Silivaşu de Câmpie, în sărbătoare. Cântecul, jocul şi portul de pe Câmpie, în festival de aproape jumătate de secol. Oficialităţile judeţene, alături de primarul Ioan Cămărăşan şi comunitate
Sute de oameni din zona de Câmpie a judeţului, dar şi din judeţele limitrofe, şi-au dat întâlnire, duminică, la Silivaş, la cea de a 48-a ediţie a Festivalului Cântecului, Jocului și Portului de pe Câmpie, o bucurie a întâlnirii cu tradiţiile ce dăinuiesc aici, în organizarea Primăriei și Consiliului Local Silivașu de Câmpie, în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud prin
Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Multimedia.
Manifestările au debutat cu o paradă a portului popular, din centrul comunei până la scenă, după care a urmat deschiderea oficială. Alături de primarul Ioan Cămărăşan, alături de frumoasa comunitate, au fost prezenţi subprefectul Ciprian Ceclan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean-Ioan Ţintean, senatorul Ioan Simionca, consilierii judeţeni Constantin Braşoveanu şi Emil Neia Lăcătuş, viceprimarul Bistriţei – Adrian Gelu Muthi, primarul Urmenişului – Dumitru Tomşa, vicepreşedintele ALDE BN- Vasile Bugnar, consilieri locali.
Muzica Militară a Garnizoanei Bistriţa a fost cea care a deschis evenimentul, prin intonarea Imnului Naţional al României, dar şi partea de spectacol.
Primarul Ioan Cămărăşan a menţionat că acest festival a devenit „un reper de reîntâlnire pentru fiecare locuitor al comunei”, menţionând că are în vedere şi amenajarea unui Muzeu al satului în Silivaşu de Câmpie, la iniţiativa preotului Vasile Pintea, dar şi al mai multor „oameni cu suflet mare” acest proiect „începând să prindă rădăcină, săprindă aripi”. De asemenea, se doreşte şi finalizarea volumului al doilea al Monografiei comunei, prin grija artistei Ana Sălăgean.
Subprefectul Ciprian Oprea Ceclan a menţionat că se bucură să vadă căla Silivaş se păstrează tradiţiile, pentru că un popor care nu-şi respectă tradiţiile nu poate dăinui. „Tot ce-i românesc nu piere. Vă felicit şi vă asigur, în calitate de reprezentant al Guvernuluiîn teritoriu, de tot sprijinul Guvernului României, dar şi al Consiliului Judeţean în proiectele pe care le aveţi”, a transmis subprefectul Ceclan.
Senatorul Ioan Simionca a subliniat că acest festival este cea mai importantă sărbătoare a cântecului, jocului şi portului de pe Câmpie, care arată dragostea pentru folclor şi frumos a silivăşenilor şi alocuitorilor din Câmpia judeţului. Acesta a menţionat că generaţii de copii au dus mai departe frumosul joc de pe Câmpie, preluat de marile ansambluri din toatăţara, menţionând că se va preocupa ca aceste formaţii să fie promovate la festivaluri din ţară.
Pe scena din parcul localităţii, au evoluat Ansamblul Folcloric „Dor de pe Câmpie" - Silivașu de Câmpie, cu mai multe generaţii, Ansamblul Folcloric "Doinița" al Cercului Militar Bistrița, Ansamblul Folcloric „Flori Milășene" - Milaș, Ansamblul Folcloric „Flori de pe Câmpie" - Miceștii de Câmpie,Ansamblul Folcloric „Doina Sărmașului" - Sărmașu, județul Mureș, Ansamblul Folcloric „Floricică de pe tău" - Fărăgău, județul Mureș
Formația de dansuri din Sânmărtinu de Câmpie, județul Mureș.
Momente mult aşteptate au fost recitalurile interpreţilor Paul Ban, Georgiana Lobonţ, dar şi al lui Cristian Pomohaci.
Felicitări organizatorilor, dar şi tuturor participanţilor!
Citiţi şi:
- Cristian Pomohaci, invitat special la Festivalul Cântecului, Jocului și Portului de pe Cîmpie de la Silivaș
- Silivaşu de Câmpie, locul unde jocul este la el acasă
- CUNUNA DE PE SOMEŞ, LA FESTIVALUL CÂNTECULUI, JOCULUI ȘI PORTULUI DE PE CÎMPIE
- Silivaşu de Câmpie: De la depunerea jurământului, la festival. Invitat special, Grigore Leşe
- Un Festival ca o...turtă dulce: Festivalului cântecului, jocului și portului de pe câmpie de la Silivașu de Câmpie!
Adaugă comentariu nou