PSIHOLOGIA VIEŢII

Relaţia de cuplu 4.

Chéri Carter-Scott, în cartea sa If Love is a Game. These are the Rules (Dacă dragostea este un joc, atunci acestea sunt regulile), pentru realizarea fericirii în cuplu, recomandă următoarele norme:

• În primul rând trebuie să ne caracterizeze stima de sine.

• Trebuie să vrem relaţia respectivă.

• Dragostea nu pică din cer.

• Datorită legăturii de cuplu ne dezvoltăm şi noi.

• Comunicarea este fundamentală.

• Să ne ajustăm aşteptările.

• Relaţia progresează datorită schimbărilor.

• Viaţa de cuplu trebuie cultivată ca să înflorească.

• Înnoirea este secretul cuplului longeviv.

7. Relaţia progresează datorită schimbărilor.

E foarte sigur că în viaţă nu rămâne nimic aşa ca şi acum. Schimbarea este singura constantă între surprizele vieţii. Cum ne vom descurca cu văile şi munţii sinusoidali, este decesiv din punct de vedere al reuşitei în cuplu. Dacă relaţia este solidă şi suntem destul de flexibili, atunci ne putem susţine reciproc cu perseverenţă şi putem păstra fericirea în cuplu.

8.Viaţa de cuplu trebuie cultivată ca să înflorească.

Relaţia de cuplu este ca o grădină. Dacă ne preocupăm de ea cu plăcere şi entuziasm şi ne îngrijim de ea, asigurând plantelor apă, căldura soarelui, pământ bun, plivind buruienile, atunci grădina va fi frumoasă. Dacă apreciem şi respectăm relaţia atunci ea rămâne puternică.

Dacă investim timp, atenţie şi energie în plantele noastre atunci ele cresc cu fiecare zi. Dar dacă considerăm că totul decurge în mod normal şi natural ca şi până acum, atunci se poate întâmpla că se sălbăticeşte grădina iar plantele pier. Relaţia numai atunci va trăi dacă întreprindem ceva pentru ea.

Respectul conduce partenerii să-şi arate părţile lor bune. Atenţia reciprocă, echilibrul de a da şi de a primi, grija reciprocă sunt moduri de a arăta respectul faţă de partener iar astfel cuplul devine puternic, fericit şi sănătos.

9. Înnoirea este secretul cuplului longeviv.

Pentru o fericire de durată, relaţia trebuie cultivată şi păstrată vie şi proaspătă. “Au trăit fericiţi până au murit” numai în poveşti există. Pentru păstrarea fericirii este nevoie de reactualizarea unor amintiri comune, respectarea sărbătorilor comune, fiindcă ele asigură constanţa şi continuitatea în cuplu dar tot atât de importante sunt şi acţiunile spontane sau râsul în comun care servesc la identitatea cuplului sau descărcarea simultană a tensiunilor acumulate. (Continuăm)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5