Rozalia Fucă-Tomescu, o viaţă dăruită nemuririi, aşezată în carte

Palatul Culturii Bistriţa a găzduit lansarea volumului „Bucuria de a dărui nemurire”, apărut la Editura Solon, sub semnătura artistei Rozalia Fucă-Tomescu.
Evenimentul, moderat de scriitorul Menuţ Maximinian, a debutat prin prezentarea unui film realizat de sărbătorită acasă, în satul copilăriei – Teaca. În cuvântul său, managerul instituţiei gazdă, prof. dr. Dorel Cosma, a vorbit despre modul în care Rozalia Fucă a contribuit la promovarea culturii, fiind cea care, prin Şcoala Populară de Arte, a fost o profesoară la generaţii de artişti. „Bine pregătită profesional şi înzestrată cu multă energie, Rozalia Fucă s-a impus prin exemplul profesional în faţa colegilor. O adevărată luptătoare fără de care Şcoala Populară ar fi dispărut de mult timp. Cu entuziasmul, hotărârea şi capacitatea organizatorică a reuşit să facă din această instituţie una dintre cele mai importante de profil din ţară”, a declarat Dorel Cosma.
În semn de apreciere, i-a oferit Rozaliei Fucă-Tomescu Medalia de Aur a Palatului Culturii, care se află în vitrina puţinor personalităţi.
S-a vorbit despre carte, dar şi despre personajul acesteia într-o ambianţă prietenească, sala aplaudând şi prestaţia artistică a Rozaliei Fucă-Tomescu care a trecut prin toate registrele, de la muzică uşoară, la romanţă, priceasnă şi folclor, alături de fraţii Ioachim şi Mihai Spân.
A onorat invitaţia şi renumitul violonist Eugen Duran, stabilit de ani buni la Cluj.
Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de autografe şi cu bucuria întâlnirii cu o personalitate care şi-a pus amprenta asupra actului artistic bistriţean.
Cartea, apărută în condiţii grafice deosebite, vorbeşte despre copilărie, familie, studii, activitatea didactică ca profesor de muzică – vioară, canto, dirijor a Corului „Coroana”, solist de muzică uşoară, romanţe, populară, membră a Corului „Appassionata”, regizor a numeroase spectacole şi, dincolo de toate, îndrăgit director al Şcoalii Populare de Artă. Despre toate acestea, peste timp, vor sta mărturie cele 500 de pagini ale volumului ce este însoţit şi de un film documentar despre viaţa Rozaliei Fucă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5