„Regele brazilor” a intrat în istorie

Regele Brazilor era un arbore secular deosebit, o raritate floristică cu denumirea ştiinţifică Picea excelsa forma monstruosa, monument al naturii, cunoscut ca „Regele pădurii”, „Molidul candelabru" sau „Regele brazilor”. Avea o formă conică piramidală, cu douăsprazece grupuri secundare, ca nişte lumânări uriaşe născute din trupul mamă, răsfirate ca un imens candelabru. Ramurile sale erau orientate în toate direcţiile, încâlcite şi înghesuite, dându-i un aspect de tufă uriaşă. Acest caz teratologic rar, în lumea plantelor, părea un adevărat „monstru” vegetal, un unicat, de aproape 20 m. înălţime şi peste 50 cm grosime. În 2012 s-au împlinit 35 de ani de când o furtună năpraznică, dinaintea cutremurului devastator din 4 martie 1977, l-a răpus.
“Regele Brazilor” a căzut, iar odată cu el s-a întrerupt şi trilul privighetorilor de cântec popular care se întreceau în doine şi cântece străbune ce răsunau în cadrul concursurilor de folclor autentic, desfăşurate la rădăcina lui, începând din anul 1968. Dar “Regele Folclorului”, care a fost, nu a murit odată cu dispariţia fizică a „Regelui” a cărui nume a dăinuit peste milenii, prin manifestări internaţionale, desfăşurate anual, de Sânta Maria, începând din 2001, în Parcul cu castani din Prundu Bârgăului.
În anul 2012 această grandioasă manifestare folclorică a fost suspendată din cauza crizei financiare, dar sperăm că singurul festival internaţional de folclor, din mediul rural al României, nu va fi abandonat de bârgăuani.
Regele brazilor era aproape de locul denumit „În vârf la Ţepea”, după cum şi astăzi încă-i mai cunosc unii denumirea, care este foarte veche iar după spusele bătrânilor ar avea legătură cu „trasul în ţeapă, probabil din vremea lui Vlad Ţepeş”. Nu departe este „Fântâna Iancului” şi „Drumul cel vechi”, denumit şi „Drumul Romanilor. Se pare că nu întâmplător Regele brazilor a crescut în vecinătatea acestor locuri care mustesc de istorie. Poate că prin această pitorească trecătoare a umblat şi Domnitorul Vlad Ţepeş, dacă tot a prins rădăcină legenda lui Dracula în Ţara Bârgăului, la câţiva km aflându-se hotelul-castel care-i poartă numele.
Acest falnic arbore a fost un important simbol, mai mult decât un frate al românului, un adevărat părinte. Locuitorii l-au apărat cu dârzenie atunci când ocupanţi vremelnici au încercat să-l ducă din ţară. Oamenii locului l-au respectat, pentrucă foşnetul „Molidului Candelabru” parcă le vorbea, îi sfătuia, le cânta şi îi liniştea, iar pe mulţi îi inspira. Personalităţi bârgăuane ale vremii au închinat „Regelui brazilor” frumoase pagini de proză sau minunate versuri. „Regele Brazilor” a intrat în istorie.

Comentarii

17/09/12 05:14
simion holbura

sint Simion Holbura locuiesc in SUA de 30 de ani,am locuit in Mijlocenii Birgaului si cunosc intimplarea cu regele BRAZILOR un simplu vint la dat jos pentru-ca cei care trebuiau sa aiba grija de el nu ia prea interesat na fost ancorat???.Si uite asa am ramas doar cu istoria LUI.Sa stiti Ca de 30 de ani de cind locuiesc in America in albumul meu am o felicitare din vremea aceia si de multe ori o arat sotiei si explic de REGELE BRAZILOR de pe Birgau si spun ca toata CULTURA ROMANIEI a pornit de pe BIRGAU va doresc numai bine la toti BIRGAUANI...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5