Proiectele educaţionale şi de formare profesională, o şansă de integrare a romilor
Două proiecte majore finanţate din fonduri europene pot da o nouă şansă procesului incluziune a romilor, atât la nivel naţional, cât şi judeţean. De altfel, aceasta a fost şi tema şedinţei de ieri a Grupului de lucru mixt pentru romi, coordonat de subprefectul Ioan Păun.
“Împreună, pentru o societate mai bună”, finanţat din FSE prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane, şi implementat de Agenţia Naţională pentru Romi cu trei organizaţii din România şi Italia, are deja primele rezultate în Bistriţa-Năsăud. Potrivit expertului coordonator Aurel Paşcu de la Centrul de Resurse pentru Romi şi Dezvoltarea Economiei Sociale Nord-Vest, comuna Petru Rareş este un exemplu de bună practică în domeniul economiei sociale. Într-o primă fază, 37 de romi urmează cursuri de calificare în meseria de agent deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, în această perioadă derulându-se componenta practică. După absolvire, aceştia fie vor putea dechide o mică afacere în domeniu, fie vor putea să se angajeze la firme de profil. Primarul Vasile Cocos a precizat ieri că a autorităţile locale au acceptat să fie partenere şi în proiectul “Întreprindere socială pentru integrare”, depus acum o lună, şi care ar putea schimba oarecum viaţa comunităţii rome din Petru Rareş.
În paralel, este în implementare şi un alt proiect promovat, de această dată, de Partida Romilor Pro Europa în parteneriat cu Forumul European al Romilor şi Nomazilor. Sub egida “Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, programul finanţat din Fondul Sopcial European prin POS DRU 2007 – 2013 se adresează atât comunităţilor de romi, cât şi autorităţilor locale şi centrale.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a constitui un sistem adaptat de sprijinire a dezvoltării anteprenoriatului social adresat comunităţilor dezavantajate de romi, prin dezvoltarea a 150 de grupuri de iniţiativă în cadrul comunităţilor de romi, înfiinţarea a cel puţin 20 de initiaţive pilot de antreprenoriat social, depunerea spre finanţare a minimum 70 de proiecte pentru dezvoltarea anteprenoriatului social şi crearea a 200 de noi locuri de muncă. În Bistriţa-Năsăud vor fi selectate două unităţi administrative-teritoriale unde sunt cel puţin 200 de romi declaraţi, pentru implementarea proiectului.
Despre oportunitatea pe care o oferă astfel de proiecte pentru integrarea romilor, au opinat liderul judeţean al Partidei Romilor, Emil Neia Lăcătuş, reprezentanţii instituţiilor deconcentrate, aleşi locali, dar şi lideri din comunităţile de romi.
Citiţi şi:
- Grupuri de acţiune locală, în şase comunităţi de romi din Bistriţa-Năsăud
- Romii, transformaţi în oameni de afaceri pe bani europeni
- Cătălin Manea, prim-vicepreşedintele Partidei Romilor: Îl felicit pe Neia Lăcătuş pentru activităţile din judeţ. Începem campania „Vrem respect!”
- Partida Romilor şi-a stabilit obiectivele pentru următorii 10 ani: educaţie, sănătate, dezvoltare comunitară
- Fonduri europene pentru integrarea pe piaţa muncii a romilor
Adaugă comentariu nou