Apă mai bună la Beclean, după darea în folosinţă a noii staţii de tratare

Primul contract de servicii din cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud” a fost finalizat. Este vorba despre realizarea unei noi staţii de tratare a apei  de la Beclean, cea veche funcţionând peste trei decenii.

Noua staţie de tratare, dată în folosinţă miercuri după-amiază, are un debit de 220 l/sec şi va deservi consumatorii din oraşul Beclean şi localităţile învecinate. Este complet automatizată, cu senzori de măsurare a parametrilor apei – brută, decantată, filtarată – iar în funcţie de valori se intervine cu reactivi astfel ca apa să fie potabilă.

Mai mult, noua staţie este realizată în conformitate cu cerinţa de consum prognozată de apă potabilă. Altfel spus, în prezent sunt peste 25.000 de beneficiari din Beclean şi zona limitrofă, dar „staţia are o capacitate de 800 mc/h, dublu decât necesarul actual de apă, astfel că, oricât s-ar dezvolta această zonă, până la limită cu judeţul Cluj, am putea asigura debitul”, a explicat ing. Ion Şandreu, directorul general al SC Aquabis SA.

***  

          “Vreau să adresez recunoştinţa mea faţă de cei doi predecesori ai mei, cei doi preşedinţi care au început acest proiect, Gheorghe Marinescu – iniţiatorul Masterplanului de apă şi canalizare şi Liviu Rusu – cel care a continuat. Este un lucru extreme de important pentru locuitorii judeţului acest Master Plan de apă şi canalizare. Sper ca împreună cu colegii de la Aquabis să obţinem o suplimentare financiară pentru prima etap. Urmează să purtăm ultimele discuţii şi pentru etapa a doua şi îmi doresc foarte mult, ca într-un timp rezonabil, de câţiva ani, să rămână cât mai puţine localităţi în care populaţia să nu aibă acces la minimum de servicii cum sunt cele de apă şi canalizare”, a declarat, la recepţia parţială a lucrărilor, preşedintele CJ BN, Emil Radu Moldovan.

          În completare, secretarul de stat Doru Ciocan de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a menţionat că noua staţie este una dotată cu tehnologie performantă, fapt care va conduce la asigurarea unei “ape bune” pentru zona Becleanului.

 

***

În data de 22.03.2010, prin semnarea contractului de finanţare între Ministerul Mediului şi Pădurilor şi SC AQUABIS SA, se asigura finanţarea pentru proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”. Costul total al proiectului a fost stabilit la 83.251.651euro, iar sursele de finanţare, stabilite prin contract, se împart astfel: 64.076.715 euro grant din Fondul de Coeziune, 9.799.968 euro subvenţie de la bugetul de stat, 1.507.687 euro subvenţie de la bugetele locale şi 7.867.281 euro asiguraţi de către SC AQUABIS SA, printr-un credit.

Pentru realizarea proiectului, iniţial au fost împărţite serviciile şi lucrările în 3 contracte de servicii şi 7 contracte de lucrări. Cu excepţia unui contract de lucrări, aflat în proces de achiziţie, toate celelalte contracte se află în implementare.

Unul dintre primele contracte semnate a fost CL 5- Staţie de tratare nouă pentru localitatea Beclean, semnat la data de 20.10.2011 între SC Aquabis SA, în calitate de autoritate contractantă şi asocierea dintre SC CML.RO SRL şi Aqua Residuos Y Medio Ambiente SA Barcelona, în calitate de prestator. Valoarea contractului a fost de 21 670 805,86 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5