Senatorul Ovidiu Florean: Am votat proiectul privind ratificarea Acordului cu SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă!
Senatorul liberal Ovidiu Florean anunţă că a votat proiectul de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la București, la 9 decembrie 2020 și la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020.
Acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1.
"Prieteni, cu mândrie vă informez că tocmai am votat în Senat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile semnat la Upper Marlboro la 04.12.2020 și la București la 09.12.2020", a transmis senatorul Ovidiu Florean.
Acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de ani și va fi extins automat cu perioade succesive de 5 ani, dacă una dintre părți solicită acest lucru.
În perioada 7 – 9 octombrie 2020, la Washington, a fost parafat proiectul de Acord între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo – electrice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, prin care se va retehnologiza Unitatea 1 și se va extinde capacitatea CNE Cernavodă, prin construirea Unităților 3 și 4. Tehnologia utilizată în dezvoltarea unităților 3 și 4 va fi CANDU 6.
Ulterior, în data de 9 decembrie 2020 acordul între cele două guverne a fost semnat și la București în prezența ministrului Energiei Virgil Popescu (ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri la acea vreme), a prim – ministrului interimar Nicolae Ciucă, Aleshia Duncan, Departamentul Energiei din SUA, Kimberly Reed, președintele Băncii de Import-Export a SUA și a Excelenței Sale Ambasadorul SUA în România, de atunci, Adrian Zuckerman.
Citiţi şi:
- Deputatul Robert Sighiartău: Guvernul PNL a restaurat credibilitatea României după politicile aventurist-asiatice ale PSD
- Senatorul Ovidiu Florean: Peste 60% din activitatea mea parlamentară se focusează la Comisia de energie! Independenţa energetică a României, preocupare a Guvernului de dreapta
- STATUL-ACTOR ENERGETIC INTERNAŢIONAL
- Senatorul Ovidiu Florean: Investiţii de 8 miliarde de dolari pentru independenţa energetică a României, prin Acordul strategic de parteneriat cu SUA
- Primul proiect de reabilitare termică, din fonduri europene, semnat de Primăria Bistriţa. Opt blocuri şi 344 apartamente!
Adaugă comentariu nou