Auditul de la CJ a scos la iveală o grămadă de “ciupeli” din banii publici

Radu Moldovan: Plăţi ilegale, conflicte de interese, consilieri PDL şcolarizaţi

“Rare au fost cazurile când procedurile legale au fost respectate în totalitate, în ultimii patru ani, în CJ BN. Un exemplu de proiect, mult discutatel Castel de la Posmuş, unde cu cei aproximativ 500.000 lei deja cheltuiţi se putea cofinanţa un proiect european şi acum aveam castelul bun de vizitat, ca un obiectiv turistic extrem de important. Cei de la PDL au dorit să dea cadou aceste lucrări. (...) Veţi găsi şi modul în care bistriţenii i-au şcolarizat pe consilierii PDL în mod ilegal”, aşa arată Raportul de audit intern de la Consiliul Judeţean, a precizat preşedintele Emil Radu Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Raportul cuprinde 17 puncte cu nereguli din fostul mandat de la Consiliul Judeţean, ştiute şi neştiute de bistriţeni. În primul rând, a punctat administratorul judeţului, Florin Moldovan, au fost probleme vizavi de lipsa notelor de fundamentare în elaborarea bugetului CJ (fapt remediat pentru 2013, în sensul întocmirii ppropunerilor argumentate până în 30 noiembrie pentru fiecare capitol), apoi licitaţiile nu erau organizate în cadrul unei singure entităţi de la CJ sau nu erau corelate cu sumele alocate în buget. În prezent, nu poate fi determinat numărul contractelor încheiate între CJ şi terţi, acestea nu sunt arhivate şi nu se ştie cum sunt finalizate, procesul fiind ...acum în derulare.
O altă neregulă vizează funcţionarea Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară, celebrele ADI, asociaţii carfe nu şi-au plătit cheltuieli de întreţinere, iar “corpul de balet” - cum îl numea Liviu Rusu - abonamente de telefon plătite nelegal.
Până şi aranjamentele florale, coroanele şi buchetele de flori nu au fost cumpărate legal, două florării fiind preferate – SC Gardena Impex SRL Bistriţa (peste 10.000 lei) şi SC Sensitive SRL Bistriţa (peste 40.000 lei).
Punctul Salvamont de la Piatra Fântânele este un alt exemplu de “cum să nu faci”. Adică, prima dată “a fost plătit un proiect de 41.650,00 lei, realizat de către SC ARHISTUDIO SRL Bistriţa, proiect care nu a mai fost pus în opera, iar în anul 2011 s-a contractat un alt proiect, în valoare de 3.400,00 lei, cu SC PROIECT DESIGN SRL Suceava, tot pentru construirea unui punct salvamont, pe aceeaşi locaţie”. Acum, se lucrează la acea construcţie, dar cu o altă soluţie. Minunat.
La efectuarea plăţilor, alte neconformităţi. “Auditorii au constatat ca plăţle au fost efectuate fără a fi angajate, lichidate şi ordonanţate cu respectarea prevederilor legale, respectiv OMFP 1792/2002. Majoritatea facturilor existente la „actele de bancă” nu sunt însoţite de documente justificative”, a citat din Raportul de audit, Florin Moldovan. Când auditul intern a sesizat acest lucru fostei conduceri, a fost trimis la plimbare, prin alte servicii ale CJ.

Bogdan Rusu, Geea Balaszy şu Carmen Haruţa, masterat cu banii CJ
“Trei salariaţi, personal contractual angajaţi pe perioadă determinată în funcţii de consilieri ai Preşedintelui au beneficiat de plata studiilor de masterat. În prezent contractul de muncă al acestora a expirat şi astfel au încetat raporturile de muncă”, arată documentele. Auditorii au constatat că plata studiilor de masterat s-a realizat fără a se ţine cont de toate prevederile legale aplicabile, astfel că vor începe procedurile de recuperare a sumelor.

DNA şi ANI cercetează contractarea unor servicii topografice şi cadastrale
“Auditorii au constatat că, în perioada 2008 -2009, au fost efectuate de către CJ BN plăţi către SC CASIOR IMPEX SRL Bistriţa în valoare totală de 59.801 lei, pentru prestarea unor servicii cadastrale şi topografice. Menţionăm că administratorul societăţii este Bodnariu Daniel – soţul directorului Direcţiei Integrare Europeană, Lucrări Publice, care deţinea o cotă parte de 50% din societatea menţionată, conform Declaraţiei de interese publicată pe site-ul CJ BN”.
Cu bani s-a ales şi Biroul Asociat de Arhitectură Luca &Michiu, care a încasat în patru ani 127.414,16 lei, reprezentând lucrări de proiectare, studii de fezabilitate şi lucrări de reactualizare proiecte întocmite. Aproape 90.000 lei s-au achitat pentru proiectare la „Casa Argintarului” Bistriţa, în timp ce suma de 38.326,16 lei reprezintă servicii de proiectare pentru reparaţii la sediu. În acest caz, contractul a fost atribuită prin încredinţare directă, în timp ce “agentul economic este reprezentat de soţia vicepreşedintelui CJ BN, în perioada 01.07.2008-30.06.2012, Luca Iancu”, scrie în Raport, cu precizarea că acsete situaţii sunt verificate de DNA şi ANI.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5