumnezeu pentru enoriaşii săi. Prin puterea sa harică, el poate dezlega păcatele oamenilor, ajutându-i să se mântuiască.
Oamenii aşteaptă mult de la preot. El este aspru criticat, mai ales de credincioşii de rând. De aceea, el se roagă permanent să nu cadă în păcat, să conştientizeze ispitele care se abat asupra lui şi să le înlăture.
Pentru activitatea lui jertfelnică, preotul este vrednic de cinste şi mărire nu numai în comunitatea pe care o slujeşte, ci şi în afara ei.
La Năsăud, în 1 martie 2024, preotul Ovidiu Sermeşan, părinte paroh la Parohia Năsăud III Blocuri, a fost numit protopop la Protopopiatul Năsăud de către Înaltpresfinţitul părinte şi Mitropolit Andrei. Noul protopop îl urmează pe preacucernicul preot Ioan Dâmbu care s-a pensionat. În aceeaşi zi, toţi preoţii din Protopopiatul Năsăud care au participat la sediul în care s-a comunicat numirea noului protopop s-au declarat foarte mulţumiţi de numire, felicitându-l pe noul protopop şi urându-i multă sănătate şi realizări.
Preotul Ovidiu Sermeşan a fost îndemnat de Dumnezeu să-şi folosească HARUL, capacităţile morale, fizice şi intelectuale pentru a închega parohia nou înfiinţată, Parohia Năsăud III Blocuri şi a construi o Biserică în zona blocurilor (unde nu exista niciun lăcaş de cult), care va dăinui peste veacuri.
La 29 iunie 2003 se pune piatra de temelie a Bisericii. La 1 septembrie 2003 se demarează lucrările de construcţie. „Părinte Ovidiu, Dumnezeu te-a ales şi ţi-a dat această dulce povară ca pe o adevărată binecuvântare. Nu mulţi slujitori au această ocazie-şansă de a construi o casă lui Dumnezeu”, spune într-un discurs părintele Ioan Dâmbu, fostul protopop. Şi lucrările de construire a lăcaşului de cult continuau cu spor.
„Între anii 2006-2008, Biserica a fost pictată în tehnica frescă de către pictorul bisericesc Tistu Victor, a fost dotată cu mobilier şi cu toate cele necesare desfăşurării cultului divin public, prin strădania vrednicului preot Ovidiu-Ioan Sermeşan, care împreună cu familia sa a contribuit cu sume importante de bani, devenind în acest fel ctitori şi binefăcători”. (Pisania Bisericii cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul” din Parohia Năsăud III Blocuri)
În 21 septembrie 2006, Biserica a fost terminată şi apoi sfinţită de Înaltpreasfintul Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania.
Pentru tot ce a întreprins până acum părintele Ovidiu Sermeşan „cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi împreună lucrarea Duhului Sfânt”, a meritat să primească „Diploma de Excelenţă” care constă în numirea sa în funcţia de protopop al Năsăudului.
Mitropolia Clujului a intuit că acest preot va fi ascultat şi respectat de către toţi preoţii din protopopiat, deoarece este harnic, inteligent, bun gospodar, cu har oratoric, reuşind să sădească şi să dezvolte în sufletele oamenilor credinţa statornică în Dumnezeu. Provine dintr-o familie creştină, cu părinţi bine educaţi. Timpul îndelungat petrecut în casa bunicilor, „leagănul copilăriei preotului Ovidiu”, a lăsat amprente morale puternice în personalitatea copilului, adolescentului absolvent al Colegiului Naţional „George Coşbuc” Năsăud, a tânărului student şi apoi absolvent al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. Preotul Ovidiu s-a căsătorit cu Gabriela care provine dintr-o familie de intelectuali creştini. Şi ea este absolventă a Colegiului Naţional „George Coşbuc”, profil Pedagogic, a Facultăţii de Teologie, Limba şi literatura română din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. Este profesoară de română în prestigiosul colegiu pe care l-a absolvit, fiind foarte iubită de elevi, respectată şi îndrăgită de părinţi şi colegi pentru competenţa şi dăruirea cu care-şi face datoria la catedră.
Atmosfera în familia Sermeşan Ovidiu şi Gabriela a fost şi este caldă, stimulativă, bazată pe încredere, întrajutorare, dragoste şi credinţă în Dumnezeu. Preotul şi profesoara ştiu că trebuie să-şi joace rolul corespunzător statutului lor de MODEL în comunitatea din care fac parte.
Creatorul Lumii le-a dăruit trei băieţi sănătoşi, cu dragoste de muncă şi carte, cu respect pentru oameni şi buni creştini. Băiatul cel mare este medic, îngrijindu-se de sănătatea oamenilor, mijlociul îşi urmează tatăl, este preot şi se îngrijeşte de sufletul oamenilor, ajutându-i pe aceştia să se poată mântui, iar mezinul e încă elev cu rezultate foarte bune la învăţătură şi cu purtare exemplară.
Considerăm că Mitropolia Clujului a luat o decizie bună oferindu-i preotului Ovidiu Sermeşan funcţia de protopop în Protopopiatul Năsăud. Prin această decizie se apreciază încă o dată, dacă mai este nevoie, rolul şi importanţa celor trei instituţii în societate: Familia – care este celula de bază a societăţii, Școala – care educă copiii şi tinerii pentru a deveni oameni adevăraţi şi Biserica – care sădeşte şi dezvoltă credinţa statornică în Bunul Dumnezeu şi îi ajută pe oameni să se mântuiască.
Permiţi-ne, Părinte Ovidiu, să vă mărturisim sincer că ne bucurăm pentru ceea ce aţi făcut până acum pentru comunitate, cu ajutorul Divinităţii, şi vă urăm sănătate, viaţă lungă şi fericită alături de toţi semenii noştri, dar mai ales alături de cei dragi.
Bunul Dumnezeu să vă ocrotească!
Citiţi şi:
- Ovidiu Sermeşan, noul protopop al Ţării Năsăudului. Părintele Ioan Dâmbu a condus Protopopiatul 36 de ani
- Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul la Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Năsăud, care și-a prăznuit ocrotitorul spiritual
- Noul protopop de Năsăud, preotul Ovidiu Sermeșan, instalat de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei
- Două cărți valoroase, un singur inițiator, d-na Elena Săsărman
- O biserică, un păstor şi mii de credincioşi
Adaugă comentariu nou