REGHINA HORGA, O ARTISTĂ DISCRETĂ

Reghina Leontina Horga este învăţătoare la Şanţ. Iubeşte copiii pe retina sufletului său de artist. Are la activ Liceul Pedagogic Năsăud, Colegiul Universitar de Arte Plastice Bistriţa şi Universitatea de Arte Plastice şi Design Cluj-Napoca.

Reghina este o artistă a melancoliei zâmbetului pe sticlă, „în paşi spre sacru” spre nevoia de dragoste prin harul rugăciunii. Tablourile sale echilibrează şi duc spre transcendenţă. Ceea ce pare o relativă stângăcie în concepţia celor care privesc din perspectiva studiului academic, este de fapt, o cristalizare a formelor eseţializate şi simplificate, cu maximă forţă de sugestie. Am văzut în tablourile sale elemente ale unui expresionism popular, tragic şi naiv, care provoacă bucuria duioşiei.

Arta religioasă la care ajunge Reghina are în vedere cunoaşterea lui Dumnezeu. Nici arta, nici teologia, luate separat, nu ar putea crea o icoană, se impune unitatea celor două, care se produce prin har şi talent într-o chemare specială. Ideia culorii, unda de lumină naivă, formează zâmbetul sfinţilor, într-un conglomerat în care raporturile contează mai puţin. Aici sacrul nu este căutat, el vine de la sine şi capătă acele valenţe care tulbură. Din unghi optic privirea noastră nu mai percepe obiectele propriu-zise, ci lumina proiectată din aceste obiecte, de aceea vedem obiectul prin lumina sa care îl descoperă. Spaţiul îşi afirmă existenţa prin lumină, sfinţii sunt lumină şi copleşesc, într-o oarecare măsură, şi spaţiul şi timpul.

Tablourile Reghinei Horga sunt „o teologie a frumuseţii” şi câteodată ne duc spre zona apofaticului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5