“Servicii sociale pentru seniorii comunităţii năsăudene”. Primarul Dorin Vlaşin: E un proiect care servește comunitatea locală, aşteptăm voluntari!

Sala de şedinţe a Primăriei Năsăud a găzduit evenimentul de lansare a proiectului “Servicii sociale pentru seniorii comunităţii năsăudene”, alături de primarul Dorin Vlaşin şi viceprimarul Marius Bodea, fiind managerul de proiect Marin Mic, dar şi membri ai echipei de implementare.

Proiectul, cu o valoare de 2.768.731,83 lei Lei, este finanţat prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, partener fiind Asociația Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj – Filiala Bistrița. Perioada de implementare este 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2023.

Potrivit primarului Dorin Vlaşin, obiectivul general al proiectului îlş constituie “reducerea numărului persoanelor vârstnice care aparțin grupurilor vulnerabile de la nivelul orașului Nasaud și localitățile componente aparținătoare, prin furnizarea unor servicii sociale și socio-medicale relevante pentru nevoile identificate ale beneficiarilor”.

Obiectivele specifice ale proiectului vizează licenţierea serviciului social de centru de zi fără componentă rezidenţială pentru persoane vârstnice şi furnizarea serviciului pentru un număr de 120 de persoane vârstnice aflate în situaţii de vulnerabilitate; licenţierea serviciului social de unitate de îngrijire la domiciliu şi furnizarea de servicii sociale şi socio-medicale pentru un număr de 50 de persoane aflate în grade diferite de dependenţă, prin intermediul unităţii de îngrijire la domiciliu; funcţionarea celor două servicii trebuie să conducă la reducerea numărului de persoane vârstnice care se află într-o situaţie de vulnerabilitate pre-determinată, cu cel puţin 96 de persoane până la finalizarea proiectului. În plus, 5 profesionişti (2 din partea liderului de parteneriat şi 3 persoane din partea partenerului) participă la cursul de formare profesională în domeniul Managementului de servicii sociale, iar 11 profesionişti (4 din partea liderului de parteneriat şi 7 persoane din partea partenerului) participă la cursul de formare profesională în domeniul Primului ajutor.

De asemenea, vor fi promovate măsuri integrate de inovare socială şi nediscriminare, prin  înfiinţarea unei asociaţii a persoanelor vârstnice;  organizarea unei campanii de conştientizare şi sensibilizare a comunităţii locale, pentru promovarea inovării sociale şi nediscriminării în legătură cu persoanele vârstnice, dar şi cu persoanele de altă etnie sau minoritate, şi pentru reducerea riscului de excluziune socială a acestora; realizarea unui „Manual al persoanei vârstnice” alături de un CD de tip audio-book şi  realizarea unei aplicaţii destinate persoanelor vârstnice şi punerea acesteia în funcţiune.

Primarul Dorin Vlaşin  a explicat, în cadrul conferinţei de lansare, că proiectul de faţă propune creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale de la nivelul oraşului Năsăud. Infrastructura în cadrul căreia vor fi furnizate serviciile este pusă la dispoziţie de Primăria Năsăud, fiind situată pe Str. Piaţa Unirii, Nr. 15, Corpul 2, Tronsonul C al sediului Primariei Năsăud. În fapt, clădirea a fost reabilitata prin intermediul unei finanțări nerambursabile în valoare de 2,835,054.08 lei, în  baza Contractului de Finanțare nr. 3909 pentru proiectul ”Centru de zi pentru persoane vârstnice și unitate de îngrijire la domiciliu”, cod SMIS 115165, depus de UAT Orașul Năsăud pe Axa prioritară 8, Prioritatea de investiții 8.1, Obiectivul specific 8.3, apelul P.O.R/8/8.1/8.3/A/1 pentru grupul vulnerabil: persoane vârstnice.

Activităţile în Centrul de zi sunt cele de asistenţă socială (consiliere socială, informare, sprijin emoţional); asistenţă şi sprijin specializat în vederea reabilitării/ reintegrării sociale (consiliere psihologică/ psihosocială, terapii de reabilitare/ reintegrare etc.), socializare; activităţi culturale şi de petrecere a timpului liber (acompaniere/ însoţire la diverse evenimente socio-culturale din comunitate etc.). Atât beneficiarii centrului de zi cât şi cei ai unităţii de îngrijire la domiciliu vor primi pachete cu materiale de curăţenie şi/ sau materiale sanitare.

Personalul implicat în Centrul de zi va include 2 asistenți sociali, un îngrijitor bătrâni, un asistent medical, un kinetoterapeut, un psiholog, un instructor dans, un instructor calculator şi un instructor muzică.

Grupul ţintă de beneficiary ai Centrului de zi este reprezentat de persoanele vârstnice cu vârstă de 65 de ani şi peste, aflate în risc de excluziune socială, conform informațiilor furnizate de Serviciul Public de Asistenţă Socială Năsăud. Acest grup va număra minimum 120 de persoane până la finalul implementării proiectului. Dintre acestea, se urmăreşte ca minimum 68 de persoane (aproximativ 56% din total) să depăşească până la finalul proiectului starea de vulnerabilitate în care se află.  Serviciile sociale de centru de zi vor fi furnizate atât de către membri ai echipei de implementare a liderului de parteneriat, Oraşul Năsăud, cât şi de către membri ai echipei de implementare a partenerului, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Filiala Bistriţa.

Activităţile prin Unitatea de îngrijiri la domiciliu vizează ajutor la realizarea activităţilor de bază ale vieţii zilnice: asigurarea igienei corporale, îmbrăcare/ dezbrăcare, hrănire şi hidratare; asigurarea igienei eliminărilor, transfer şi mobilizare, deplasare în interior, comunicare, ajutor la realizarea activităţilor instrumentale ale vieţii zilnice: preparare/ livrare hrană, efectuare cumpărături, activităţi de menaj şi spălătorie, facilitare deplasare în exterior, administrare/ gestionarea bunurilor, acompaniere, socializare, companie, activităţi de petrecere a timpului liber.

Personalul acestei unităţi de îngriri la domiciliu va fi format dintr-un psiholog, un asistent medical, 2 îngrijitori bătrâni la domiciliu şi un asistent social.  Persoanele vârstnice care vor beneficia de serviciile sociale de unitate de îngrijire la domiciliu sunt încadrate în diferite grade de dependenţă, conform informaţiilor furnizate de Serviciul Public de Asistenţă Socială Năsăud. Grupul ţintă va fi compus dintr-un număr de minimum 50 de persoane vârstnice până la finalul implementării proiectului. Dintre acestea, se urmăreşte ca minimum 28 (56% din total) să depăşească până la finalul proiectului starea de vulnerabilitate în care se află.

      Serviciile sociale de unitate de îngrijire la domiciliu vor fi furnizate atât de către membri ai echipei de implementare a liderului de parteneriat, Oraşul Năsăud, cât şi de către membri ai echipei de implementare a partenerului, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Filiala Bistriţa.

“Ca orice proiect care servește comunitatea locală, succesul nu poate fi obținut decât prin implicarea a cât mai mulți dintre membri acesteia. Așadar așteptăm voluntari!”, a transmis primarul Dorin Vlaşin.

                                     

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5