Recuperarea pe cale amiabilă a datoriilor: reguli bune de știut

Încasarea datoriilor prin intermediul unor societăți de recuperare, precum este Kruk Romania este o activitate reglementată prin lege care folosește prioritar negocierea pentru întocmirea unui plan eșalonat de plată, dacă debitorul nu are resursele bănești necesare ca să plătească integral suma datorată.

Proceduri de colectare posibile în România

La noi în țară o datorie se poate recupera fie prin folosirea forței coercitive a statului, fie pe cale amiabilă, extrajudiciară.

Creditorul poate opta întotdeauna pentru calea clasică a apelării la un executor judecătoresc, dar este o procedură de durată și care nu este niciodată de dorit în practică deoarece pe de o parte necesită resurse de timp și alocări suplimentare de bani, iar pentru datornicul e bună-credință este aducător de suferințe suplimentare.

Recuperarea amiabilă a datoriilor

De asemenea, se poate încerca o recuperare pe cale amiabilă fără a mai trece prin calvarul unei executări silite, mai precis prin stabilirea unui dialog constructiv cu debitorul.

Acest procedeu are neîndoielnic un dublu avantaj: evită implicarea forței statului și aduce speranța de a fi plătită suma mult mai repede.

Există companii specializate în recuperarea pe cale amiabilă a creanțelor. Este o cale obișnuită de colectare a sumelor datorate unor operatori de telecomunicații, companii de comerț electronic etc.

Deoarece activitatea ce constă în recuperarea banilor de la un debitor e extrem de sensibilă, ea este strict reglementată legal.

Uneori companiile de colectare nu doar acționează în numele unui creditor, ci chiar cumpără aceste datorii, în scopul obținerii ulterioare a unui profit mai mare.

Cum se poate recupera o datorie pe cale amiabilă?

Orice propunere de recuperare pe cale amiabilă a datoriilor începe totuși nu cu un dialog face to face, ci prin trimiterea unei scrisori de notificare în care se solicită debitorului să achite suma datorată.

În cuprinsul acestei scrisori trebuie să se menționeze în mod obligatoriu următoarele puncte:

  • numele și datele de contact ale companiei de colectare a datoriilor pe cale amiabilă;
  • numele și informațiile de contact ale creditorului (persoana căreia datornicul îi datorează bani);
  • suma datorată (inclusiv cu distincția clară a diferitelor elemente ale datoriei, dacă este cazul);
  • indicație că trebuie să plătească suma respectică, până la ce termen și cum etc.Dacă datornicul este de acord ca să returneze pe cale amiabilă datoria, compania de colectare îi va da o chitanță care va atesta că și-a plătit restanța.

Dacă un debitor contestă existența sau valoarea datoriei, poate merge în instanță.

O persoană care este conștientă că are de plătit o datorie, dar este în incapacitate temporară de a o achita, poate să meargă la sediul companiei de colectare și să solicite să facă acest lucru eșalonat, într-o perioadă de timp stabilită de comun acord.

Această eșalonare poate să fie completată cu un ajutor dat de profesionistul din cadrul companiei pentru ca debitorul să învețe cum să-și gestioneze mai bine veniturile și cheltuielile curente, așa încât achitarea debitelor să se face lin, fără o destabilizare și mai accentuată a bugetului personal.

Întotdeauna este mai bine a se face o plată pe cale amiabilă, nu sub constrângerea unui executor judecătoresc.

Se știe că o executare silită generează o traumă foarte puternică pentru acela ce este debitor, motiv pentru care ar trebui să fie evitată cât de mult se poate.

Duritatea și lipsa de empatie pe care executorul le manifestă de cele mai multe ori sunt elemente ce pot afecta psihic o persoană aflată oricum în dificultate, încât pot apărea somatizări ce au nevoie de tratamente medicale îndelungate.

Iată de ce, având în vedere că o companie de recuperări, așa cum este Kruk Romania, funcționează cu respectarea tuturor reglementărilor legislative în materie, alege dacă ai de restituit datorii, calea win - win și nu te teme să lucrezi cu o firmă de colectare. O să te reechilibrezi financiar și o să devii o persoană mult mai responsabilă pe viitor în privința bugetului tău!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5