O carte dedicată Corului „Deisis” din Năsăud
Recent la editura Nova Didactica Bistriţa (2010) a apărut cartea profesorului năsăudean Romulus Berceni, întitulată Corul Bisericii ortodoxe „Sfântul Nicolae” din Năsăud. Autorul face un istoric al Corului bisericesc năsăudean, creat ca un cor ţărănesc prin anii 1960 de către diacul Iacob Sârbu şi reglat pe patru voci de către preotul Iuliu Crişan. În cele patru decenii de existenţă, corul ţărănesc năsăudean demonstra la fiecare liturghie credincioşia localnicilor, dragostea şi respectul lor pentru biserică, perpetuarea unei culturi moral-creştine moştenită de la înaintaşii năsăudeni evidenţiaţi printr-un sever şi sănătos patriotism local. După anul 2000, corul şi-a îmbunătăţit repertoriul şi calitatea interpretării prin interesul depus de preotul Dumitru Tomi de a-i motiva pe credincioşii bisericii şi de a-l motiva în acelaşi timp şi pe reputatul dirijor Cornel Pop să intervină profesional în evoluţia acestei formaţii sensibile, valoroase şi receptive la nou. Cu acest cor s-au făcut mai multe deplasări în judeţ şi în ţară, având onoarea să asigure răspunsurile în cadrul sfintelor liturghii, la numeroase ocazii şi sărbători religioase, cele mai numeroase fiind sfinţirile de biserici sau a locaşurilor noi de cult. N-au lipsit nici momentele aniversare la care a fost solicitat corul bisericii, cum a fost împlinirea a 400 de ani de la întemeierea Mănăstirii Secu-Moldova, în anul 2006. Având un repertoriu de foarte bună calitate, a participat la un festival concurs de colinde, găzduit de localitatea Fundul Moldovei. Crescându-i valoarea, corul năsăudean a putut fi gazda unor manifestări corale de talie naţională, cum ar fi Festivalul „Tudor Jarda”, găzduit anual de catedrala năsăudeană, acţiune susţinută atât de Consiliul bisericii, cât şi de administraţia locală – Primăria şi Consiliul Local. La Festivalul „Tudor Jarda” participă formaţii similare din judeţele Cluj, Maramureş, Suceava şi chiar din Italia (Corala Sf. Laurenţiu din Lario del Mandello), astfel că manifestarea capătă o valoare naţională de înaltă ţinută, iar formaţia năsăudeană – Corul „Deisis” este bine apreciat la nivel zonal, naţional şi internaţional. În anul 2010 corul Deisis din Năsăud a întors vizita coriştilor din Italia, participând în oraşul italian la un concert laico-religios european. Corala năsăudeană a editat şi un CD care cuprinde 26 de colinde reprezentative pentru zona Năsăudului şi calitatea formaţiei, înregistrările fiind realizate în data de 22 octombrie şi 13 noiembrie 2004, în studioul regional de radio Tg. Mureş de către realizatorul muzical Letiţia Brădeanu. CD-ul s-a bucurat de înalte aprecieri din partea publicului iubitor.
Autorul cărţii, membru al Corului Deisis, compartimentul Bas, îndemnat de respectul pentru această formaţie, compune acest volum pentru a rămâne ca o mărturie peste timp pentru cei ce vor urma să trăiască în această „vatră de comori” sau „gură de rai”, cum plastic numea acest ţinut episcopul vicar dr. Irineu Pop-Bistriţeanul în prefaţa volumului, atunci când se referă la oraşul Năsăud şi împrejurimile sale. În viziunea sa, distinsul episcop vede acest Cor nu cântând numai, ci Corul „se roagă cântând cu însufleţire” sau „laudă pe Domnul în cântări”, creând prin aceasta „o simfonie cerească”, aprinzând „în suflete entuziasmul dinamic pentru Cel Preaînalt”. În acest fel, coriştii năsăudeni se evidenţiază prin „evlavie şi dragoste faţă de Biserică şi de Patrie”, promovând „cultura muzicală a unui neam cu suflet de artist”. „Sunt încântat de armoniile cereşti oferite de cântarea corală” şi (…) „Eu, personal îi fericesc pe cei ce cântă punându-se astfel, în slujba lui Dumnezeu cu vocea lor” (…). Fericesc, de asemenea, pe autorul acestei cărţi.., care pune în valoare talentul şi misiunea corului” - conchidea distinsul episcop, care mai adăuga în încheierea pledoariei sale „corul acesta minunat nu numai că săvârşeşte o lucrare apostolică prin
Profesorul Romulus Berceni reţine şi valorifică cu pricepere aprecierile distinsului protopop al Năsăudului, pr. Ioan Dâmbu, referitoare la prestaţia acestui cor. „Sunt deosebit de bucuros – preciza distinsul protopop, că avem în Protopopiatul Năsăud un cor de aşa profesionalism (…) ce cântă bisericeşte. Nu după repertoriu este definit de mine aşa, ci după modul cum cântă, cum vibrează, cum rezonează, cum se roagă cântând şi cum cântă rugându-se (…). Îi ascult, îi admir, îi apreciez, îi iau cu mine, când se poate, prin Protopopiat, mă bucur din toată inima de bucuria lor cu care cântă şi încântă” – cuvinte dragi cu care-şi încheia laudativ pledoaria distinsul protopop.
