Școala Gimnazială Romuli. Copiii din comună, la Atelierele AMmA-Kids 2023!

Săptămâna trecută, s-au derulat atelierele de vară AMmA-Kids 2023, ajunse la a doua ediție. În prima zi, în seninul dimineții ne-am pus la punct planul de acțiune și am hotărât că începutul va fi în „Culorile vacanței” (Ziua Artei - forme, culori și valori: desene pe asfalt, pictură pe pietre). Deci, a fost prima zi!

A doua zi a fost a explorărilor în natură-Ziua Naturii. Dimineața a început cu ceață pe văi, după ploaia de peste noapte, și apoi, spre norocul nostru, cerul s-a limpezit și soarele a fost din nou cu noi. Exploratorii AMmA-Kids au observat flora din zona școlii și a gării, și au privit satul de la înălțime, în echipe coordonate de elevi voluntari de la gimnaziu. Au făcut un plan de observare, au făcut fotografii, au realizat schițe și s-au bucurat, în același timp, de farmecul zonei. Natura e întotdeauna misterioasă, captivantă și vindecătoare. Ziua explorărilor în natură și ce putem face pentru un loc care a devenit din ce în ce mai trist? Este problema spațiului din zona gării, un loc în degradare, un loc care era cândva un colț de rai. Am poposit pe peronul îmbătrânit și năpădit de ierburi, am povestit despre cum era odată, am căutat soluții, le-am analizat și... povestea VA URMA! Vom transforma această poveste tristă într-un proiect îndrăzneț și vom reveni cu imaginea noului prin ochi de copii și dragoste de locul natal. După câteva ore de explorare, o pauză în parcul școlii și un moment de implicare civică: puțină curățenie. (dacă tot ne dorim ca școala să fie prietenoasă). Așa am încheiat o nouă zi!

A 3-a zi a Atelierelor de vară AMmA-Kids 2023, la Școala Gimnazială Romuli, a fost o zi mai altfel decât în programul inițial, fiindcă ploaia ne-a orientat spre Planul B. Deci, am început de unde am rămas ieri, de la gara noastră tristă și de la florile și albinuțele din preajma ei. Am prezentat volumul coordonat de Olga Ștefan („Salva-Vișeu, 1948-atunci și acum”), în care apar mărturiile oamenilor din satul nostru despre șantierul tineretului, despre calea ferată și despre ce și cum a fost cândva gara noastră, despre greutățile și realizările mari, cu eforturi mai mult decât umane. Copiii și-au recunoscut în carte rudele mai în vârstă, vecinii, oamenii satului, au aflat ce înseamnă munca de cercetare și cum se realizează un interviu. Au urmat două prezentări ppt în care voluntarii de la gimnaziu ne-au adus observările de ieri, din teren, despre flori și albine, completate de conținut științific. Irinuca și Daniela s-au pregătit exemplar și ne-au uimit cu modul în care au prezentat activitatea echipelor lor. Pauza a fost pe baza sportivă a școlii. O busolă veche a fost în centrul atenției, iar, la interior, o chitară ne-a amintit că va urma și o zi cu muzică, cu karaoke. Spre final, am înveselit vremea de afară cu ce-am avut și cu ce ne-a ieșit (tartine amuzante). Experimentul culinar ne-a astâmpărat puțin foamea și a fost doar o încălzire.

Ziua 4. „Oameni și locuri”. Am început la școală, cu alte două prezentări ppt realizate de echipele care au cercetat împrejurimile. Din curtea școlii am plecat cu microbuzul spre Dealu Ștefăniței. Am petrecut câteva minute la slujba de Sf. Ilie, în Biserica Ortodoxă din Dealu Ștefăniței, am vizitat brutăria „Frumușica”, grădinița, clădirea școlii vechi (acum în paragină) și am urcat spre limita cu județul Maramureș (la Pasul Șetref). Acolo am văzut Poarta de Maramureș, o troiță, Hanul Țentea și ne-am împrietenit cu un câine singuratic și blând, din zonă. Peste drum de han, la monumentul „Masa Pintii”, am vorbit despre Pintea-Viteazul, despre haiducii lui și despre femeile puternice care i-au ajutat în lupta lor cu nedreptățile vremurilor. La întoarcere am văzut munții din jur (ai Maramureșului, Rodnei și Țibleș), Pensiunea Bradu, ne-am fotografiat cu un bunic și am gustat pâine caldă. O zi în care peisajul, trecutul și prezentul ne-au convins că suntem oamenii unor locuri minunate. Mulțumim D-lui Neamțiu, șoferul nostru plin de grijă și răbdare, mulțumim prof. dr. Mădălina Dancs pentru sponsorizare, mulțumim Dana Toma pentru ajutor și mulțumim Floricica Șalvar, Ina și Ovidel pentru povestea și gustul pâinii.

Vineri, partea I a Atelierelor AMmA-Kids 2023, a fost dedicată  Siguranței în trafic (Biroul de siguranță Școlară, Serviciul rutier - insp. poliție Lenuța Cosma) și Igiena alimentației (Veronica Acul, de la Agenția Națională Antidrog, și Elena Cira, asistent medical comunitar). Partea a II-a: tur virtual prin Romuli, cu aplicația Google Earth (prof, Ioana Ivan), întâlnire cu poetul Gelu Vlașin (Centrul European Pentru Excelență Culturală), jocuri distractive (propuse pentru vacanță de prof. Ioana Ivan), karaoke (prof. Cristina Vlașin) și un FINAL DULCE („tortul” de prăjituri și acadele). Mulțumim invitaților și voluntarilor. Cam asta a fost! Să ne reîntâlnim cu drag și idei noi, vara viitoare!

Prof. Gabriela Elena Herța

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5