Regal bistriţean la Sala Radio. 1000 de spectatori au aplaudat cântecele semnate de Cornelia Ardelean Archiudean şi Ioana Maria Ardelean şi de invitaţii lor celebri
Lada de zestre a folclorului bistriţean a fost deschisă în faţa unei săli arhipline la Sala Radio din Bucureşti. Peste 1000 spectatori s-au bucurat de cântecele unui nume de rezonanţă a folclorului românesc – Cornelia Ardelean Archiudean care, alături de nepoata ei, Ioana Maria Ardelean, au fost sărbătorite în cadrul concertului „Dialogul generaţiilor”. La 50 de ani de când păşea pentru prima dată la Sala Radio, în 1969, în concerte împreună cu colegii de la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, îndrumaţi de celebra profesoară Angela Moldovan, fata din Ocniţa a primit recunoaşterea specialiştilor din Radiodifuziunea Română care i-au realizat un concert de care s-a bucurat alături de Ioana Ardelean, de invitaţi de marcă: Gheorghe Turda, Floarea Calotă, Gheorghe Roşoga, Gheorghiţa Nicolae, Maria Tănase Marin, Maria Golban Şomlea, Ilie Medrea, Radu Lazăr, Liviu Buţiu, Antonela Ferche Buţiu, Andra Ioana Matei, Roxana Bădescu, dar şi bistriţenii noştri Alexandru Pugna şi Vlăduţ Sărmaş sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş la pupitrul Orchestrei de Muzică Populară Radio.
Publicul a fost unul extraordinar, aplaudând în picioare şlagărele Corneliei Ardelean, amintind aici „M-o făcut mama jucând”, „Cucule, ce pene porţi”, „Drag mi-i badea subţirel”, „Spune-mi, bade, când te duci”, „Ceteră cu patru strune”.
Ministrul secretar de stat Alexandru Pugna a acordat, din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi a ministrului Valer Breaz, Corneliei Ardelean Archiudean, „îndrăgită interpretă a cântecului popular românesc din zona de Câmpie transilvană” o Dilpomă de Excelenţă „pentru prestigioasa activitate artistică de promovare a valorilor noastre tradiţionale”.
Impresie bună au făcut şi membrii Ansamblului „Baltagul” din Monor, care au impresionat atât prin costumele populare, cât şi prin rigurozitatea dansurilor, fiind însoţiţi de primarul Ioan Cira, de altfel Cornelia Ardelean fiind Cetăţean de Onoare al comunei Monor.
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, şi a managerului Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure.
Evenimentul prezentat de Georgel Nucă s-a transmis în direct pe Radio România şi a fost preluat integral de Televiziunea Favorit şi a avut ca sponsor: S.C. Jidvei S.A.
Încă odată mi-am confirmat mie că artista Cornelia Ardelean Archiudean este, iubită de o ţară întreagă, că fata născută din dragoste pentru cântec, într-o zi de primăvară, în satul doinit cu sensibilitatea artistului ce nu-şi uită niciodată pământul sfânt este un reper pentru folclorul de calitate, pe care l-a dus cu cinste pe cele mai înalte trepte ale spiritualităţii. Cine o cunoaşte pe Cornelia Ardelean Archiudean ştie că dincolo de vocea de cristal a Câmpiei Transilvaniei se ascunde şi un suflet de aur. Arareori se întâlnesc aceste două calităţi la marii oameni. De obicei, strălucirea scenei ştirbeşte din suflet. Nu acelaşi lucru putem spune în cazul de faţă, unde vocea completează sufletul nobil din Ocniţa. Poate de aceea uneori Cornelia a preferat să nu dea din coate, să-i lase pe cei mai tupeişti să apară excesiv în faţa publicului şi pe micul ecran. Respectul pentru oameni, dragostea pentru cei mulţi, o are de la moşii şi strămoşii ei. Cel mai important lucru pe care l-a învăţat Cornelia de la părinţi a fost să fi e cuminte. Adică de omenie. Şi-a pus sufletul în palma oamenilor şi a fost trădată de multe ori. A fost prea sinceră, prea modestă. Şi totuşi cântecul a ieşit prin vocea de cristal la lumină. Am fost mândru de ce am văzut la Sala Radio. A fost o lecţie pentru noi toţi de folclor adevărat în vremurile astea tulburi. Şi sunt fericit că de ani buni, copilul ce admira cântecul Corneliei Ardelean a reuşit să facă parte din familia ei şi a colonelului Florentin Archiudean care m-a declarat “fiul lor”. Ce poate fi mai frumos decât să te bucuri alături de oameni mununaţi de tot ce oferă binecuvţntările vieţii ?
Am vorbit cu drag despre „Copila de sub vii” la Sala radio şi despre volumul cu acelaşi nume ce l-am scris surprinzând personalitatea artistei, apărut la Editura Eikon. Am avut un discurs după priceperea mea despre reperele tradiţionale, iar dacă spectatorii m-au aplaudat şi au venit la final cu sutele să îmi ceară cărţi şi albume cu Cornelia şi Ioana Ardelean înseamnă că nu este totul pierdut şi că neamul nostrum îşi va păstra seva de autentic. În acest cadru am prezentat şi cartea "Poveștile Paștelui - Tradiții vii din Ținutul Bistrița-Năsăud", Editura Lumea Credinței în care sunt prezente cu gânduri despre tradiţii şi cele două sărbătorite.
Dumnezeu ajută oamenii buni. Puţini sunt bistriţenii care au beneficiat, de-a lungul timpului, de momente festive în cea mai cunoscută şi râvnită sală de spectacole de către artişti. De-altfel, în concert au fost pomenite Maria Butaciu, trecută la cele veşnice acum un an, şi Valeria Peter Predescu, de la a cărei dispariţie se împlinesc 10 ani.
Suflet din sufletul ocnenilor, Cornelia Ardelean Archiudean şi Ioana Ardelean sunt artiste fericite pentru că Bunul Dumnezeu le-a dat frumuseţea glasului şi înţelepciunea de a scoate la iveală frumuseţea tradiţiilor în faţa lumii. Felicitări !
Citiţi şi:
- Tradiţii bistriţene, de Sărbători, în capitală la Sala Radio! Dialogul Generaţiilor cu Ioana Maria Ardelean şi Cornelia Ardelean Archiudean
- Soacra Corneliei Ardelean, Maria Archiudean şi sora geamănă, Veronica Bugnar, la 80 de ani
- Cornelia Ardelean Archiudean şi Ioana Ardelean cântă la aniversarea Radio România
- După Palatul Parlamentului, nepoata Corneliei Ardelean, Ioana Maria Ardelean, a venit să-şi lanseze albumul acasă
- Ioana Maria Ardelean, o voce populară
Adaugă comentariu nou