Robert Szasz: Șapte ani de social media
Odată cu digitalizarea masivă a societății, restricționarea accesului copiilor la internet a devenit imposibilă.
Educația care este încorporată din ce în ce mai mult în mediul online, socializarea care depinde din ce în ce mai mult de rețelele sociale, noutățile din divertisment și cultură, și simpla, dar puternica, presiune a anturajului sunt toate motive pentru care părinții nu mai pot ascunde copilul de mediul digital.
Astfel, părinții zilelor noastre sunt forțați să se adapteze noilor aspecte ale vieții din era internetului, și își introduc copiii în această lume de la vârste mai fragede ca niciodată. În școala primară, majoritatea copiilor din familii bune deja sunt familiarizați cu noile smartphonuri și posibilitățile lor – majoritatea deja cunosc trendurile de pe rețelele sociale și își petrec o bună parte din timpul liber răsfoindu-le. Mulți chiar au propriile lor conturi pe aceste aplicații și participă activ în ele.
Aceasta nu este o tragedie pentru mulți părinți; când copilul e lipit cu fața de ecran, nu mai plânge și nu mai urlă, nu mai face năzdravănii și n-are nevoie de nicio intervenție. Pe lângă asta, unii părinți sunt mândri de adaptarea copiilor lor la aceste tehnologii, care înseamnă începutul maturizării lor în secolul 21. Dar majoritatea părinților nu înțeleg aceste noi dezvoltări pe cât de bine cred – chiar dacă vorbim despre un cuplu tânăr, sub 30 de ani, trebuie să reținem că rețelele sociale nu erau atât de dezvoltate nici măcar acum 10 ani.
Într-adevăr, lumea digitală conține posibilități educaționale nemaivăzute până acum. Cu doar câteva clickuri de mouse sau atingeri de ecran, poți dobândi mai multe informații decât unii oameni după 4 ani de facultate – și gratis! Resurse educaționale pentru orice domeniu, orice talent, răspunsuri pentru orice întrebare cunoscută și teorii pentru cele necunoscute se pot găsi acum toate pe prima pagină Google.
Și socializarea este mai ușoară ca oricând! Au rămas în trecut zilele când copiii își trimiteau scrisori, când fugeau de acasă ca să împartă o vorbă cu prietenii, când se ascundeau după colțul școlii ca să bârfească despre una sau alta – acum toate acestea încap într-un ecran ce încape într-un buzunar și care este mai intuitiv ca orice pix sau creion.
Dar nu putem spune că în aceste miracole nu se ascund urâțenii.
Rețelele sociale sunt pline de celebrități ce și-au clădit faima doar pe baza invidiei pe care o au alții pentru viața lor – este ușor de văzut ce influență uriașă au aceștia asupra copiilor, care oricum sunt ușor influențabili datorită vârstei. Iar acesta nu este doar un flux de la influencer la copilul individual – copiii își văd și proprii prieteni încercând să imite viața ideală a celebrităților, chiar și pentru o singură postare.
Iar dacă profilurile prietenilor noştri sunt o fereastră deschisă spre viața lor, iar aceasta prezintă o viață aparent impecabilă – atunci cum putem noi, care ne trăim propria viață ce nu e fără defecte, să ne simțim altfel decât ratați?
Pe lângă asta, accesibilitatea uriașă la divertisment absolut gratis a dus la o crescândă plictiseală cu acesta. Dacă totul e atât de ușor de găsit și de vizionat, un film de două ore nu mai contează așa mult, o carte de 300 de pagini pare de-a dreptul imposibilă, iar ascultarea activă a unui album de 45 de minute nici nu intră în discuție.
Din ce în ce mai mulți copii și tineri aleg să-și satisfacă plictiseala cu conținut scurt și simplu – de ce să te uiți la un film când poți să te uiți la sute de tiktokuri de 30 de secunde? De ce să citești o carte când poți să te uiți la sute de tiktokuri? De ce să te pui pe canapea, să-ți pui căștile în urechi și să asculți 45 de minute de muzică fără niciun tiktok să-ți distragă atenția? Oricum, cea mai ascultată muzică acum sunt secvențele de 15 secunde din cele 15 piese care sunt populare pe..., ați ghicit, TikTok!
În concluzie, nu există pădure fără uscăciuni – dar nu merită să tai o pădure pentru niște vreascuri. În schimb, să ne purtăm cu tehnologia ca și cu o drujbă – ne poate scoate mațele, dar ne poate și tăia lemne pentru foc.
Comentarii
Extraordinar!!!
Felicitări!!! Punct ochit, punct lovit.
Frumos comentariu. Felicitări autorului! Curaj și putere de muncă în a merge mai departe!
Adaugă comentariu nou