REGELE BRAZILOR DUPĂ 41 DE ANI

Regele Brazilor era un arbore secular deosebit, o raritate floristică cu denumirea ştiinţifică Picea excelsa forma monstruosa, monument al naturii, cunoscut ca „Regele pădurii”, „Molidul candelabru" sau „Regele brazilor”. Avea o formă conică piramidală, cu douăsprazece grupuri secundare, ca nişte lumânări uriaşe născute din trupul mamă, răsfirate ca un imens candelabru. Ramurile sale erau orientate în toate direcţiile, încâlcite şi înghesuite, dându-i un aspect de tufă uriaşă. Acest caz teratologic rar în lumea plantelor, părea un adevărat „monstru” vegetal, un unicat, de aproape 20 m. înălţime şi peste 50 cm grosime. În 2009 se împlinesc 32 de ani de când o furtună năpraznică, dinaintea cutremurului devastator din 4 martie 1977, l-a răpus. “Regele Brazilor” a căzut, dar “Regele Folclorului” care a fost, dăinuie peste milenii, prin manifestări internaţionale, desfăşurate anual, începând din 2001, la Prundu Bârgăului.

Regele brazilor era aproape de locul denumit „În vârf la Ţepea”, după cum şi astăzi încă-i mai cunosc unii denumirea, care este foarte veche iar după spusele bătrânilor ar avea legătură cu „trasul în ţeapă, probabil din vremea lui Vlad Ţepeş”. Nu departe este „Fântâna Iancului” şi „Drumul cel vechi”, denumit şi „Drumul Romanilor. Se pare că nu întâmplător Regele brazilor a crescut în vecinătatea acestor locuri care mustesc de istorie. Poate că prin această pitorească trecătoare a umblat şi Domnitorul Vlad Ţepeş, dacă tot a prins rădăcină legenda lui Dracula în Ţara Bârgăului, la câţiva km aflându-se hotelul-castel care-i poartă numele.

Acest falnic arbore a fost un important simbol, mai mult decât un frate al românului, un adevărat părinte. Locuitorii l-au apărat cu dârzenie atunci când ocupanţi vremelnici au încercat să-l ducă din ţară. Oamenii locului l-au respectat, pentrucă foşnetul „Molidului Candelabru” parcă le vorbea, îi sfătuia, le cânta şi îi liniştea, iar pe mulţi îi inspira. Personalităţi bârgăuane ale vremii au închinat „Regelui brazilor” frumoase pagini de proză sau minunate versuri.

REGELE BRAZIL0R, 1968

În ziarul “Ecoul”, tatăl “Răsunetului”, Veronica Holban scria despre prima manifestare folclorică de amploare, desfăşurată în mirificul peisaj de la rădcina “Regelui brazilor”. Redăm în continuare un fragment din acest articol.

“In ziua de 11 august a.c, a avut loc primul concurs al soliştilor de muzică populară românească la Regele brazilor, organizat de Casa populară de creaţie a judeţului Bistriţa-Năsăud (având director pe Alexandru Misiuga, n.n.).

Competiţia la care şi-au anunţat participarea peste 50 de sate din cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului, a constituit şi prilejul unei frumoase sărbători câmpeneşti pentru locuitorii de pe Valea Bârgăului, care doritori de asemenea manifestări destul de rare, au venit la Regele brazilor în număr de câteva mii.

Cu toate impedimenlele ridicate de timpul nefavorabil, a fost impresionant faptul, că majoritatea oamenilor au urmărit cu interes pe solii cântecului popular, atât de îndrăgit, comentând cu fin simţ artistic sau cu un sănătos umor popular pe tinerii interpreţi.

Regulamentul concursului a prevăzut prezentarea de texte şi melodii originale satelor respective. Deşi uneori s-au cântat unele cântece cunoscute, fiecare in¬terpret poseda acele părţi de autenticitate specifică interpretării poporului.

Este ştiut că atât în folclorul literar, cât şi în cel muzical, Bistriţa şi împrejurimile ei formează o zonă folclorică de tranziţie între Moldova, Maramureş şi Câmpia Transilvaniei, lucru demonstrat cu prisosinţă şi de concursul de la Regele brazilor.

