Sfârşitul iernii... pe portativ!

Sfârşitul iernii a fost celebrat oficial şi din punct de vedere artistic, în urma unei „provocări”, oferite iubitorilor de literatură/ artă de către Palatul Copiilor Bistriţa, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană George Coşbuc şi Filiala Bibliotecii – „Casa Memorială Andrei Mureşanu”, în cadrul Proiectului Comenius „Să unim Europa printr-un fir muzical”. Grupele de teatru/ creaţie literară/ jurnalism, îndrumate de profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean, în acord cu cercul de dans modern, coordonat de doamna profesoară Zina Morar, şi alături de grupa de engleză, profesor Ioan Sabin Mureşan, au pus cap la cap o activitate inedită, ce a avut la bază o tematică aparte, legată de muzica din biblioteca iernii, ce răsună, mai mult ca sigur, multă vreme în mintea celor implicaţi. În penultima săptămână de iarnă s-au derulat la Biblioteca Judeţeană şi la Filială patru ateliere creativ-interactive cu următoarea structură: Partituri din cărţile iernii; prezintă-ţi cartea favorită într-o manieră inedită; tema bibliotecii inspiră versuri pe portativ; fulgii literari netopitori în bibliotecă sunt vizitatori/ dirijori; cel puţin un invitat special pentru fiecare atelier literar/ muzical.
Cu gândul de a mai simţi o ultimă dată în acest sezon atmosfera iernii aproape trecute, s-au pus în scenă artistic prezentări ale cărţilor preferate, care fac referire la iarnă, într-o manieră aparte, inserând scurte secvenţe din filme după titluri omonime, propunând scene teatrale, punând pe muzică versuri etc., toate astea pentru a convinge potenţialii cititori pentru o alegere de lectură cât mai potrivită. Elevi din diferite grupe de vârstă, începând de la ciclul primar şi până la absolvenţi de liceu, au reuşit să impresioneze prin puterea de convingere, carisma şi naturaleţea prin care şi-au prezentat lucrarea preferată, chiar cu scene melancolice, dovedind astfel că o carte poate fi înţeleasă şi percepută în diferite feluri, indiferent de perioada de copilărie sau pragul adolescentin, dar şi că prin muncă şi perseverenţă pot apărea rezultate uluitoare, iar tracul este lăsat de cele mai multe ori acasă de către protagonişti.
Fiecare atelier a avut cel puţin câte un invitat special. Astfel, s-au prins în jocul Palatului/ Bibliotecii scriitorii Veronica Ştir, Andreea Gal, Olimpiu Nuşfelean, Ioan Pintea, David Dorian, Victor Ştir, prin îndemnuri şi răspunsuri, inserându-se printre protagoniştii prezentărilor de carte, devenind parteneri de dialog, lecturând, oferind autografe. În atelierul de vineri s-a „lansat” proaspătul volum de versuri „Ninge”, al poetei Veronica Ştir, urmat de un microrecital susţinut de elevi, părinţi, bunici şi prieteni. Un timp de delicateţe specială!
Apreciem faptul că şi unii dintre apropiaţii elevilor s-au lăsat prinşi în această provocare literară, venind cu temele făcute; prezentând opere, mesaje pro carte, citind creaţii proprii cu dedicaţie specială, creând/ lecturând.
Ansamblul de dans modern Meteor/ Meteor Junior a fost prezent printr-o înregistrare sărbătorească, alături de profesoarele Zina Morar şi Laura Morar Moldovan. Coregrafiile, mişcările şi costumaţiile aparte, desprinse parcă dintr-un peisaj feeric, au impresionat mult.
Pe lângă textele elevilor creativi de la Palat, pe subiectul „Melodia din biblioteca iernii”, pe portativul muzical au fost prinşi fulgi netopitori, conţinând gândurile tuturor celor implicaţi pe tema „impresia unei lecturi de iarnă”. S-au prins în horă şi elevi din clasa a IX-a de la Liceul de Muzică, împreună cu profesoara Roxana Kovacs, colegii noştri muzicali oferind ideea unei colaborări – punerea pe muzică a poeziei create, formată pe portativul literar din gândurile tuturor, inclusiv al unui reprezentant al Revistei Formula As. Sperăm ca în iarna care vine să putem lansa/ recita/ cânta „poezia”. În joc s-au implicat şi reprezentanţii bibliotecii Angela Costin, informaticianul Camil Hossu, Adriana Zăgrean şi Rodica Linul, gazde atât de binevoitoare şi calde.
Sfârşitul iernii n-a putut fi celebrat mai bine decât artistic.

Cristina Brici, clasa a VII-a, jurnalism,
Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5