Aproximativ 200 de şcoli din judeţ, neautorizate sanitar
Mai puţin de jumătate dintre cele 432 de unităţi şcolare din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Cu mai puţin de două săptămâni de începerea anului şcolar, reabilitarea unităţilor de învăţământ nu depăşeşte 43 de procente, astfel încât sute de elevi vor învăţa în clădiri vechi care stau să cadă sau în sedii improvizate.
Cele mai multe dinte şcolile fără autorizaţie de funcţionare sunt în mediul rural (34%), acolo unde se consolidează şi se reabilitează, în speranţa că procentul autorizaţiilor va creşte până la debutul anului şcolar 2010-2011.
„Din totalul unităţilor de învăţământ din judeţul nostru, din 432 de şcoli, 185 de unităţi au obţinut autorizaţie sanitară. Dintre acestea, 33 de autorizaţii sanitare de funcţionare au fost anulate în urma controalelor periodice de verificare, iar trei autorizaţii au fost suspendate”, a afirmat dr. Anca Andriţoiu, directorul coordonator DSP B-N, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, principalele motive ale neautorizării sunt: grupurile sanitare neigienice, inexistenta unui sistem de apă potabilă curentă, spaţiu insuficient, mobilier necorespunzător, pereţi fisuraţi, sisteme de încălzire şi iluminat necorespunzătoare. Cele mai multe şcoli neautorizate sunt în mediul rural, acolo unde apa potabilă este o adevărată problemă. Multe dintre unităţile de învăţământ nu au nicio sursă de alimentare cu apă, motiv pentru care nu pot primi autorizaţie sanitară.
„Situaţia prezentată este o situaţie estimativă a autorizării unităţilor de învăţământ, această situaţie urmând a suferi modificări ulterioare până la data de 13 septembrie 2010, şi posibil şi după această dată, deoarece evaluarea la conformarea normelor de igienă din unităţile de şcolari şi preşcolari este o activitate continuă şi dinamică”, a mai spus Anca Andriţoiu.
Potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii, unităţile şcolare vor fi autorizate de direcţiile de sănătate publică pe baza declaraţiei pe proprie răspundere şi prezentarea documentaţiei doveditoare a sursei de finanţare a derulării planului de conformare, acolo unde este cazul.
În acelaşi ordin se arată că unităţile şcolare vor fi autorizate de către autorităţile de sănătate publică competente pe baza declaraţiei pe proprie răspundere cu sau fără plan de conformare şi prezentarea documentaţiei doveditoare a sursei de finanţare a derulării planului de conformare, acolo unde este cazul.
,,Prin Ordinul 1.030 al MS, nu mai este nevoie în fiecare an de viza anuală pe autorizaţie, dar se fac controale perioade şi dacă cu ocazia controalelor se constată că nu mai este situaţia prezentată la autorizare sau nu se mai respectă regulile de igienă se poate merge până la retragerea autorizaţiei, iar funcţionarea fără autorizaţie constituie contravenţie. În cazul acesta, sancţiunile vor fi între 200-1.000 de lei”, a precizat directorul coordonator DSP B-N.
În ceea ce priveşte stadiul realizării acţiunilor de igienizare, în mai puţin de jumătate dintre şcoli s-a făcut igienizarea, rămânând neigienizate circa 200 de unităţi de învăţământ, îndeosebi din mediul rural.
,,Există localităţi care au autorizaţie sanitară de funcţionare pentru toate unităţile şcolare, inclusiv pentru satele aparţinătoare, şi aici intră Cetate, Dumitriţa, Mărişelu, Milaş. Monor, Rebra, Silivaşu de Câmpie.
Exist, însă, şi localităţi care nu au o autorizaţie sanitară de funcţionare pentru nicio unitate de învăţământ şi aici intră Bistriţa Bârgăului, Budacu de Jos, Budeşti, Chiochiş, Dumitra, Coşbuc, Feldru, Josenii Bârgăului, Nimigea, Măgura Ilvei, Poiana Ilvei, Runcu Salvei, Sânmihaiu de Câmpie, Şintereag, Spermezeu, Zagra. S-ar putea ca în aceste localităţi să existe şcoli care îndeplinesc condiţiile de funcţionare, dar nu s-au prezentat pentru obţinerea autorizaţiei”, a menţionat Andriţoiu.
Medicul Anca Andriţoiu, directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică, spune că deşi nu toate şcolile au autorizaţii sanitare, acestea nu vor fi închise, deoarece în multe unităţi şcolare, acţiunile de igienizare sunt încă în curs, urmând a fi finalizate până la 13 septembrie 2010.
Citiţi şi:
- Şcolile din judeţ se autorizează sanitar în ritm de melc!
- DSP BN: 41 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizație sanitară de funcționare
- Şcolile în vizorul DSP
- Dr. Anca Andriţoiu: Personalul pentru curăţenie este insuficient. 63 de clădiri ale şcolilor nu au autorizaţie
- Dr. Anca Andriţoiu (DSP BN): 103 clădiri, cu destinaţie şcolară, nu au autorizaţie sanitară de funcţionare
Adaugă comentariu nou