Istoria corurilor năsăudene

După volumul „Cornel Pop şi rugăciunea cântată”, apărut la Editura Eikon în 2010, care surprinde istoria corală din judeţul nostru, a cărei destin se leagă de prof. Cornel Pop, la Editura Nova Didactica a apărut cartea „Corul Bisericii Ortodoxe Sfântul Nicolae din Năsăud”, menită să prezinte cele mai frumoase momente ale corurilor Bisericii Ortodoxe din centrul Oraşului Academicienilor. Profesorul Romulus Berceni se apleacă cu dragoste asupra studierii documentelor corale, mai mult, ca un cercetător adevărat stă la taifas cu fiecare membru al corurilor pentru a încânta sufletele cu un volum care vorbeşte despre arta acestor meleaguri. Sunt zece ani de când la Năsăud a luat fiinţă formaţia corală „Deisis”, cor bisericesc pe patru voci, cunoscut acum în ţară şi străinătate. Botezul l-au făcut părintele paroh Dumitru Tomi şi arhidiaconul Cornel Pop, care au reuşit, în acest deceniu, să ne arate că frumuseţea rugăciunii cântate este poarta deschisă către rai. Premergător acestei formaţii, în anul 1960, diaconul Sârbu Iacob înfiinţează corul ţărănesc din Năsăud, urmând ca la numai un an părintele Crişan Iuliu să perfecţioneze corul pe patru voci. Volumul apare cu binecuvântarea episcopului Irineu Pop Bistriţeanul, apropiat de năsăudeni, care slujeşte în fiecare an de Sfântul Nicolae în Biserica din centrul oraşului.

Despre corul Deisis, preasfinţia sa spune că este tainică splendoare prin stăruinţa părintelui paroh Tomi şi a arhidiaconului Cornel Pop, un expert în arta muzicală şi un dirijor iscusit. Corala Deisis pune în melodia simţul sacrului, ceva din „doxologia creatoare” a fiinţei lor cereşti. „Cine intră în Biserica Sfântul Nicolae din Năsăud şi aude corul Deisis cântând are senzaţia că a intrat în eternitate”, spune preasfinţia sa. La rândul său, părintele protopop Ioan Dâmbu are cuvinte laudative la adresa coralei, care-l însoţeşte la sfinţirile de biserici de pe raza protopopiatului. Binevenit este şi cuvântul primarului Dumitru Mureşan care susţine toate acţiunile realizate de corişti. Părintele Dumitru Tomi, cu harul preoţesc, descrie activitatea coralei, care a avut, de-a lungul timpului, două evenimente marcante; unul în anul 1993 – în formula veche, când catedrala a fost resfinţită de către Preafericitul patriarh teoctist, împreună cu mitropolitul Bartolomeu şi preasfinţitul episcop Irineu Bistriţeanul; şi altul, în formulă nouă – la împlinirea a 400 de ani de atestare documentară a Mănăstirii Secu, când corala Deisis a fost invitată să răspundă la Sfânta Liturghie, oficiată de patriarhul Daniel.

Despre darul îngerilor scriu şi preoţii Leon Pop, Sulici Spiridon şi Lucian Greabu, iar „diacul cel bătrân”, Iacob Sârbu, are un emoţionant discurs despre corul ţărănesc. După aceste cuvinte introductive sunt prezentaţi membrii coralei vechi, iar mai apoi, prin intermediul unei poezii-testament: „Corul e comoara noastră/ v-o lăsăm ca testament/ să o transmiteţi la urmaşi/ şi să avem cor permanent” facem trecerea la corala Deisis, dirijată de prof. Cornel Pop. Fiecare membru este prezentat cu date personale, fotografie, precum şi gânduri ale acestuia despre corală, completate cu o caracterizare sufletească din partea scriitorului Romulus Berceni. Volumul se încheie cu gânduri ale preoţilor Ovidiu Sermeşan, George Celsie, care au slujit şi ei de-a lungul vremii împreună cu corala. Demne de apreciat sunt şi materialele despre participarea coralei Deisis la marcante evenimente, însoţite de imagini sugestive care grăiesc de la sine despre frumuseţea acestor oameni.

O carte care devine de acum bibliografie pentru istoria Năsăudului, pentru activitatea cultural-spirituală din ac est colţ de ţară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5