În cadrul măsurii ex-ISPA Bistriţa au fost realizate lucrări de 13 milioane euro
Măsura ex-ISPA este unul dintre cele mai ample proiecte de infrastructură apă-canal, de care beneficiază şi locuitorii judeţului nostru. Până în acest moment, au fost derulate lucrări în valoare de aproximativ 13 milioane de euro. Scopul principal al lucrărilor desfăşurate în cadrul acestui proiect este protecţia calităţii apei râului Bistriţa în amonte de intrarea în cele două Staţii de Tratare a Apei pentru potabilizare (Bistriţa şi Bistriţa- Bârgăului).
Beneficiarii direcţi ai acestei finanţări sunt locuitorii municipiului Bistriţa şi ai localităţilor de pe Valea Bârgăului, nu doar cei din zonele unde se instalează reţele noi, ci toţi locuitorii alimentaţi de la Staţia de Tratare Bistriţa.
Prin Măsura ex-ISPA se derulează următoarele contracte: un contract de „Asistenţă Tehnică şi Supervizare Lucrări”, în valoare de aproape, 7 milioane euro; un contract pentru „Reabilitarea facilităţilor de tratare a apei”, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro şi un contract pentru „Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă potabilă şi canalizare”, în valoare de circa 25 milioane de euro.
„Finanţarea proiectului este asigurată astfel: 16.875.000 euro-fonduri europene nerambursabile, prin programul ISPA; 5.625.000 euro-împrumut al SC AQUABIS SA de la Banca Europeană de Investiţii şi 6.715.824 euro de la bugetul de stat” ne comunică Unitatea de Implementare a Proiectului din cadrul AQUABIS.
Potrivit reprezentanţilor AQUABIS, până la sfârşitul lunii iulie au fost realizate următoarele lucrări: au fost instalate peste 100.000 metri conducte de apă, aproximativ 130.000 metri conducte canal şi peste 100 de hidranţi; au fost făcute 1.317 branşamente apă potabilă şi 1.668 racordări canal.
De asemenea, au fost realizate lucrări la staţiile de pompare, rezervoare, în procent de cel puţin 50%, lucrările fiind îngreunate, acolo unde proprietatea terenurilor a fost dobândită cu întârziere.
Citiţi şi:
- Recepţie la lucrările ISPA
- Staţiile de tratare a apei de la Bistriţa şi Bistriţa-Bărgăului sunt în reabilitare
- Consiliul Judeţean vrea să obţină o finanţare europeană de peste 250 milioane euro
- Pregătiri pentru etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare
- Proiectul Aquabis, al 40-lea ca valoare din România, finanţat din fonduri europene
Adaugă comentariu nou