Şcolile nu se vor mai deschide în acest an de învăţământ. Ce se întâmplă cu cei care au examene!

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că şcolile nu se vor mai deschide în acest an de învăţământ. Anunţul vine după o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. El a informat că anul şcolar se va încheia pe 12 iunie şi că până la acea dată vor continua formele de învăţământ la distanţă.
"S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă. Nu se vor întoarce elevul, studentul, fizic, la cursuri", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul CotroceniPână în 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepţionale, se mai poate face o evaluare suplimentară", spune şeful statului.

Preşedintele Iohannis a indicat că şcolile se vor redeschide în septembrie, când începe noul an şcolar.

Şeful statului a precizat faptul că elevii din clasele terminale vor putea reveni la şcoală după 2 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naţionale. În această situaţie, normele de distanţare socială vor putea fi respectate, doar dacă vor fi maximum zece în sală.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că în cazul în care şcolile s-ar fi redeschis, nu s-ar fi putut respecta distanţarea socială, chiar dacă elevii ar fi mers în ture.

În această şedinţă au fost evaluate mai multe situaţii cu privire la şcoli, în contextul în care epidemia de coronavirus nu s-a terminat.

"Aud de la mulţi că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă şi că epidemia oricum va dispărea. Dragii mei, din păcate, nu este aşa! Am avut în statisticile de ieri peste 400 de noi cazuri de persoane infectate, avem astăzi peste 300. Nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau o încetinire, din păcate, a acestei epidemii. Trebuie să ţinem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la şcoală ar implica, din punctul nostru de vedere - şi toţi care am fost la discuţie am fost de acord -, două riscuri mari: există riscul major ca elevii să ducă boala la şcoală şi există un risc semnificativ să ducă boala de la şcoală acasă. Pe de altă parte, am dorit să ştim şi ce fac alte ţări. Am constatat că deja sunt o serie de ţări din UE care nu mai doresc să redeschidă şcolile, sunt câteva ţări unde situaţia este în evaluare. Am dorit şi să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis şcolile. Avem un exemplu din Franţa, unde într-o provincie s-a deschis experimental şcoala şi experimentul nu a decurs foarte bine. După puţine zile, zeci de elevi au fost testaţi pozitiv şi mai mulţi dascăli au ajuns în câteva zile la terapie intensivă. Lucrurile nu sunt absolut deloc simple", a subliniat Iohannis, citat de AGERPRES.

Comentarii

27/04/20 16:04

Cred că este o decizie foarte bună! Sănătatea înainte de toate..

27/04/20 16:29
Vizitator

Era de asteptat că grădinițele, școlile și universitățile rămân închise în acest an școlar. Fostul ministru al educatiei , Prof. Univ. Mircea Miclea, avertizează că, de acum încolo, școala va îmbina învățarea clasică și cea online. El mai spune că timp de zece ani a fost ingorată o prevedere din Legea Educației care stipula crearea cursurilor online, iar acum România a fost prinsă din nou nepregătită: „10 ani s-a ignorat lucrul acesta. Am spus de mai multe ori cum trebuie făcute cursurile online și degeaba. Și acum suntem în situația aceasta”. Totusi, trecerea la această formă de învătământ combinat, trebuie făcută desi asta înseamnă pregătirea personalului didactic pentru a face față acestei situații și dotarea școlilor și elevilor cu tehnologiile necesare. Acest lucru nu este o mare problemă în condițiile în care avem acces acum la atât de mulți bani și vrem să facem investiții, aceasta este o investiție foarte rentabilă, mai spune fostul ministru al Educației.
Incepând cu noul an scolar ar trebui prevăzută introducerea obligativității învătământului online ca o metodă complementară la învățarea față în față. Mircea Miclea este de părere că pandemia de coronavirus va schimba complet fața școlii românești în sensul în care „nu se va mai putea continua doar cu învățarea clasică față în față”, așa cum a fost cazul până acum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5