„Să fim solidari cu valorile culturale autentice”

Interviu cu Mircea Oliv, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud

Rep.: - Domnule director Mircea Oliv, cum a decurs anul 2010 de la preluarea mandatului de manager al Bibliotecii Judeţene?

Mircea Oliv: - Am preluat, ca director interimar, Biblioteca Judeţeană în iulie 2010. La momentul acela era o instituţie care funcţiona ca şi astăzi, după un program minimal dar eficient. Fluxul de utilizare este unul care încearcă să fie la dispoziţia cititorilor. Numărul de persoane care se folosesc zilnic de serviciile gratuite ale Bibliotecii este între 250 şi 400.

Rep.: - Care este publicul preponderent?

M.O.: - Este unul tânăr, îndeosebi şcolari până-n 40%, apoi 20% este format din studenţi, ceilalţi fiind persoane vârstnice, între 10 şi 12%. În proiectul nostru de revigorare a serviciilor bibliotecii este şi o mai mare deschidere către comunitate. Aceasta a început să se realizeze prin diversificarea şi profesionalizarea serviciilor. Am încercat să organizăm activităţi specifice pentru identificarea şi renaşterea conştiinţei apartenenţei la un loc, gândindu-mă aici la expoziţia „Bistriţa 1900” care a fost vernisată la Sărbătoarea saşilor.

Am intensificat, în acelaşi timp, relaţiile de parteneriat cu grupurile educative – clase de elevi, având, în momentul de faţă, peste 50 de parteneriate.

Rep.: - Începând din luna decembrie avem şi un cenaclu.

M.O.: - Într-adevăr, pentru formarea unui public de cititori avizaţi funcţionează Cenaclul „Întâlnirile de luni”, coordonat de Dan Coman. Deviza acestui cenaclu este „Cititor deparazitează-ţi creierul” şi are ca scop întâlnirea, de două ori pe lună, pentru înnobilarea sufletului cu literatură de calitate.

Rep.: - Cum stăm la achiziţia de carte în anul 2010?

M.O.: - Din fericire, numărul de cărţi cumpărate nu a scăzut. Am făcut achiziţie de carte, publicaţii, CD-uri şi DVD-uri la standardele propuse, fără a diminua investiţii din cauza crizei.

Rep.: - Cum stăm cu noul sediu al bibliotecii?

O.M.: - Pentru o perioadă vom rămâne încă în sediul închiriat de pe str. Gării, însă suntem optimişti în ceea ce priveşte demararea lucrărilor pentru biblioteca noastră. Acolo, într-o clădire pe patru niveluri, vom găsi un hol mare, unde vor putea fi organizate expoziţii, o sală de împrumut adulţi, o ludotecă, mediatecă, pinacotecă, o sală de conferinţe, una de lectură şi câteva spaţii de pensiune pentru invitaţi.

Între obiectivele pe care le-am propus este şi investiţia în carte veche pentru a completa colecţia pe care o avem din secolele XIX şi XX. Ne gândim ca în noul sediul să deschidem şi o secţie de artă a bibliotecii.

Rep.: - Ce va însemna acest lucru pentru cititori?

O.M.: - Că vor putea fi părtaşi la frumuseţea lucrărilor de artă şi la muzică. Mai mult, vor putea împrumuta aceste lucrări acasă şi le vor aduce după o anumită perioadă, din nou, la bibliotecă. Astfel, vor fi mai aproape de pictorii şi muzicienii noştri. Am deschis un centru nomad de creativitate, care a avut un workshop la Telciu şi, de asemenea, ne-am apropiat de tânăra generaţie prin ateliere de pictură pentru copii. Dorim ca la Secţia „Copii” să punem accent pe creativitate, prin continuarea programului de cunoaştere a basmelor.

Rep.: - Mai are cartea trecere în 2011?

O.M.: - Sigur că da, cartea nu va muri. După cum spunea şi badea Vasile Dâncu, cea mai mare invenţie a omenirii este poliţa cu cărţi. Cartea este şi un obiect de artă, zicala „Carte frumoasă cinste cui te-a scris” fiind mereu actuală. Asta nu înseamnă că oamenii care au mai puţin timp nu apelează şi la suportul digital al cărţilor.

Rep.: Un mesaj pentru 2011…

M.O.: - Le cer cititorilor şi utilizatorilor Bibliotecii Judeţene să fie solidari cu valorile culturale autentice pentru a putea, împreună, să realizăm acte culturale inedite.

Comentarii

07/01/11 12:05
viorica

Felicitari,domnule director si "La multi ani" in aceasta functie.Sa va ajute Dumnezeu sa va realizati aceste deziderate.Biblioteca trebuie sa redevina punctul de plecare la formarea culturala a romanilor.
Sincer asi fi vrut sa amintiti ceva si de bibliotecile comunale,fiindca si noi avem aceleasi dorinte:atragerea a cat mai multi cititori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5