Recepţie la lucrările ISPA
Ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, s-a semnat recepţia lucrărilor la proiectul ISPA, proiect început în urmă cu doi ani. Practic, este vorba despre reabilitarea facilităţilor de tratare a apei, de reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în zona Bistriţa.
Măsura ex-ISPA este unul dintre cele mai ample proiecte de infrastructură apă-canal, de care beneficiază şi locuitorii judeţului nostru. Scopul principal al lucrărilor desfăşurate în cadrul acestui proiect este protecţia calităţii apei râului Bistriţa în amonte de intrarea în cele două Staţii de Tratare a Apei pentru potabilizare (Bistriţa şi Bistriţa- Bârgăului).
Beneficiarii direcţi ai acestei finanţări sunt locuitorii municipiului Bistriţa şi ai localităţilor de pe Valea Bârgăului, nu doar cei din zonele unde se instalează reţele noi, ci toţi locuitorii alimentaţi de la Staţia de Tratare Bistriţa.
De asemenea, au fost realizate lucrări la staţiile de pompare, rezervoare, în procent de cel puţin 50%, lucrările fiind îngreunate, acolo unde proprietatea terenurilor a fost dobândită cu întârziere.
În cadrul contractului de lucrări „Reabilitarea facilităţilor de tratare a apei” din cadrul măsurii ex-ISPA Bistriţa, au fost realizate şi lucrări de reabilitare la Staţia de tratare Bistriţa şi Staţia de Tratare Bistriţa-Bârgăului, iar valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 2,7 milioane euro.
ISPA (Instrument Structural de Pre-Aderare) reprezintă un program de asistenţă financiară nerambursabilă al Uniunii Europene. Bugetul alocat întregului proiect ex- ISPA Bistriţa este de 29.215.824 euro, din care 16.875.000 euro –contribuţia Uniunii Europene, 5.625.000 euro reprezintă cofinanţarea asigurată de către AQUABIS prin intermediul unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar 6.715.824 euro-contribuţia bugetului de stat.
Potrivit reprezentaţilor AQUABIS, în urma acestor investiţii, Staţia de Tratare a Apei de la Bistriţa- Bârgăului va avea capacitatea necesară pentru potabilizarea apei pentru întreaga zonă Valea Bârgăului, iar la Bistriţa, nămolul nu va mai fi deversat în râu, ci va fi deshidratat şi apoi transportat în locuri autorizate.
Citiţi şi:
- Staţiile de tratare a apei de la Bistriţa şi Bistriţa-Bărgăului sunt în reabilitare
- În cadrul măsurii ex-ISPA Bistriţa au fost realizate lucrări de 13 milioane euro
- Nãsãud- Master Plan- Aquabis
- A fost semnat contractul pentru montarea panourilor fotovoltaice, în staţiile de tratare şi epurare a apei aparţinând Aquabis!
- Apă mai bună la Beclean, după darea în folosinţă a noii staţii de tratare
Adaugă comentariu nou