SCRIITORI BÂRGĂUANI, CETĂŢENI DE ONOARE AI COMUNEI PRUNDU BÂRGĂULUI, NĂSCUŢI ÎN LUNA NOIEMBRIE

AUREL RĂU

Cum nu avem aici ca obiectiv o analiză literară a bogatei opere, realizată de poetul Aurel Rău, ne vom rezuma la prezentarea câtorva date privind biografia şi activitatea sa, folosind şi materialul întocmit în vederea acordării Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei natale.
Aurel Rău s-a născut în comuna Josenii Bârgăului, la 9 noiembrie 1930, din părinţii Iacob şi Floarea, descendenţi ai unei vechi familii de grăniceri, din care se trăgea, probabil şi poetul Fabian Bob Reu. Pătrunde în taina slovei la şcoala primară comunală, apoi la liceele din Năsăud, Bistriţa şi Cluj, după care urmează cursurile Facultăţii de Filozofie şi Filologie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, pe care o termină cu rezultate foarte bune. Este căsătorit cu profesoara Oltea Gabriela, născută Prapescu, fiică a ing. şef al Ocolului Silvic din Prundu Bârgăului.
Încă din anii studenţiei a fost redactor la revista “Steaua”, devenită în primii ani de apariţie “Almanahul Literar”, unde a deţinut din 1959 până în 2000 funcţia de redactor şef, colaborând şi la alte publicaţii din ţară şi de pese hotare, fiind în anii 1991 şi 1993 şi director al Redacţiei Publicaţiilor pentru străinătate. În anul 1950 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor, iar în anul 1960 este ales în organul de conducere al acesteia, calitate pe care o dobândeşte succesiv, pe bază de vot, până în anul 2000.
Are tipărite peste 45 de cărţi, toate de literatură. Paralel cu activitatea de conducere şi îndrumare a revistei “Steaua” este preocupat de îngrijirea şi publicarea unor ediţii critice, privind operele altor mari scriitori, între care Ion Pilat, Poezii, 1965, Vasile Voiculescu, Poezii, 1968 şi alţii.
Dintre volumele originale de poezie, mai importante, se pot aminti: “Focurile sacre” (1956), “Jocul de-a stelele” ( ), “Pe înalte reliefuri” (1967), “Turn cu ceas”(1971), “Zeii asediaţi”(1972), “Micropoeme şi alte poezii” (1975), “Cuvinte deasupra ... (1977), “Omul de zăpadă”(1978), “Mişcarea de revoluţie”(1985), “Zodiac”(1991), “Septentrion” , Colecţia Biblioteca Pentru Toţi (1993), “Seară cu versuri în lectura autorilor”(1997), “Piatra Scrisă”(2002), etc...
Pe lângă numeroasele volume de poezie se dovedeşte un mare maestru în elaborarea unor lucrări aparţinând altor genuri literare din care se pot aminti:
- Proză: “Oameni de azi”(1968), “Sec I un infinit”(2000);
- Literatură de călătorie: “La marginea deşertului Gobi” (1960), “În inima lui Yamato”(1973), “Grecia – călătorie incompletă” (1979);
- Critică şi eseistică literară: “Elogii” (1968), “False proze” (1972), “Întâlniri cu scriitori” (1977), “Flori din cuvinte” (1980), “Efigii” (1989), “În poveşti cu Ion Creangă” (1994), “Andrei Mureşanu, în răsăririle magicului” (1996), “Expo 99, de la Nicolae Olahus la Emil Cioran” (1999), “Portrete la zile mari” (2000);
- Cărţi de traduceri: Antonio Machado, “Poezii şi poeme” (1964), Gheorghios Saferis, “Cele mai frumoase poezii” (1965), Constantin Cavafis, “Poezii” (1971), Saint John Perse, “Poeme” (1969), Alexandre Blok, “12” (1972), “Poeţi francezi, şase secole de poezie, de la Charles de Orleans la Ives Boneffri (1987), Matsuo Bash, “Note de drumeţie” (1998), “Cu Victor Hugo prin trei veacuri – 20 de poeme” (2003);
- Dintre culegerile de poezie originală, traduse în alte limbi, amintim: “Poiisi”, Atena (1978), cu o prefaţă de Costas Asimacopoulos şi o postfaţă de Nicolae Manolescu.
Între preocupările sale artistice trebuie menţionat şi interesul pentru artele plastice, prin publicarea a numeroase profiluri de pictori şi reproduceri din operele acestora în revista “Steaua”.
Pentru laborioasa activitate pe tărâmul culturii i s-a acordat Premiul Academiei Române, pentru poezie şi Premiul Uniunii Scriitorilor, pentru traduceri.
Deţine şi alte premii, din partea Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, premiul “Opera Omnia”, acordat de mai multe ori în cadrul unor festivaluri naţionale de poezie, iar pentru volumul “Grecia – călătorie incompletă” este premiat la Atena de către Ministerul Turismului Elen.
Aurel Rău continuă şi în prezent să-şi desfăşoare activitatea în redacţia revistei “Steaua”, a cărui membru fondator a fost alături de alţi mari scriitori ai literaturii române. De asemeni în cadrul judeţului Bistriţa – Năsăud ia parte la manifestările culturale, mai ales legate de viaţa şi opera lui Coşbuc, Rebreanu, Ion Th. Ilea şi alţii.
La premiile enumerate se mai adaugă Ordinul “Meritul Cultural cu Grad de Cavaler”, acordat de Preşedintele României.
Fiind o personalitate bine cunoscută, nu numai în ţară cât şi în străinătate, apreciat ca unul dintre marii animatori ai vieţii culturale naţionale şi universale, i-a fost acordat Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului, al municipiilor Bistriţa şi Cluj – Napoca, dar şi al comunei natale, Josenii Bârgăului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5