Schimburi culturale româneşti: Bistriţa (România) - Ştefan Vodă (R. Moldova), printr-un proiect finanțat de Guvernul României

Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița este beneficiarul unui proiect cultural finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, proiect cultural care își va derula activitățile în următoarea perioadă.

Proiectul intitulat ”Schimburi culturale româneşti: Bistriţa (România) - Ştefan Vodă (R. Moldova)”  cuprinde activități și evenimente care să sporească relațiile culturale  între cele două orașe partenere Bistrița respectiv Ștefan Vodă tocmai pentru a întări identitatea românească a comunității de peste Prut dar și pentru a promova bunele practici ale unei conviețuirii multiculturale. 

Schimbul cultural presupune participarea unei delegații bistrițene împreună cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Cununa de pe Someș” în Republica Moldova, în perioada 16-19 septembrie 2024. Ansamblul românesc va avea un spectacol pe data 18 septembrie la Casa de Cultură a orașului Ștefan Vodă ocazie cu care comunitatea de acolo va avea posibilitatea de a lua contact cu folclorul autentic românesc. În cadrul vizitei în Moldova se va fructifica interacțiunea cu comunitatea locală de acolo cu membrii ansamblurilor din Ștefan Vodă, se vor purta discuții și se vor schimba impresii despre folclorul specific celor două părți, vor avea loc workshop-uri coregrafice și muzicale, prezentări a costumului popular românesc din zona noastră, și vor fi explorate tradițiile locale ale regiunii din Moldova.

În perioada 24-26 septembrie, proiectul nostru va a aduce o delegație a orașului Ștefan Vodă la Bistrița pentru continuarea schimbului cultural,  și desfășurarea unor activități de familiarizare cu tradițiile folclorice specifice zonei noastre prin întâlniri comune, workshop-uri coregrafice și muzicale care vor promova tradițiile românești. De asemenea, sunt prevăzute și câteva vizite la obiective importante din jurul nostru. Ansamblul din Republica Moldova va susține o reprezentație specială pe scena Palatului Culturii în data de 25 septembrie când publicul bistrițean va avea plăcerea de a urmări un spectacol frumos de folclor specific moldovenesc.

Primăria Municipiul Bistrița și Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” au accesat finanțarea pentru acest proiect tocmai pentru a dezvolta relațiilor culturale dintre cele două orașe și comunități în speranța consolidării în timp a unor legături turistice și economice mai puternice și deși nu era în planul acestui proiect un deziderat foarte plăcut s-a produs astfel că prin relațiile create între cele două comunități în data de 25 septembrie la Bistrița se va semna oficial înfrățirea dintre Ștefan Vodă și municipiul nostru.

Cultura este mereu un bun ambasador!

 

Coordonator de proiect

Berbunschi Mihai

 

Comentarii

12/09/24 23:38
cititor

Primii ambasadori culturali-educaționali la Ștefan Vodă au ajuns pe la începutul anilor `90, cînd - prin grija inspectoratului școlar și a sindicatului din învățămînt - un autocar de directoare de grădiniță au avurt un schimb de experiență fructuos, de o săptămînă, cu educatoarele din orașul din Moldova. Desigur că și educatoarele de acolo au venit la Bistrița. Și au avut ce învăța unele de la altele.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5