Sărbătoare pe Valea Ţibleşului, acasă la episcopul Macarie. Primarul Sorin Hognogi a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Spermezeu preotului Teodor Mureșan
Duminică am participat, alături de un grup numeros de credincioși ai Parohiei Ortodoxe Române Dej III (preot paroh, Teodor Mureșan, preot slujitor, Ioan Câmpean), la un pelerinaj la Spermezeu, județul Bistrița- Năsăud, la biserica păstorită de preotul Simion Buta .
Pe traseu am admirat locuri minunate în localitățile Cuzdrioara (județul Cluj) și Ciceu-Mihăiești, Bața, Reteag,din comuna Petru Rareș,Ilișua, Dobric, Căianu Mic și Spermezeu (județul Bistrița-Năsăud).
Comuna Spermezeu, condusă de primarul Sorin Hognogi, este așezată la poalele Munților Țibleș, în nord-vestul județului Bistrița-Năsăud. Este străbătută de râul Ilișua și mărginită la est de Dealurile Suplaiului și ale Năsăudului, iar la vest de Dealurile Ciceului și Dejului. Satele componente ale comunei sunt: Dobricel,Dumbrăvița,Hălmăsău, Lunca Borlesei, Păltineasa,Sita, Șesuri Spermezeu-Vale și Spermezeu (satul de reședință).
La recensământul din 2011, comuna avea 3637 de locuitori, 99,7%fiind români. Creștinii ortodoxi repreintă 89,66% din numărul locuitorilor.Situat la 65 de kilometri de Bistrița și la 35 km de Dej,satul Spermezeu este atestat documentar din 1456.
Din Spermezeu provine P.S. Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, cadru didactic titular al Facultății de Teologie Ortodoxă și directorul Seminarului Teologic Ortodox Cluj, dar tot aici a făcut primele clase primare protopul Dănuț Liviu Hognogi, Protopopiatul Ortodox Român Cluj I, doctor în teologie și ginerele preotului paroh de la Parohia Ortodoxă Română Dej III, Teodor Mureșan.
Tot aici își are obârșiile și Ioan Deneș, senator din 2012, în prezent ministrul Apelor și Pădurilor din Guvernul Romîniei.
Ajunși în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu nu putem să nu ne gândim la eroii neamului românesc din această comună și care au un frumos monument de cinstire în parcul localității.
Pentru mine a fost o încântare să vizitez Muzeul Tradițional al Văii Țibleșului din Spermezeu, care funcționează în casa donată comunității de către P.S. Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Am admirat casa tradițională care cuprinde elemente de artă populară de pe Valea Țibleșului,interioare țărănești,elemente ale portului popular, ale obiceiurilor,îndeletnicirilor și tradițiilor de pe Valea Țibleșului. Muzeul Tradițional al Văii Țibleșului a fost inaugurat în august 2017 de către Î.P.S. Arhiepiscopul și Mitropolitul Andrei (care deține și titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Spermezeu),Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, de alte oficialități locale și județene. Cu această ocazie P.S.Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord a primit titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Spermezeu.
La Spermezeu se perpetuează un obicei tradițional de mare frumusețe: ”Cununa Grâului ”. Am admirat la Spermezeu costumele populare ale feciorilor din sat, cu pălării cu pene de păun, dar și costumele populare ale fetelor, costume încântătoare, cu pălăriile împodobite cu ”oglinzi”.
Ziua de comuniune și rugăciune de la Spermezeu a început cu pelerinajul de la casa părintească a P.S.Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord până la Biserica Ortodoxă din Spermezeu. În față erau tinerii în splendidele costume populare, care purtau praporii, apoi preoții , în frunte cu P.S. Episcopul Macarie și credincioșii . Pe traseu s-au cântat pricesne dedicate Sfintei Fecioare Maria. Trebuie să amintim faptul că s-a obținut binecuvântarea Î.P.S. Arhiepiscopul și Mitropolitul Andrei pentru amenajarea unei ”bisericuțe”, în fața casei P.S. Episcopul Macarie din Spermezeu, în care va fi depusă o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
A urmat Sfânta Liturghie Arhierească , oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu P.S. Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, care, la final ne-a adresat și un cuvânt de învățătură și mângâiere sufletească. Am apreciat răspunsurile date de corul bisericii din Spermezeu.
În soborul de preoți s-a aflat și preotul nostru paroh, Teodor Mureșan, care a fost preot în comuna Spermezeu timp de 25 de ani, (1974-1999), precum și protopopul Dănuț Liviu Hognogi, Protopopiatul Ortodox Român Cluj I, doctor în teologie. Printre invitaţi: Vasile Puica, vicepreședinte al CJ, Ciprian Ceclan-Oprea, subprefectul județului şi interpreta Alina Ceuca.
Pentru toți cei prezenți, dar în mod special pentru pelerinii dejeni a constituit un motiv de mare bucurie acordarea de către primarul Sorin Hognogi a titlului de Cetățean de Onoare al Comunei Spermezeu preotului nostru paroh,Teodor Mureșan, pentru realizări remarcabile obținute în calitate de preot în comuna Spermezeu, timp de 25 de ani, 1974-1999. Prea Cucernicul părinte Teodor Mureșan a desfășurat o bogată și rodnică activitate misionar-pastorală și administrativ-gospodărească și în ultimele două decenii de când este preot la biserica noastră. Îl felicităm și dorim ca bunul Dumnezeu să-l ajute să finalizeze cu bine lucrările de la Biserica ”Sfânta Treime” din Dej, cartierul Dealul Florilor.
La Spermezeu am avut plăcerea să-l întâlnesc pe domnul Moldovan din Ocna Dejului , care mi-a amintit că i-am fost prefesor fiului Domniei Sale, Sever Mureșan,în perioada când am fost directorul Școlii din Ocna Dejului, 1984-1989.
Vreau să îmi exprim aprecierea față de pelerinii dejeni , față de organizatoarea principală, doamna Aurica, față de șefa noastră de microbus,față de domnul Dănuț Șerban, pe care îl apreciem foarte mult și față de toți cei care au participat la periplul nostru duhhovnicesc.
Ne-am întors la Dej fericiți și îmbogățiți sufletește după ce am vizitat un spațiu mirific , locuit de oameni minunați ,cu mare credință în Dumnezeu.
Citiţi şi:
- Episcopul Europei de Nord şi episcopul Râmnicului, la Hramul Bisericii Ortodoxe Spermezeu
- Episcopul Macarie a slujit în satul natal Spermezeu. Ierarhul a binecuvântat troița din curtea Muzeului Tradiţional al Văii Ţibleşului
- (Video) Mitropolitul Andrei şi Episcopul Macarie, cetăţeni de onoare ai comunei Spermezeu. Inaugurarea Muzeului Tradiţional al Văii Ţibleşului
- Mitropolitul Andrei şi episcopul Macarie au sfințit casa țărănească din Spermezeu donată Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Alte două case au fost oferite de PS Macarie Muzeului Satului din Bucureşti şi Muzeului ASTRA Sibiu
- Simpozionul cultural religios de pe Valea Ţibleşului, binecuvântat de episcopul Macarie Drăgoi
Adaugă comentariu nou