Şase primării vor să acceseze fonduri destinate infrastructurii din comunităţile de romi

Primăriile din Teaca, Rodna, Matei, Ciceu Mihăieşti, Budeşti şi municipiul Bistriţa şi-au anunţat intenţia de a depune proiecte în cadrul schemei de grant pentru dezvoltare comunitară din cadrul programului PHARE 2006 -–Accelerarea implementării Strategiei naţionale de îmbunătăţire a situaţiei romilor.

Potrivit subprefectului Radu Tămăşoi, coordonatorul Grupului de lucru mixt pentru romi, autorităţile locale nominalizate urmează să întocmească studii de fezabilitate sau să actualizeze studiile existente, să constituie grupuri de iniţiativă ale romilor, să găsească resursele de cofinanţare (10%), termenul final de depunere fiind 17 septembrie 2008.

Consiliile locale din cele şase unităţi administrativ-teritoriale propun modernizarea drumurilor comunale, construcţia unor poduri, introducerea unei reţele de alimentare cu apă sau finalizarea construcţiei unor locuinţe sociale. Pentru sprijinirea autorităţilor publice locale în vederea întocmirii proiectelor, reprezentanţii Instituţiei Prefectului s-au întâlnit cu cei ai Consiliului Judeţean, care pot acorda consultanţă prin Compartimentul Fonduri Structurale.

În cadrul aceluiaşi Program PHARE 2006 sunt nominalizate şi două scheme de grant pentru pregătirea vocaţională şi activităţi generatoare de venit, dar şi pentru sănătate, autorităţile având posibilitatea să obţină finanţări nerambursabile între 5.000 şi 50.000 euro. Autorităţile din judeţul nostru nu au elaborat proiecte în domeniul pregătirii profesionale a romilor în scopul facilitării accesului pe piaţa muncii sau a dezvoltării de activităţi generatoare de venit, existând doar o intenţie a Primăriei Bistriţa, în schimb, în domeniul sănătăţii ASP şi Primăria Bistriţa au un proiect în lucru, Autoritatea de Sănătate Publică manifestându-şi dispoziţia de a promova parteneriate şi cu alte autorităţi locale.

“La nivelul judeţului ne confruntăm cu o lipsă a fondurilor în domeniul investiţiilor care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor. Programul PHARE 2006 oferă posibilitatea autorităţilor locale să atragă bani pe cele trei domenii. Pentru că termenele de depunere a proiectelor sunt destul de apropiate, i-am provocat pe toţi factorii responsabili – autorităţi locale, ONG-uri ale romilor, instituţii deconcentrate – să elaboreze proiecte pe cele trei tematici”, susţine subprefectul Radu Tămăşoi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5