Simpozionul „Sever Pop, un destin european”, la Colegiul Național „George Coșbuc”, Năsăud

Colegiul Național „George Coșbuc” din orașul academicienilor, Năsăud, găzduiește vineri, 27 mai, în Aula Mare, Simpozionul „Sever Pop, un destin european”, dedicat dialectologului român, născut la Ilva Mare, în 27 iulie, 1901, acolo unde școala îi poartă numele, și elev al Liceului Grăniceresc de altădată, între anii 1911- 1919. Anul trecut s-au împlinit, rotund, 120 de ani de la naștere și 60 de ani de la moarte ( în Louvain, Belgia, la 17 februarie, 1961 ). Nici nu putea trece neobservat un erudit al acestor locuri.
Invitați de prestigiu vor face să vibreze locul sfânt, presărat altădată cu academicieni de faimă internațională. De altfel, Biblioteca Academiei Române se află în fruntea listei de organizatori și va fi reprezentată la Năsăud de către directorul general, membru de onoare al Academiei Române, profesor, inginer, Nicolae Noica, de către Mihaela Dragu, șef serviciu, și Tudorel Urian, cunoscut scriitor român.
Simpozionul debutează la ora 11.00 și, după cuvenitele alocuțiuni din partea oficialităților, urmează comunicări susținute de Mircea Gelu Buta, Universitatea Babeș- Bolyai, Cluj-Napoca, Mihaela Dragu, Biblioteca Academiei Române, Tudorel Urian, scriitor, Biblioteca Academiei Române, cu o traducere din Pierre Swiggers, despre Sever Pop, Violeta Adam, Veronica Ana Vlașin, Doina Grecu, Institutul de Lingvistică și istorie Literară „Sextil Pușcariu”, din Cluj- Napoca, Florica Coruțiu și Gabriela Dâncu, nepoatele lui sever Pop.
Evenimentul continuă de la ora 15.00, cu o vizită la Poiana Ilvei, satul natal al academicianului Sever Pop.
De multă vreme nu a mai fost la Bistrița un eveniment de o înaltă ținută intelectuală. De aceea, să ne pregătim și să participăm cu sete de cunoaștere.
Elena M. Cîmpan

Comentarii

26/05/22 18:12
prof. Emil Pop

Felicitari !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5