O carte relevantă şi necesară

Rugă prin cântec la Corul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Nicolae” din Năsăud

Sub semnificativul şi sensibilul moto al prof. Romulus Berceni, „Comorile trebuie păstrate cu sfinţenie”, a ieşit de sub tipar un volum deosebit, cu o prezentare pertinentă şi bine documentată, intitulat „Corul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Nicolae”, din Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, apărut la Editura „Nova Didactică” în 2010, unde autorul, prof. Romulus Berceni, a făcut o „tomografie” şi biografie deosebite a excelentului cor „DEISIS” aparţinând Catedralei Ortodoxe din Năsăud, condus cu măiestrie de un „as” în muzica bisericească, prof. arhidiacon Cornel Pop.

Cartea se deschide cu un „Assessment” în limba engleză de către Camelia Berceni, urmat de un superb dicton al P.S. dr. Irineu Bistriţeanul, episcop vicar, care afirmă: „Coriştii se roagă cântând”, iar în „Prolog” precizează: „Cine intră în biserica „Sfântul Nicolae” din Năsăud şi aude corul „Deisis” cântând, are, de fapt, senzaţia că a intrat în eternitate”.

Autorul motivează în „Argument” că „adevăratele valori şi comori trebuie păstrate cu respect, conservate prin orice mijloc…”, iar în cele 180 de pagini ale volumului sunt înserate cele mai pertinente păreri despre formaţia corală, aparţinând P.C. preot protopop al Năsăudului, Ioan Dâmbu, ing. Dumitru Mureşan – primarul oraşului Năsăud, P.C. preot paroh Dumitru Tomi, P.C. preot Leon Pop şi P.C. preot paroh Lucian Greabu, încheindu-se cu mulţumirile aduse de autor la cei care au contribuit la apariţia cărţii, inclusiv nepoţelelor Cristiana şi Alexandra, care au afirmat „Romi, suntem mândre de tine!”

Volumul este bine structurat, cu o motivaţie şi argumente care incită cititorul la o lectură deosebită, plăcută şi necesară, prezentându-se, în deschidere, Corul vechi – „Corul ţărănesc”, cu membrii pe cele patru voci, apoi urmează Corul nou – „Deisis”, fiind prezentaţi membrii formaţiei corale pe voci, în ordine alfabetică, făcându-le o scurtă biografie începând cu cei de la sopran, continuând cu alto, tenor şi bas.

De asemenea, este reliefată şi „pelerinajul” acestei valoroase formaţii prin ţară şi străinătate, unde s-a bucurat de un succes deosebit şi aprecieri la superlativ.

O carte de suflet, pentru sufletul credincioşilor şi nu numai, o oglindă a unor oameni deosebiţi, sensibili, buni, credincioşi şi cu frică de Dumnezeu, dar şi valori deosebite ale Năsăudului, toate puse în evidenţă prin „pana” prof. Romulus Berceni.

Să nu uităm niciodată să apreciem valorile şi să păstrăm cu sfinţenie „bogăţia spirituală” a celor ce ne îmbogăţesc viaţa prin cântecul sacru.

Felicitări, domnule profesor, şi vă aşteptăm cu noi apariţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5