SCHIMBUL PEDAGOGIC DINTRE COLEGIUL NAŢIONAL „LIVIU REBREANU” BISTRIŢA ŞI CELTIS-GYMNASIUM SCHWEINFURT (GERMANIA), ÎN AL PATR

În perioada 7-16 octombrie 2011, un grup format din 10 elevi de liceu ai secţiei germane din cadrul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, însoţiţi de profesorii Ioan Arcălean (coordonator proiect) şi Andreea Chiş, a vizitat oraşul nord-bavarez Schweinfurt, în cadrul schimbului pedagogic bilateral cu „Celtis”- Gymnasium, iniţiat în anul 2008 de către prof. Marianne Arcălean, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii germani.

Timp de o săptămână, elevii noştri au locuit în familii şi au avut prilejul de a participa la orele de curs, familiarizându-se astfel cu sistemul de învăţământ al land-ului Bayern (prezentat în detaliu de OStD Rainer Herzing, directorul liceului), dar mai ales de a-şi perfecţiona cunoştinţele de limba germană. Dansurile săseşti şi melodiile acompaniate de chitară prezentate de elevii bistriţeni au încântat şi incitat elevii, părinţii şi profesorii prezenţi la „festivitatea de adio”.

Au fost vizitate oraşe de referinţă pentru istoria şi cultura mondială, precum Würzburg (important centru universitar, atestat documentar pentru prima dată în anul 702) şi Bamberg (patrimoniu UNESCO din anul 1993), dar şi mici localităţi cochete (Dittelbrunn, Kulmbach, Werneck ş.a.), în care tradiţiile şi obiceiurile germane sunt la ele acasă. Deosebit de interesantă a fost întâlnirea cu dl. Harald Leitherer, preşedintele Consiliului Judeţean Schweinfurt, cu referire la avantajele şi dezavantajele utilizării energiei nucleare (toate centralele nucleare din Germania vor fi desfiinţate până în anul 2022, cea din Grafenrheinfeld - judeţul Schweinfurt - fiind prima dintre acestea, la 1 ianuarie 2015). Problematică nu ar fi obţinerea energiei (eoliene sau cu ajutorul instalaţiilor fotovoltaice), ci menţinerea, conservarea, depozitarea ei pentru viitor.

Elevii germani vor vizita urbea noastră în perioada 20 - 29 martie 2012, însoţiţi de profesorii Susanne Ledermann şi Richard Schenker, perioadă în care gazdele vor pregăti, ca de obicei, un program bogat şi diversificat, cu excursii culturale la Piatra Fântânele, mănăstirile bucovinene, Sibiu şi Braşov.

Ioan Arcălean

(prof. C.N.L.R.- Bistriţa)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5