Școala Gimnazială Nr.1 în Italia, proiect Erasmus+ pentru viitorul verde al planetei

   Proiectele de parteneriat Erasmus+ oferă școlilor beneficiare un orizont lărgit de cooperare pentru integrarea în context european. Cinci țări partenere în proiectul Giving a Glass of Water with Love to the Grandchild 2020-1-PL01-KA229-081546_2 s-au întâlnit  perioada 13 – 17 februarie 2023 la  școala   Istituto Comprensivo “Giovanni Verga” din Comiso, Italia . Społeczna Szkoła Podstawowa din Lublin, Polonia, Gazi Secondary School  din Seyhan Adana, Turcia, Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița, Romania, Peyo Yavorov Secondary School din Chirpan, Bulgaria.

      Proiectul are ca obiective creșterea conștiinței pro-ecologice în rîndul elevilor din cele cinci țări, prin raportrea corectă la importanța apei. Activitățile au venit în sprijinul dezvoltării de competențe care vizează dezvoltarea durabilă. Calcularea consumului de apă acasă și la școală, identificarea de modalități de reducere a poluării apei, familiarizarea elevilor cu metodele de protejarea a biosferei.

       Cooperarea internațională oferă partenerilor șansa de cunoaștere culturală, organizațională, posibilitatea înțelegerii diferențelor, aprecierea diversității. Echitatea între elevi a fost asigurată prin accesul tuturor tinerilor la activităților proiectului, fiind încurajată incluziunea și participarea elevilor cu dificultăți de orice natură.Comunicarea în limba engleză a permis lucrul în echipă, stabilirea de prietenii, colaborări pe termen lung. România a fost reprezentată de un grup de 6 elevi și 2 profesori  de la  Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița.

      Structura programului a combinat activitățile școlare cu cele extrașcolare. asistență la ore, ateliere tematice, competiții, experimente, acțiuni de voluntariat. Elevii au lucrat în grupe mixte fiind coordonați atât de profesorii gazdă, cât și de profesorii din celelate țări. O componentă importantă a programelor Erasmus +sunt cele care abordează dezvoltarea culturală. Țara gazdă a prevăzut excursii pentru observarea vieții marine, cu observarea litoralului Mării Mediterane, vizitare de muzee care vizează fauna acvatică și rezervații naturale. La finalul mobilității toți participanții au primit certificate de participare care conferă certificarea achizițiilor dobândite și care reprezintă o motivație pentru implicarea în viitoare activități ecologice.

    Școala   Istituto Comprensivo “Giovanni Verga” din Comiso, Italia este un partener special, având în vedere că primul proiect Erasmus+ comun s-a desfășurat între anii 2017-2019. Derularea celor două proiecte ilustrează eficiența  parteneriatelor între școli și puterea legăturilor interumane între cele două comunități .

 

Prof. Hădărău Cristina, coordonator proiect

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5