SIMPOZION ŞI CONCERT ANIVERSAR - 25 Octombrie – Ziua Armatei României şi 75 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc

25 Octombrie este sărbătoarea fiecărei inimi de român, este momentul simplu şi demn al continuităţii spiritului de învingător al neamului românesc.

Cu acest prilej, seria activităţilor organizate joi, 24 Octombrie, cu ocazia Zilei Armatei României, la sediul comandamentului marii unităţi au fost urmate de un Simpozion şi un Spectacol Aniversar care a avut loc la Cercul Militar Bistriţa.

Activitatea a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României într-un cadru solemn. În deschiderea Simpozinului Aniversar, locţiitorul comandantului marii unităţi, colonel doctor Ioan-Marian Cristurean, a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi a apreciat în mod deosebit activitatea desfăşurată de militarii brigăzii în acest an de instrucţie.

Prima temă propusă în cadrul simpozionului a fost prezentată de domnul Simion Dănuţ Archiudean, profesor de istorie la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Bistriţa.

Pasionat de istorie în general, şi distins promotor al tradiţiilor de luptă şi al valorilor naţionale şi militare, acesta a prezentat Semnificaţia zilei de 25 Octombrie.

Următoarele aspecte prezentate de maiorul Daniel Galben au scos în evidenţă cele mai importante acţiuni ale Armatei României la 25 Octombrie.


Domnul Adrian Onofrei, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Bistriţa a prezentat un material amplu privind 25 Octombrie – Garnizoana Bistriţa – Sfere de influenţă postbelice – Cazul judeţului autonom Năsăud (Octombrie 1944 – Aprilie 1945).

În încheierea simpozionului, Vlad Adrian Pop, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” a făcut o prezentare a cărţii „Am fost un vânător de munte”, dedicată străbunicului său, plutonierul major Gheorghe Mărgineanu, veteran al  celui de-al Doilea Război Mondial. Lucrarea publicată la 110 ani de la naştere şi la 45 de la moartea veteranului spune povestea unei cariere militare tumultoase, militarul participând la cele mai crâncene bătălii din a Doua Conflagratie Mondială .

Timp de aproximativ o oră, militarii şi invitaţii prezenţi au fost martorii unei adevărate lecţii de istorie.

În continuarea programului s-a derulat un spectacol artistic în care copii Ansamblului Folcloric „Doiniţa” al Cercului Militar Bistriţa au încântat publicul cu câteva suite de dansuri populare tradiţionale de pe Valea Şieului şi a Someşului.

În finalul spectacolului solistele Simona Pop Labiş şi Nicoleta Pop, alături de Muzica Militară a garnizoanei şi Corul Batalionului 812 Infanterie au prezentat o serie de cântece populare patriotice din folclorul românesc, respectiv marşuri militare tradiţionale.


Text: Andreea Mureşan
Foto: Florin Petruţ

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5