Şcolile din judeţ se autorizează sanitar în ritm de melc!
-
View the full image
foto
Reprezentanţii unităţilor şcolare pot primi autorizaţie sanitară de funcţionare în baza declaraţiei pe proprie răspundere. Astfel, începând cu această lună, directorii instituţiilor de învăţământ îşi pot depune la sediul Direcţiei de Sănătate Publică documentaţia necesară în vederea obţinerii autorizaţiei, fiind obligaţi să facă şi dovadă finanţării măsurilor sanitare specificate în acte.
Până la această dată, doar 53 de unităţi şcolare din judeţ au depus la Direcţia de Sănătate Publică, declaraţii pe propria răspunde privind autorizaţia sanitară de funcţionare, ca să primească viza sanitară anuală. Dintre acestea, 33 de şcoli au fost autorizate sanitar, 18 şcoli au depus declaraţii incomplete, iar două unităţi nu au primit autorizaţia sanitară. Termenul limită de depunere a declaraţiilor este 1 octombrie.
„În momentul în care nu se formulează astfel de solicitări înseamnă că şcoala nu e autorizată sanitar. Dacă nu depun o declaraţie pe propria răspundere până pe 1 octombrie, nu primesc viza anuală şi se consideră că au pierdut autorizaţia, fiindcă aceasta îşi pierde valabilitatea. În cazul acesta, sancţiunile vor fi între 500-1.200 lei”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă, doctorul Doina Petri, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.
Potrivit datelor furnizate de DSP şi în urma controalelor efectuate de inspectorii instituţiei sanitare, din cele 426 de unităţi şcolare (grădiniţe, şcoli generale şi licee) sunt autorizate 230, majoritatea celor neautorizate fiind în mediul rural.
„Cazul neautorizării este aceeaşi: lipsa apei curente şi a grupurilor sanitare corespunzătoare. E adevărat că foarte multe şcoli din mediul rural au intrat în programe de reabilitare şi de refacere a utilităţilor. Nu ne aşteptăm la nimic spectaculos, ci doar la intenţia de a face ceva, deoarece foarte puţine şcoli au depus declaraţie pe propria răspundere pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare Aşteptăm să se mobilizeze şi să depună declaraţiile”, a precizat medicul Doina Petri.
Potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii, încă de la începutul acestei luni, unităţile şcolare vor fi autorizate de direcţiile de sănătate publică pe baza declaraţiei pe proprie răspundere şi prezentarea documentaţiei doveditoare a sursei de finanţare a derulării planului de conformare, acolo unde este cazul.
În acelaşi ordin se arată că unităţile şcolare vor fi autorizate de către autorităţile de sănătate publică competente pe baza declaraţiei pe proprie răspundere cu sau fără plan de conformare şi prezentarea documentaţiei doveditoare a sursei de finanţare a derulării planului de conformare, acolo unde este cazul. În acest context, tot ce vor trebui să facă directorii şcolilor pentru a obţine autorizaţia sanitară este să anunţe că unităţile pe care le conduc sunt în regulă, din punct de vedere sanitar, fără a mai fi supuşi unei inspecţii de acest fel.
„Autorizaţia pe propria răspundere presupune mai multă responsabilitate din partea factorilor implicaţi”, a concluzionat medicul Doina Petri.
Citiţi şi:
- Aproximativ 200 de şcoli din judeţ, neautorizate sanitar
- Starea şcolilor bistriţene
- Dr. Anca Andriţoiu (DSP BN): 103 clădiri, cu destinaţie şcolară, nu au autorizaţie sanitară de funcţionare
- Din cele 381 unităţi de învăţământ, 62% sunt autorizate sanitar
- Mai puţin de două treimi din şcolile judeţului sunt autorizate sanitar
Adaugă comentariu nou