Ritmul dorului

De dorul tău, Editura Karuna, 2012

Pornim pe drumul scrisului. Gazdă bună ne va fi Gina Bontaş, tânăra poetă din clasa a VIII-a de la Maeiru. Acolo, în Cuibul visurilor lui Liviu Rebreanu, şi-au făcut ucenicia mulţi scriitori cunoscuţi acum la nivel naţional: Sever Ursa, Icu Crăciun, Grigore Avram şi lista ar putea continua.
Aici, sub Măgura aerul de munte şi apa de izvor sunt bune păvaze pentru scris. Pe acest plai, unde am poposit şi eu de zeci de ori trăieşte şi Gina Bontaş, o tânără ce se apleacă spre scris, câştigătoare a mai multor premii naţionale de literatură. În această sferă a valorilor someşene a creat poezia şi proza ce acum apare ca un mesaj al iubirii în volumul „De dorul tău”...
O carte a răsăritului lumii, a primilor fiori ai scrisului, a dragostei pentru sacralitatea cuvântului. Autoarea este un ucenic bun al înaintaşilor ei, este un talent care pune vers cu vers, gândul cel bun întru descoperirea sensurilor drumului.
Da, intrăm în casa dinainte a cărţii, în sufletul tinerei măierence care abundă de dragoste pentru creaţie. Suntem ca în şezătorile de iarnă, când, în vremea torsului, apar idilele dintre tinerii din sat, apar fiorii dragostei. Deşi este la o vârstă fragedă, amintirile îi dau de gândit autoarei, dorul apăsător transformându-se într-un fluture al slovei.
Razele soarelui de primăvară aduc lumină în scriere, iar natura este element definitoriu pentru intensitatea trăirilor.
Sentimente ciudate, copilăria este lăsată în umbră pentru adolescenţă, ursuleţul care a fost fratele jocurilor este trădat cu o îmbrăţişare.
Cartea de faţă este ca o cheie a “ Tuturor bucuriilor / Tuturor tristeţilor / Tuturor problemelor”. Fiecare sentiment este însoţit de acordul muzicii: “Sunt o chitară / În care muzica răsună / Taina cea veche,/ Ninsă de atâta vreme”. O frumuseţe reiese din interiorul versurilor, iar atunci când citeşti proza ai senzaţia că eşti în faţa unei bucurii nemărginite, tristeţea transformându-se în aripi ale lumii.
“Un sentiment gigantic” aşa îşi numeşte tânăra scriitoare creaţia. “Sunt un om simplu, normal… cred, şi vreau să vş arat o părticică din sufletul meu, cuvintele şi melodiile care-mi bucură zilele şi îmi alintă uneori zbuciumul sufletesc”!
Aşadar vă invităm să faceţi cunoştinţă cu gândurile literare ale tinerei scriitoare, aşezate cu grijă în porţii de poezie, sau pastile literare, precum leacurile cele bune. Gânduri rânduri, rânduri gânduri care transformă litera în cuvânt şi cuvântul în literatură. Şi dincolo de toate iubirea: “De dorul tău m-aş transforma în mare / Să pot veghea pe ţărmul tău atât de cald / Să te cuprind în valul meu de soare / Punând o rază în decoru-mi drag”.
În clepsidra timpului scriitoarea adună fir cu fir nisipul nădejdii, trasformându-l în eternitate: “Gânduri fulgere / Trec prin mintea mea”.
O carte confesiune în care autoarea îşi dezvăluie atelierul de creaţie, dând flacăra vie a vieţii, precum ploaia se transformă în lacrimi: “O secundă/ Ne-a salvat/ Prin trecere ne-a salutat / Şi tot aşa ne-a şi marcat”.
Gina Bontaș îşi iubeşte sufletul atât de mult încât îl lasă să zboare. Să vină spre cititori şi să spună poveşti ritmate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5