CUVÂNTUL VINDECĂTOR

Niculae Vrăsmaş – Scriitorul cu suflet de aur

Am citit o carte în care se vorbeşte despre viaţa unui Rege al arborilor, nu despre viaţa unui Rege al oamenilor şi am trăit o bucurie deosebită. Vedeţi, atunci când am citit vieţile unor Regi ai oamenilor, am constatat întâmplări complexe şi amestec de bucurie, dramă, tragedie. În timpul lecturii acestei cărţi despre Regele brazilor am descoperit doar bucuria, pentru că, sub coroana acestui arbore înalt de 20 metri oamenii şi-au exprimat talentul artistic şi au trăit în comuniune sfântă.

La Editura EIKON Cluj-Napoca, 2010, a văzut lumina tiparului Cartea UN BRAD INTRAT ÎN LEGENDĂ, autor Niculae Vrăsmaş, important scriitor şi ziarist bistriţean.

Cartea este un document pentru că are în cuprins atât importante texte despre manifestările culturale desfăşurate la rădăcina bradului secular în perioada 1968-1977, şi reluate în anii 2001-2010, cât şi numeroase fotografii.

Datorez acestei cărţi, scrisă de Domnul Niculae Vrăsmaş cu grijă şi suflet, cu muncă constantă, talent şi Iubire de oameni, faptul că am cunoscut, din paginile ei, artişti, oameni de cultură de pe meleagurile bistriţene şi nu numai.

Niculae Vrăsmaş ne spune: „În timpuri nu prea îndepărtate de noi, în Ţara Bârgaielor a existat un brad secular, de o specie deosebită, declarat drept „Rege al brazilor” şi înregistrat ca monument al naturii.

Acest falnic arbore a fost un important simbol mai mult decât un frate al românului, un adevărat părinte. Locuitorii l-au apărat cu dârzenie atunci când ocupanţi vremelnici au încercat să-l ducă din ţară. Oamenii locului l-au respectat, pentru că foşnetul „Molidului Candelabru” parcă le vorbea, îi sfătuia, le cânta şi îi liniştea, iar pe mulţi îi inspira. Personalităţi bârgăuane ale vremii au închinat Regelui brazilor frumoase pagini de proză sau minunate versuri.”

Că a existat acest arbore citisem, în textul de mai sus de pe coperta IV, înainte să deschid cartea, şi am gândit: Doamne, dar dacă nu mai există, de ce nu au plantat altul în loc! Spre sfârşitul lecturii cărţii a venit bucuria când am avut sub ochi textul de la pagina 190: „Primarul comunei Prundu Bârgăului, Ilie Avram, profund ataşat de festivalul folcloric internaţional „Regele Brazilor”, a declarat că va face tot posibilul pentru găsirea unui brad deosebit, care să fie plantat în locul celui doborât de furtună, cu perspectiva revenirii la locul iniţial al primei manifestări folclorice în acelaşi decor natural.”

În cartea despre care comunicăm astăzi găsim frumoase texte privind manifestările culturale începute în anul 1968 la rădăcina „Molidului Candelabru” şi continuate în zilele noastre, dar şi crâmpeie din evoluţia unor artişti de la data când au fost premiaţi până în prezent. Autorul a mers şi a discutat cu aceşti oameni în locurile unde trăiesc acum, cînd a pregătit cartea pentru tipar, şi vedem cum a reuşit comunicări calde între suflete curate.

Când vorbeşte despre ediţia din 1971 a Concursului, ne redă un text de o frumuseţe aparte scris cu deosebită competenţă de Domnul Ion Moise, dar ne spune şi câteva cuvinte despre una din artistele premiate atunci: „Lucreţia Durja din localitatea Şanţ, căsătorită ulterior cu Alexandru Pomohaci, are un disc înregistrat cu Daniel Filipoi, după informaţiile lui Liviu Păiuş, care a întocmit fişa din Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare al judeţului Bistriţa – Năsăud, vol.1. Ţara Năsăudului, 2009.”

Despre primul concurs, ce a avut loc în ziua de 11 august 1968, Niculae Vrăsmaş scrie: „Prima manifestare folclorică bârgăuană de mare amploare, care a debutat în 1968, sub formă de Concurs al soliştilor de muzică populară „Regele Brazilor”, festival folcloric judeţean desfăşurat, iniţiat şi organizat anual, la rădăcina „Molidului Candelabru”, de către Centrul de îndrumare a creaţiei populare şi a mişcării artistice de masă, având director pe regretatul om de cultură, Alexandru Misiuga.

Această frumoasă manifestare a folclorului s-a întrerupt, în 1977, odată cu dispariţia măreţului brad, dar valoroasa mişcare artistică a renăscut, în 2001, sub forma de Festival Internaţional de Folclor pentru Copii, care a continuat anual, la Prundu Bârgăului, sub acelaşi nume, aniversându-se în august 2010, un deceniu, iar de la debutul primei manifestări 42 de ani.”

Pentru mine, ca om stabilit pe aceste meleaguri de câţiva ani, tot ce am citit în această carte şi toate fotografiile vizualizate îmi sunt de folos şi îndemn, chiar şi pe cunoscătorii acestor locuri, să citească acest volum: UN BRAD INTRAT ÎN LEGENDĂ, autor Niculae Vrăsmaş, scriitor care, cu sufletul său de aur a reuşit să realizeze o operă atât de frumoasă.

Comentarii

04/12/10 21:19
Natalia David

Recitind articolul Doamnei Jenita Naidin <Niculae Vrasmas scriitorul cu suflet de aur>, autorul cartii UN BRAD INTRAT IN LEGENDA, si apropierea sarbatorii Nasterii Domnului m-a inspirat sa scriu aceasta poezie:
O, BRAD SARAC!
In micuta noastra casa,
MOSUL n-a uitat sa vina;
Ne-a adus un brad pe masa,
Si o raza de lumina.
Nu-i bogat si nici prea mare
Dar pe toti ne-a inveselit.
Si-ar fi fost o suparare
Daca EL n-ar fi venit.
Are becuri si beteala,
E frumos impodobit,
Il atingem cu sfiala,
Ne uitam la el uimit.
Stralucesc si beculete,
Nuci in staniol si mere,
Mosului ii dam binete
Cum si datina o cere.
Iar in seara de Craciun,
Ca sa stie tot poporul,
Ingerii sosesc si spun:
< S-A NASCUT MANTUITORUL!>

25/11/10 14:37
Natalia David

citind articolul Jenitei Naidin: Niculae Vrasmas- scriitorul cu suflet de aur, am retrait amintirile legate de REGELE BRAZILOR, pe care l-am vazut prima oara in 1973 cind m-am stabilit definitiv cu familia mea in orasul Bistrita.
Stiu ca un timp, mergeam in fiecare Duminica in zona, pentru a-l revedea pe REGE. Si astazi ma uit sa vad daca nu a crescut acolo alt Rege. Cred ca v-a creste daca primarul din Prund v-a gasi un brad frumos. Trebuie sa-i multumesc Doamnei Jenita Naidin care mi-a reamintit de frumoasa legenda, dar si Domnului Vrsmas care a scris
o carte de suflet pe care o voi citi curand.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5