Staţiile de tratare a apei de la Bistriţa şi Bistriţa-Bărgăului sunt în reabilitare

În cadrul contractului de lucrări „Reabilitarea facilităţilor de tratare a apei” din cadrul măsurii ex-ISPA Bistriţa, în această perioadă, se desfăşoară lucrări de reabilitare la Staţia de tratare Bistriţa şi Staţia de Tratare Bistriţa-Bârgăului. Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 2,7 milioane euro.

Obiectivul principal al măsurii ex –ISPA este stoparea poluării râului Bistriţa în amonte de Staţia de Tratare Bistriţa prin eliminarea deversărilor necontrolate şi netratate de apă uzată. Astfel, la Staţia de tratare a apei de la Bistriţa- Bârgăului vor fi efectuate următoarele lucrări: se va amplasa o nouă conductă pe o lungime de 1,5km; vor fi reabilitate decantoarele, iar filtrele vor fi echipate cu panouri de comandă şi vor fi înlocuite echipamentele vechi de dozare a reactivilor utilizaţi în tratarea apei.

La Bistriţa, Staţia de Tratare a apei va fi completată cu un bazin de stocare pentru apele de spălare de la filtre. De asemenea, va fi achiziţionată o instalaţie nouă de deshidratare a nămolului.

„Datorită îmbunătăţării din punct de vedere al protecţiei mediului şi al infrastructurii de apă-canal în zona urbană Bistriţa, proiectul va contribui la îndeplinirea obligaţiilor stipulate în Parteneriatul de Aderare”, se precizează în comunicatul de presă emis de Unitatea de Implementare a Proiectelor din cadrul SC AQUABIA SA Bistriţa-Năsăud.

Contractul de lucrări pentru”Reabilitarea facilităţilor de tratare a apei”, din cadrul proiectului ex- ISPA Bistriţa a fost încheiat în SC AQUABIS SA B-N, în calitate de angajator, şi consorţiul SC HIDROCONSTRUCŢIA SA- SC ELSACO ELECTRONIC SRL, în calitate de contractor.

ISPA (Instrument Structural de Pre-Aderare) reprezintă un program de asistenţă financiară nerambursabilă al Uniunii Europene. Bugetul alocat întregului proiect ex- ISPA Bistriţa este de 29.215.824 euro, din care 16.875.000 euro –contribuţia Uniunii Europene, 5.625.000 euro reprezintă cofinanţarea asigurată de către AQUABIS prin intermediul unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar 6.715.824 euro-contribuţia bugetului de stat.

Potrivit reprezentaţilor AQUABIS, în urma acestor investiţii, Staţia de Tratare a Apei de la Bistriţa- Bârgăului va avea capacitatea necesară pentru potabilizarea apei pentru întreaga zonă Valea Bârgăului, iar la Bistriţa, nămolul nu va mai fi deversat în râu, ci va fi deshidratat şi apoi transportat în locuri autorizate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5