Nu mai puţin măgulitoare sunt aprecierile primarului năsăudean – ing. Dumitru Mureşan, atât la formaţiile artistice existente la nivelul oraşului, cât şi la Corala Catedralei care se constituie într-un „ambasador” al vieţii creştine năsăudene, atât în ţinut, cât şi în ţară sau în afara ţării. Cuvintele primarului se constituie într-un simbol al recunoştinţei pentru toţi preoţii care au susţinut şi susţin formaţia, pentru dirijorii formaţiei, pentru înşişi coriştii năsăudeni, cunoscuţi deja şi în Italia, Polonia sau Turcia… Invitând şi pe alţi năsăudeni talentaţi să se alăture formaţiei, primarul îşi asumă sprijinul acesteia, dorind-o ca un mesager al vieţii noastre moral-creştine în peisajul tot mai exigent al UE, ca o carte de vizită onorabilă ce susţinea imaginea demnă a oraşului.
Cuvinte şi gânduri alese a reţinut autorul de la preoţii Dumitru Tomi şi Leon Pop care au făcut mult efort pentru găsirea şi mobilizarea năsăudenilor la cor, pentru promovarea unui repertoriu exigent şi selectiv, pregătit cu asiduitate în nenumărate ore de repetiţii şi răsplătit ulterior cu invitaţii şi participări reuşite la numeroase evenimente religioase, inclusiv la Catedralele mitropolitane din Sibiu şi Cluj-Napoca… Cei doi preoţi au marea bucurie de a vedea acest cor născându-se şi evoluând sub îndrumarea şi sprijinul lor, preamărind împreună pe Marele Creator – Dumnezeu. Preotul actual, Lucian Greab consideră Corul Deisis ca o podoabă a Catedralei năsăudene care încântă mulţimea creştinilor printr-o muzicalitate fină, un rafinament subtil, o experienţă utilă şi eficientă. Împreună cu noul preot Florin Rusu, nădăjduieşte să menţină şi să obţină noi performanţe cu acest cor, atât de util în derularea Sf. Liturghii cât şi în menţinerea unei imagini elegante a oraşului Năsăud. Dirijorul prof. arhidiacon Cornel Pop se bucură de o atenţie deosebită din partea năsăudenilor. Este un privilegiu să-l cunoşti ca instructor sau dirijor, ca om cu un caracter de admirat pentru că mereu etalează un suflet tânăr, este mai mult decât punctual, te domină prin profesionalismul său, prin observaţiile sale ironice dar sincere şi binefăcătoare. Prestigiul pe care şi l-a câştigat a fost clădit numai prin muncă şi pasiune interpretativă, printr-o exigenţă bine gestionată, prin felul de a şti să se facă util şi eficient.
Cuvinte alese la adresa Corului au exprimat prin intermediul cărţii fostul protopop Spiridon Sulici, diacul Iacob Sârbu şi apoi fiecare corist în parte, pe voci, îşi motiva cu emoţie prezenţa sa într-o formaţie corală atât de prestigioasă: familia învăţătorului Vasile Bindea – un exemplu de urmat; înv. Mariana Burduhos – dir. educativ în Şc. Generală, Echim Rafila – o veterană de apreciat, ing. Mihaela Galben – o soprană binecuvântată cu o voce de aur, prof. I. P. Livia Gavrilaş - secretarul Astrei oraş Năsăud, Ana Maria Hanţiu – o soprană cu har şi calităţi interpretative şi dirijorale greu de egalat; grefier Maria Vitania Ilieş – continuând tradiţia familiei; Gabriela Năşcuţiu, Emilia Putilean, Dorina Sărmaş, Maria Sângeorzan, Viorica Şimon, prof. Geta Strugar, Luci Vâju – tinere continuatoare a sopranelor vestite de altă dată. La vocea „Alt” se evidenţiază Cristina Boancă, Valerica Echim, Dana Fetti, prof. Ana Haitonic, Ana Vaida şi Livia Pleş, medicul Ionescu Mirela, Anuca şi Ancuţa Morar – mamă şi fiică, Ioana Şteţco, Camelia Olariu, Măricica Onigoaie – cântând de la 16 ani are o experienţă corală de peste 50 de ani, ca şi colega ei Paraschiva Sârbu; Tenorul este bine reprezentat de Dumitru Ani şi Emil Chitul – veterani, Aurel Coasă, Traian Echim, Ioan Frieş, Emanuel Morar, prof. Simion Strugar şi dr. Gh. Pleş, ing. Vasile Tămaş; La Bas cântă şi autorul cărţii, prof. Romulus Berceni – autor al mai multor volume de versuri, inclusiv Monografiei comunei Chiochiş (5 volume), George Cârcu – dirijorul, Vasile Damian, Gheorghe Dohotar, Ovidiu Hanţiu, George Năsăudean, Vişu Vaida, prof. Ioan Seni – autorul acestor rânduri. Volumul va trebui editat de urgenţă, nu numai pentru că lipsesc câteva nume de plăcută rezonanţă năsăudeană, precum Sorin şi Saveta Găzdac, cât mai ales pentru numărul important de năsăudeni care-şi doresc această carte în biblioteca lor personală.
Volumul se încheie cu anexe şi adăugiri bine selectate, cu un set de fotografii relevante, inclusiv cu fragmente şi versuri din creaţiile autorului din care reproducem câteva versuri dedicate viitorilor corişti năsăudeni: „Stimaţi creştini la care Domnul/ V-a dat în dar voce frumoasă,/ Ar fi corect s-o folosiţi/ La cor, în a Domnului Casă./ (…) Veniţi la cor cei înzestraţi,/ Veniţi să ne rugăm cântând,/ Veniţi cu drag în Sfânt Locaş/ Să preamărim pe Domnul Sfânt!” .
Prof Ioan Seni, Năsăud
Adaugă comentariu nou