Schimbul de ulei la mașină - cât costă și cât de des trebuie să-l faci?

Uleiul de motor este absolut esențial pentru funcționarea mașinii tale. Mai mult decât atât, este cel care se îngrijește ca toate componentele motorului să meargă ca unse și, verificat și schimbat cu regularitate asigură un trai lung și funcțional al motorului. De aceea, aceasta este o operațiune esențială de făcut, indiferent că trebuie să pleci în vacanță, că mergi zilnic cu mașina la serviciu sau că ești șofer de weekend.

Când trebuie să îl schimbi?

Ideal este o dată pe an. În cadrul reviziei anuale, mecanicii verifică și schimbă, dacă este cazul, uleiul de motor și filtrele, lichidul de frână și cel de răcire, plăcuțele de frână și saboții. Este extrem de important ca revizia anuală a mașinii să se facă la timp, însă mai trebuie să se țină cont și de numărul de kilometri parcurși. De aceea, dacă ai efectuat cu mașina 15.000 de kilometri în șase luni, trebuie să efectuezi revizia atunci, fără să mai aștepți să se împlinească anul.

Cât costă?

 Prețurile variază, desigur, în funcție de mai multe aspecte, cum ar fi:

·       modelul și marca mașini;

·       anul de fabricație;

·       service-ul ales;

·       dacă piesele folosite sunt originale sau nu.

Schimbul uleiului de motor poate porni, ținând cont de cele enumerate mai sus, de la 600 de lei și poate să depășească 2.000 de lei. Dacă în privința modelului, mărcii și anului de fabricație nu poți schimba foarte multe, atunci poți jongla cu bugetul când vine vorba de service-ul în care alegi să îți duci mașina sau de piesele auto pe care vrei să le cumperi.

Alegerea unui service auto 

Atenție sporită atunci când alegi service-ul. Faptul că în service-urile reprezentanțelor costurile sunt mai ridicate, uneori nejustificat, în ceea ce privește manopera și serviciile prestate este deja cunoscut. Cu toate acestea, un service ieftin, de cartier, no name trebuie verificat cu atenție înainte pentru a te asigura că este autorizat RAR și pentru a verifica dacă are toate autorizațiile de funcționare. 

Alegerea service-ului este, ca urmare, o decizie importantă mai ales din punct de vedere al raportului calitate-preț. Fără a ți se garanta că ceea ce este scump este bun sau invers, ceea ce este ieftin este prost, este posibil ca la un service „de fițe” să plătești mai mult doar din cauza brand-ului, iar la un service „de cartier” să te coste mai mult să repari greșelile decât te-ar fi costat dacă ai fi ales un service puțin mai scump.

Piese originale vs piese aftermarket

Cam aceeași situație este și în cazul pieselor originale versus piesele aftermarket. Chiar dacă în unele cazuri nu ai de ales, deoarece pe piață nu există decât piesa originală, de cele mai multe ori piesele aftermarket sunt o variantă bună, sigură și mai accesibilă la preț atâta vreme cât sunt compatibile cu modelul mașinii tale iar mâna ce le folosește este una calificată.

Cum regulile lui Murphy par să se aplice întotdeauna cu sfințenie, cel mai probabil va trebui să faci revizia la mașină înainte de vacanța de vară, sau în pragul sărbătorilor de Crăciun, Pascale sau chiar 8 Martie. Dacă ai reușit să strecori revizia între aceste perioade extrem de costisitoare, șansele să se suprapună cu începutul anului școlar sau cu o nuntă sunt foarte mari. 

Ca urmare, dacă prietenii sunt în aceeași oală cu tine, ești prea mare să mai ceri bani de la părinți iar salariul vine doar o dată pe lună, o variantă bună astfel încât să poți să faci față perioadelor agglomerate din punct de vedere financiar, în care să iți satisfaci atât poftele tale cât și pe cele ale mașinii este să faci un credit online urgent la Viaconto. Un lucru este sigur însă: mașina ta are la fel de multă nevoie să fie bine întreținută, așa cum are copilul de recuzită, mirii de dar, mama de flori și Craciunul de brad.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5