Schimbările pe care le va suferi rețeaua Ethereum în 2021

Odată cu creșterea popularității criptomonedelor, Bitcoin și Ethereum, cele mai cunoscute criptomonede la momentul actual, au primit critici datorită impactului pe care-l au asupra mediului înconjurător.

 Care sunt principiile pe care sunt fundamentate Bitcoin și Ethereum?

Criptomonedele nu ar funcționa fără tehnologia numită “blockchain”. Partea cea mai importantă a acestei tehnologii este faptul că este o rețea descentralizată. Astfel, tranzacțiile sunt împărțite tuturor celor care fac parte din rețea și nu unei singure autorități, precum o bancă sau un guvern. Dacă dorești și tu să faci astfel de tranzacții, independente de autoritățile centrale, o poți face foarte ușor pe platforma celor de la BitcoinEra. De asemenea, tehnologia blockchain a făcut posibilă rezolvarea problemei “double-spend”, prin ajutorul sistemului proof of work. Mulțumită acestor tehnologii, oricine ar încerca să utilizeze de două ori aceeași criptomonedă pentru tranzacții ar fi foarte ușor de detectat.

Anul viitor, se plănuiește o trecere a Ethereum de la principiul proof of work la cel proof of stake. Pentru a înțelege mai bine această schimbare, trebuie mai întâi să înțelegem cele două concepe.

 Ce este sistemul Proof of Work și care sunt dezavantajele acestuia? 

Sistemele Proof of Work există dinainte ca Nakamoto să le implementeze pentru Bitcoin, în 2008. Totuși, acestea nu au cunoscut niciodată popularitatea de care se bucură în zilele noastre. Pentru Bitcoin și Ethereum, tranzacțiile sunt grupate în blocuri care sunt verificate și publicate în așa-numitul “chain” o dată la fiecare câteva minute. Pentru a putea fi publicate, blocurile trebuie să fie verificate de mineri, ale căror computere execută milioane de calcule pentru a obține rezultatele dorite. Primul miner care reușește să obțină aceste rezultate le trimite apoi rețelei, pentru a fi verificate. Dacă acestea sunt conforme, minerul primește o anumită cantitate de criptomonede. Aici survine cea mai mare problemă: nimeni nu ar investi prețul electricității, al echipamentelor și al spațiului spațiului necesar pentru acestea decât dacă monedele cripto obținute valorează cel puțin pe atât.

 Însă, odată cu popularizarea criptomonedelor, minerii au investit din ce în ce mai mult în aparatură din ce în ce mai sofisticată, care consumă o cantitate extraordinar de mare de electricitate.

 Proof of Stake - criptomonede “verzi”

Principiul Proof of Stake (PoS) se diferențiază de Proof of Work (PoW) prin faptul că minerii trebuie să dețină o anumită cantitate de criptomonede pentru a putea valida tranzacții. Astfel, pentru Ethereum va fi necesar ca un miner să dețină cel puțin 32 de monede pentru a avea o șansă să valideze tranzacții de pe urma cărora obține un mic profit. În același timp, șansele ca un miner să valideze tranzacții crește proporțional cu numărul de monede pe care le are în stake. 

Specialiștii spun că trecerea la Proof of Stake ar putea reduce semnificativ amprenta de carbon produsă de cantitățile uriașe de energie electrică consumată de calculatoarele care execută minarea. 

Schimbările din 2021 

Pe 5 august, rețeaua Ethereum a suferit câteva modificări majore. S-a modificat modalitatea în care funcționează taxele pentru tranzacționare, facilitând astfel întreg procesul de tranzacționare. 

Înainte de acest update, se licita pentru fiecare tranzacție, motiv pentru care taxele pentru fiecare tranzacție erau extrem de volatile. Acum, aceste taxe sunt determinate de un algoritm, în funcție de numărul de participanți prezenți în acel moment. Prin urmare, volatilitatea taxelor a scăzut. 

Totuși, odată cu acest update, au fost distruse câteva monede, motiv pentru care prețul acestora va fi supus unei posibilități de fluctuație foarte mare. Deși unii analiști consideră că prețul Ethereum va crește extraordinar de mult, nu se știe nimic în mod cert. Prețul va fluctua în funcție de cantitatea de criptomonede tranzacționate, dar și de cantitatea distrusă și de taxa pentru minat.  

Concluzii. Schimbări planificate pentru anul viitor 

Schimbările pe care le va suferi rețeaua Ethereum sunt primite cu entuziasm de militanții pentru protecția mediului, dar cu suspiciune de către mineri. Mulți dintre aceștia se vor trezi cu echipamente mult mai sofisticate datorită schimbărilor principiilor de tranzacționare a criptomonedei Ethereum. Totuși, faptul că se va limita consumul de energie electrică este, cu siguranță, un motiv de bucurie. Mai ales în contextul în care consumul de energie electrică a echipamentelor cu care se minează criptomonede depășește uneori consumul unor țări de mărime mică și mijlocie.

Trecerea de la Proof of Work la Proof of Stake a sistemului Ethereum este programată pentru anul 2020, cel mai probabil în primul trimestru. 

 



 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5