Românii resping frauda la Bacalaureat
Cei mai mulţi români susţin supravegherea video a examenului de bacalaureat, cer pedepsirea celor care au fraudat examenul sau au încercat să-l cumpere, şi pun vina rezultatelor slabe pe seama elevilor. Aceasta reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de IRES după examenul de bacalaureat de anul acesta.
44% dintre respondenţii studiului sociologic spun că vinovaţi de faptul că 45% dintre elevi au picat bacalaureatul sunt tocmai elevii. Între 11 şi 16% dau vina pe profesori, părinţi şi pe sistemul educaţional din România. Românii par să aprecieze creşterea severităţii supravegherii 82% declarând că preferă mai puţini absolvenţi mai bine pregătiţi decât mai mulţi, dar mai slab pregătiţi.
Cu toate acestea, convingerea că la bacalaureat se fură nu a dispărut, astfel că doar 66% sunt convinşi că rezultatele la examenele de anul acesta sunt reale. Profesorii au fost indicaţi drept principalii vinovaţi pentru faptul că în fiecare an se discută de fraude la bacalaureat de 25% dintre respondenţi, urmaţi de părinţi - 13%, sistemul educaţional şi elevii, câte 10%.
Un sfert dintre români cred, însă, că părinţii şi elevii n-ar trebui pedepsiţi pentru că au dat mită la bacalaureat, iar 11% ar „graţia" şi profesorii care au luat mită. 78% au o părere bună şi foarte bună despre utilizarea camerelor video la bacalaureat, în vreme de 21% sunt împotriva utilizării acestui sistem de supraveghere.
Sondajul a fost realizat în perioada 9-10 iulie, pe un eşantion de 1.148 de persoane majore şi are o eroare maxim tolerată de ±3%.
Citiţi şi:
- Noul calendar de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat în anul școlar 2019-2020
- Colegiul Silvic Transilvania Năsăud câștigător al Schemei de granturi pentru licee „ROSE” (ROMANIAN SECONDARY EDUCATION PROJECT), cu proiectului „Mai bine pregătiți pentru viață”
- Avalanşă de contestaţii la BAC: Peste 600 de elevi cer recorectarea!
- A încercat să copieze cu mobilul şi a fost scos din Bac
- Bani pentru trei licee din Bistriţa-Năsăud pentru reducerea abandonului şcolar şi performanţe mai bune la BAC
Adaugă comentariu nou