Se împlinesc 20 de ani de la organizarea primei ediţii a Zilelor Bistriţei ! Răsunetul, unicul ziar ce consemna evenimentele din acele vremuri !
Putina lume isi mai aminteste astazi cum a inceput o manifestare care isi dorea de la bun inceput "sa devina un punct de reper distinct si inconfundabil in traditia orasului, in viata culturala si spiritual a locuitorilor sai."
Hotararea privind aprobarea manifestarilor Zilelor Bistritei a fost aprobata de catre consiliul local in data de 31.03.1994. Prima editie a manifestarilor fiind pregatita pe parcursul a 8 luni de zile. Programul manifestarilor s-a desfasurat pe parcursul a patru zile, intre 5 si 8 Octombrie.
Multe din evenimentele primei editii s-au regasit ulterior in programul curent al editiilor ulterioare: spectacole, expozitii (arta plastica, filatelica), inmanarea in cadru festiv a primelor titluri de cetatean de onoare al municipiului Bistrita, sesiuni de comunicari stiintifice, intalnirea cu prietenii din strainatate a orasului Bistrita. Altele au continuat intr-un alt cadru de desfasurare - concertele de fanfara, sau colocviile George Cosbuc. Din pacate, au disparut cu totul din preocuparile edililor - competitiile sportive de masa (tenis de camp, fotbal, handbal, tenis de masa, sah), radioamatorism si expozitiile florale.
Desigur in 1994 cele mai multe din formatiile in voga astazi, nu existau inca iar focurile de artificii erau prohibite. Spectacolele au angrenat formatiile locale de dansuri modern si de societate, corurile, ansamblurile folclorice si solistii vocali bistriteni.
Prima editie a zilelor Bistritei a constituit un prilej de aducere aminte a reperelor principale ale istoriei orasului, a personalitatilor bistritene, a primarilor orasului consemnati in arhgive incepand cu 1317. Sub egida Academiei Romane, Comisia de Istorie a Oraselor din Romania, Inspectoratul de Cultura si muzeul Judetean au organizat o sesiune de comunicari stiintifice de prestigiu. A fost realizata cu aceasta ocazie noua stema a municipiului Bistrita si s-au batut medalii pentru aniversarea celor 730 de ani de la data primei atestari documentare a numelui orasului Bistrita intr-un document oficial care s-a pastrat pana in zilele noastre.
Pentru care doresc sa afle mai multe despre inceputurile unui eveniment deja traditional, am creat o oglinda inspre trecut cu speranta ca ne va ajuta sa vedem mai bine viitorul:
https://www.facebook.com/pages/Zilele-Bistritei-prima-editie/84586012878...
Alexandru Marian Toniuc
Consilier local
Presedinte P.E.R. Filiala Bistrita-Nasaud
Adaugă comentariu nou