SIMPOZIONUL BÂRGĂUAN ÎMPLINEŞTE 40 DE ANI

Simpozionul Cultural al Văii Bârgăului a fost conceput ca o acţiune culturală de strict interes, care să adune în fiecare an intelectualii satelor bârgăuane într-o întâlnire de sărbătoare, în care să fie dezbătute problemele legate de spaţiul natal.

Temele abordate în cele 4 decenii, acum împlinite, au fost generoase, axându-se pe un clasic refren: trecut, prezent şi viitor. Poate că a prevalat mai mult cunoaşterea trecutului, lucru deloc rău, întrucât aici suntem încă deficitari. Cunoaştem destul de bine prezentul, dar facem prea puţin pentru el, fără să ne dăm seama cât de repede acesta devine trecut, în timp ce viitorul curge singur, fără să putem interveni prea mult în cursul lui, devenit din ce în ce mai rapid şi greu de prevăzut.

Pentru orice om, ca individ, este important, în primul rând prezentul şi anume modul superior de a trăi. Dar ca să realizezi acest lucru ai nevoie de experienţă, adică de şcoală, iar prima şcoală este cunoaşterea trecutului. Viitorul nu poate fi decât suma celor două, trecutul şi prezentul. De aceea nu vom avea niciodată viitor dacă nu ne vom cunoaşte bine trecutul. A spus-o foarte bine Nicolae Iorga.

Prima nevoie a omului este cunoaşterea, de la cele mai banale necesităţi şi până la cele mai perfecte căi de trăire superioară. Cunoaşterea înseamnă cultură, fără de care nu se poate trăi într-un mod superior. Nu poţi trăi cu adevărat, privind spre viitor, fără să cunoşti trecutul, care le defineşte pe amândouă.

Simpozionul este una dintre cele mai importante acţiuni culturale, pe care bârgăuanii le-au relizat, în ultimele patru decenii. Comunicările cele mai importante au avut ca subiect trecutul. Ele au fost exerciţii de trecut, dar care ne-au ajutat să privim spre viitor. Exerciţiile de trecut ne ajută să reglăm prezentul şi să-l orientăm spre viitor.

Primul Simpozion Cultural al Văii Bârgăului s-a desfăşurat la data de 11 iunie 1972 în sala de festivităţi a Fabricii de Hârtie din Prundu Bârgăului, având un program foarte bogat, alcătuit din 17 comunicări ştiinţifice, care a avut un puternic răsunet în întreaga vale şi în întreg judeţul.

Ideea simpozionului a venit de la regretatul profesor loan Cernucan, însuşită de viitorii săi colaboratori, între care: Traian Bălan, Eudochia Vonica Ghiţa, Virgil Zamfir, George Vasile Raţiu şi alţii

Bârgăuanii au intrat de atunci în febra cunoaşterii trecutului natal, a evoluţiei istorice, a vechilor datini, tradiţii şi obiceiuri, a oamenilor şi locurilor din Ţara Bârgaielor. De atunci s-a înţeles necesitatea continuării cercetarii sistematice a trecutului şi sperăm că acest lucru va continua şi în viitor. Acest Simpozion nu trebuie modificat, el trebuie continuat la acelaşi nivel superior şi cu rigurozitate ştiinţifică.

Cu siguranţă se vor găsi destui tineri cercetători, care să aprofundeze, în limba originală, multitudinea de manuscrise vechi, aflate în arhivele din ţară şi străinătate. Vor apărea, desigur, multe lucruri şi fapte noi, interesante şi utile.

În final este vorba de originea şi identitatea noastră, care nu trebuiesc niciodată uitate. Ele sunt cartea noastră de vizită, în lume.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5