Sărbătoare la Teaca. Inaugurarea Fondului documentar Rozalia Fucă Tomescu
Primăria comunei Teaca a organizat un eveniment prin care a fost sărbătorită Rozalia Fucă Tomescu, fiică a acestor meleaguri care le-a purtat numele pe scenele din ţară şi străinătate în calitate de artist profesionist, dar şi de director al Şcolii Populare de Arte Bistriţa, timp de 30 de ani.
Activitatea bogată constând în trofee obţinute la diferite concursuri, albume pe care se regăseşte vocea artistei, fotografii de familie, cărţi de muzică, afişe ale evenimentelor sunt aşezate cu cinste într-o sală de la Centrul de Informare Turistică Teaca ce va purta numele Rozalia Fucă Tomescu.
Gazdă a inaugurării fondului documentar a fost primarul Iustian Damian Muntean care a subliniat importanţa promovării valorilor culturale şi a cinstirii oamenilor de valoare porniţi în lume din Teaca. În semn de apreciere, primarul va propune acordarea titlului de Cetaţean de onoare pentru Rozalia Fucă-Tomescu.Centrul de Informare Turistică Teaca aduce în prim plan obiectivele turistice de aici, de la biserici monument istoric la peisaje de vis. Fiind dedicat şi comunelor Milaş şi Urmeniş, Centrul prezintă printre obiectivele importante şi Castelul Teleki din Comlod, Castelul Banfi din Urmeniş, dar şi peisaje unicat în arealul judeţului.
După momentul inaugurării fondului documentar, pe care merită să-l vizitaţi când veţi poposi la Teaca, a urmat un spectacol sub genericul „Bucuria de a dărui nemurire”, moderat de scriitorul Menuţ Maximinian. În cadrul acestuia a fost lansat şi volumul cu acelaşi nume semnat de Rozalia Fucă Tomescu, ce surprinde viaţa şi activitatea acesteia de-a lungul timpului, fiind mai mult decât atât, prin capitolul dedicat comunei Teaca o monografie a acestor locuri, iar prin surprinderea activităţilor de la Şcoala Populară de Artă Bistriţa, o istorie a sferei culturale.
Cartea, apărută în condiţii grafice deosebite, vorbeşte despre copilărie, familie, studii, activitatea didactică ca profesor de muzică – vioară, canto, dirijor a Corului „Coroana”, solist de muzică uşoară, romanţe, populară, membră a Corului „Appassionata”, regizor a numeroase spectacole şi, dincolo de toate, îndrăgit director al Şcoalii Populare de Artă. Despre toate acestea, peste timp, vor sta mărturie cele 500 de pagini ale volumului ce este însoţit şi de un film documentar despre viaţa Rozaliei Fucă.
Au vorbit despre sărbătorită primarul Iustian Damian Muntean, senatorul Ioan Simionca, managerul Palatului Culturii Dorel Cosma, artistul Alexandru Pugna, prof. Emil Rus. Vorbele frumoase au fost însoţite de cântecele artistei din spectre diferite (muzică uşoară, folclor, romanţe, pricesne), acompaniată de fraţii Mihai şi Ioachim Spânu.
Filmele documentare despre copilărie, Corala „Coroana” (a Protopopiatului Bistriţa, dirijor Rozalia Fucă), Corala Appassionata au surprins ipostaze din viaţa şi cariera Rozaliei Fucă Tomescu. Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de autografe. A fost o zi specială, în cadrul căreia o personalitate a comunei Teaca a fost cinstită acasă aşa cum se cuvine.
Citiţi şi:
- Bucuria de a dărui nemurire a Rozaliei Fucă Tomescu, aşezată în carte
- Rozalia Fucă-Tomescu, o viaţă dăruită nemuririi, aşezată în carte
- Colindul Rozaliei Fucă-Tomescu
- Pe aripi de muzicã uşoarã, în Câmpiile verzi ale Rozaliei Fucã-Tomescu
- Rozalia Fucă-Tomescu, cu un superb album de romanţe – De unde ştii vioară, tu?
Adaugă comentariu nou