Simpozionul Cultural al Văii Bârgăului, ediția 49, online

Cea de a 49-a ediție, a Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului, nu s-a putut realiza în mod tradițional, în acest an, din cauza pandemiei, astfel că longeviva sărbătoare culturală bârgăuană s-a desfășurat online, pe calea undelor la„Radio Someș”, în ziua de marți 30 iunie 2020, ora 16, în emisiunea “Repere Culturale”, realizată de Menuţ Maximinian, dar şi pe AS-TV, joi, 2 iulie, ora 20, în emisiunea “Dincolo de aparenţe”, realizată de Ani Mican, fiind deschisă și linia telefonică pentru 3 distinși combatanți ai simpozionului: dr. Lia Cioanca, asistent universitar, dr. Ion Bâca, lector universitar, șef de lucrări, ambii de la Universitatea „Babeș-Bolyai, Extensia Bistrița și prof. dr. în fizică nucleară, Lidia Purghel, deținătoare a Premiului Academiei, în spațiul disponibil doar de un ceas, în care a fost apreciată activitatea simpozioanelor, la care au luat parte, precizând unele detalii ale propriilor lucrări prezentate și ale celor în perspectivă.
Scriitorul Niculae Vrăsmaș, actualul președinte al Fundației Culturale „Valea Bârgăului”, principal organizator și moderator al simpozionului, începând din anul 2009, a facut un scurt istoric al acestei manifestării culturale, arătând că aceasta a debutat la data de 11 iunie 1972, în sala de festivități a Fabricii de hârtie Prundu Bârgăului, cea mai veche din Ardeal, astăzi RAAL, la inițiativa prof. Ioan Liviu Cernucan, directorul Liceului, din localitate, azi „Radu Petrescu”, împreună cu un mănunchi de profesori excepționali, care au organizat lucrările până în anul 1977, când acțiunea culturală a fost preluată de profesorul scriitor Titus Wachsmann-Hogiu, cel care a botezat-o „Sărbătoare a sufletului bârgăuan”, fondator și președinte al Fundației, din anul 1991 până în 2008, autor al articolului „Scurt istoric al simpozionului cultural al Văii Bârgăului”, publicat în Anuarul Bârgăuan nr.1/2011, p.237, care cuprinde listele participanților, mai puțin comunicările și titlurile a tuturor acestora, lucrarea fiind un inventar care poate lămuri anumite date neclare, privind aportul adus de fiecare, în această etapă.
Începând din 2011, odată cu apariția revistei „Anuarul Bârgăuan”, fondată, coordonată, îngrijită și prefațată de Niculae Vrăsmaș, în care toate articolele prezentate au fost incluse în volume apărute an de an.
Materialele cuprinzînd comunicările susținute la simpozionul de anul trecut au fost incluse în Anuarul Bârgăuan nr.9, care a fost tipărit la Editura „Solon”, Bistrița și se găsește la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. Pentru apariția lui aducem și pe această cale, mulțumiri domnilor Emil Radu Moldovan, președinte și Vasile Puica, vicepreședinte, al Consiliului Județean, Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, Paul Ilieș, director general RAAL, directorului Grigore Vlad, și tuturor primarilor localităților bârgăuane.
Comunicările pregătite pentru susținere, la ediția din acest an, trimise redactorului Niculae Vrăsmaș, sunt următoarele: 1.Ioan Bîca: Masivul magmatic Heniu, Pol de atracție geoturistică în județul Bistrița-Năsăud; 2.Octavian Scridon: În coliba amintirilor studențeștI; 3.Teodor Ghiţan: Contribuţiuni la istoricul Văii Bârgăului; 4.Mircea Gelu Buta: Borgo-Pass; 5.Mihai Georgiță: Locuire și locuitori în Prundu-Bârgăului de-a lungul a două secole (1720-1939); 6.Adrian Onofreiu: Guvernanți și guvernați. Arhetipuri comportamentale în zona Bârgaielor în a doua jumătate a secolului XIX;; 7.Adrian Onofreiu: Considerații referitoare la administrația localităților bârgăuane în perioada interbelică; 8.Simona Simioanca-Retegan: Maria, Regina României; 9.Adrian Onofreiu: Americani pe Valea Bârgăului în perioada interbelică; 10.Dorin Dologa: Influenţa puterii politice şi militare a Franţei asupra evoluţiei politice şi militare a Principatelor Unite, apoi a Regatului României şi a republicii; 11.Ioan Cordovan: Conferința de la Yalta a consfințit împărțirea lumii în sfere de influență; 12.Pavel Știrbu: Aportul lui Nicolae Titulescu la dezvoltarea diplomației românești și a dreptului internațional; 13.Maria Holbură: O ctitorie „de suflet” a preotului martir Augustin Pop; 14,Ioan Seni: Ideile Mitropolitului Andrei Şaguna pe plaiuri năsăudene, bistriţene şi bârgăuane; 15. Cărturarul bârgăuan Niculae Vrăsmaș, întâmpinând opt decenii de viață.
Considerăm că în acest fel, Simpozionul Cultural al Văii Bârgăului, ediția 49, a respectat tradiția desfășurării sale, în miez de vară, urmând ca lucrările depuse, cu temă la alegere. precum și cele pe care le mai așteptăm la redacție, până la finele lunii iulie 2020, să fie încluse în Anuarul Bârgăuan nr.10, în ideea că acesta se va putea tipări spre sfârșitul acestui an.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5