...( )...Concursul a fost deschis de cunoscuta Maria Precup, care a adresat tinerilor amatori frumoase cuvinte de încurajare şi de fiica acesteia, Mărioara Precup (care a cântat în afară de concurs), laureată şi câştigătoare a premiului I la Concursurile republicane ale artiştilor amatori din 1959, 1962, laureată şi premiată la Concursul internaţional de artă populara de la Cai¬ro 1964 (unde tara noastră a luat locul I).

Juriul, format din Zaharia Popescu (compozitor, Bucureşti), Maxim Drăgan (lector la Institutul pedagogic din Târgu Mureş), Vasile Parasca (profesor Bistriţa) şi Dumitru Vârtic de la Radio Cluj, a desemnat cu destulă greutate pe deţinătorii celor trei medalii de aur, argint si bronz: Premiul I Maria Şogorean — reprezentanta comunei Ciceu Giurgeşti, premiul II Lucia Ciurea din Beclean, iar premiul III, Leon Uşeriu din Prundu Bârgăului.

"REGELE BRAZILOR", EDIŢIA 2009

Sâmbătă 16 august 2009 s-a desfăşurat, la Prundu Bârgăului cea de a IX-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor pentru copii “Regele Brazilor”, o frumoasă şi bine inspirată continuare a Concursului interjudeţean al soliştilor de muzică populară, începută acum 41 de ani la rădăcina Molidului Candelabru din pitoreasca Vale a Străjii.

Manifestarea a început la încheierea slujbei religioase de "Adormirea Maicii Domnului", după noul ritual inaugurat la miez de august, în 2001, care cuprinde o veritabilă etalare a costumelor, a dansurilor şi cântecelor populare de la noi şi din întreaga lume. În acest an, considerat de criză, au participat de peste hotare doar Ansamblul "Moldoveneasca", l Colegiului Naţional din Chişinău, Republica Moldova, condus de maestrul Iurie Madam, alături de virtuosul ansamblu de stat, “Enigma Romilor”, condos de Viaceslav Gorjov, care a fost în afară de concurs. Au participat formaţiile cluburilor copiilor “Brăduleţul" din din Vatra Dornei (coregrafi soţii Lazeş), “Codrişorul”), din Satu-Mare (….), ansamblul "Raze de lumină" din Călăraşi, "Dor Someşan" din Sângeorz-Băi (coregraf Florin Croitoru) şi "Datina" (coregraf Florin Flămând) din Prundu-Bârgăului.

Festivalului Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”, aflat, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe agenda manifestărilor importante ale Ministerului Educaţiei, începând din 2001 s-a realizat şi în acest an de către Primăria şi Consiliul Local Prundu Bârgăului, Inspectoratul Şcolar Judeţean în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud.

Premiile acordate de juriul alcătuit din: preşedinte, Ion Costea, inspectorul şcolar, preşedinte de onoare Maria Secheli (inspector şcolar general-adjunct), membri - Emilia Ometiţă, dr.Vasile V. Filip, Maximinian Menuţ, Grigore Grapini, au fost următoarele: marele premiu-Palatul Copiilor-Satu Mare prin Ansamblul Codrişorul, la dansuri populare loc 1-Prundu Bârgăului, loc 2 –Sângeorz Băi şi Vatra Dornei, la solişti vocali

loc 1 Andreea Pavelean-Prund, loc 2-Florina Bălan-Prund, solişti instrumentişti loc1 Bianca Stan-Satu Mare şi Gordon Florin-Prund, loc 2-Tudor Hulban-Satu Mare. Premii speciale ale juriului au primit Ansamblurile Raze de lumină din Cuza Vodă, Călăraşi şi

Moldoveneasca din Chişinău.

Primarul comunei Prundu Bârgăului, Ilie Avram, profund ataşat de festivalul folcloric internaţional „Regele Brazilor”, a declarat că va face tot posibilul pentru găsirea unui brad deosebit, care să fie plantat în locul celui doborât de furtună, cu perspectiva revenirii la locul iniţial al primei manifestări folclorice în acelaşi decor natural.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5