„Războinici în Transilvania din epoca Avară” - la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
Într-o organizare de excepţie a CJC B-N şi Complexul Muzeal B-N, a avut loc, la Muzeul Bistriţa, vernisajul unei captivante şi interesante expoziţii intitulată „Războinici în Transilvania din epoca Avară”, realizată sub egida Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca şi a Muzeului Unirii din Alba Iulia, la care a participat un numeros public avizat.
Acest deosebit eveniment se doreşte a fi o incursiune în cultura materială a secolelor VII-VIII din Transilvania, care au avut de înfruntat o populaţie de călăreţi nomazi, împinsă înspre vest din regiunea locului Baical, cu care îşi stabilesc centrul de putere în Câmpia Panoniei după anul 563 p. Chr.
Acest popor, avarii, au fost interesaţi să cucerească Transilvania, râvnind la resursele naturale din Podişul Transilvan, cum erau sarea, metalele feroase şi neferoase, iar războinicii au avut un statut special, reprezentând clasa superioară.
Despre importanţa, valoarea şi rolul expoziţiei a vorbit, cu argumente şi exemplificări, dr. Corneliu Gaiu – directorul Muzeului Bistriţa, care a specificat, în spiciul avut, că: „Piesele expuse sugerează o viziune de ansamblu asupra ornametului folosit în epocă, a artefactelor utilizate de războinici şi familiile acestora, a statututului războinicului în comunitate şi a poziţiei lui în cadrul societăţii vremii”.
O expoziţie captivantă, care trebuie văzută şi va fi deschisă în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015.
Adaugă comentariu nou